Velg riktig digitalkamera til 17. mai

Fotobutikkene har flere kameraer i hyllene enn noen gang, og det kan være vanskelig å orientere seg i et marked der modellene stadig byttes ut. Vi peker på noen av våre favoritter denne våren.


Støtt og stadig dukker det opp nye digitalkameraer, og det sies at hver modell har en levetid på cirka 8-9 måneder i snitt. Vi i DinSide data tester jevnlig nye kameraer, og i løpet av det siste året har vi rukket over 30-40 av dem; for det meste kompaktkameraer som er lette å få med seg i sekken.

Som vi har prøvd å påpeke flere ganger i det siste, blant annet i denne artikkelen, må du ikke tro at antall megapiksler er et mål på hvor godt kameraet er. Sannheten er at for mange megapiksler på en liten sensor gjør at de sitter såpass tett at støynivået blir påfallende høyt, så se det i så fall i sammenheng med sensorstørrelsen når du vurderer hvilket kamera du vil kjøpe. Ellers kan det være greit å vite at du som regel klarer deg fint med 2-3 megapiksler om du skal skrive ut i A4-format, eller det dobbelte om du skal skrive ut i A3. For fremkalling i 10x13cm-format, trenger du egentlig ikke en megapiksel en gang.

Kameraer faller stadig i pris, og de beste lommekameraene får du nå til tre-fire tusen kroner. Minnekortprisene har falt enda mer, nesten til et latterlig billig nivå, og for et 1GB SD-kort (som de fleste kameraene benytter) må du nå bare ut med drøye to hundrelapper i de billigste nettbutikkene.

Selvsagt har ikke alle tre-fire tusen å avse til et digitalkamera (selv om feriepengene er rett rundt hjørnet), og da kan det være greit å vite at det også går an å kjøpe gode kameraer til en langt billigere penge.

Noen av våre anbefalinger:

Velg riktig digitalkamera til 17. mai


Nikon CoolPix L4 er vår favoritt i billigklassen og ble belønnet med en femmer på terningen da vi testet det tidligere i vår. Kameraet tar gode bilder med 4Mp oppløsning, tilbyr 3x optisk zoom og drives av to AA-batterier. I de billigste nettbutikkene koster kameraet så vidt over 1200 kroner, mens de fleste selger det til rundt 1500.

Velg riktig digitalkamera til 17. mai


For den som har store krav til brukervennlighet og funksjonalitet i kameraet, synes vi HP PhotoSmart R717 fortsatt holder koken, selv et år etter at vi omtalte det. Kameraet tar generelt gode bilder i 6Mp oppløsning og tilbyr noen unike muligheter i forhold til panoramafunksjon, fjerning av røde øyne etc., men har en litt dårlig makrogrense på 14cm og en minste brennvidde på 39mm. Prisen er imidlertid blitt hyggeligere i løpet av et år på markedet, og de billigste nettbutikkene selger kameraet til rundt 1.700 kroner.

Velg riktig digitalkamera til 17. mai


I det hele tatt er det mange bra kameraer vi har omtalt i løpet av det siste året, og flere av dem har blitt erstattet med nye modeller og har derfor sunket i pris. Det gjelder også testvinneren vår fra desember, Nikon CoolPix P2, som nå blir skjøvet nedover av de nye kameraene P3 og P4, og koster nå cirka 2.000 i de billigste nettbutikkene. Vi har for øvrig også fått inn P3 på testbenken, som vi vil ta for oss om ikke mange dager.

Bildestabilisator gir skarpere bilder

Velg riktig digitalkamera til 17. mai


En annen liten krabat vi var veldig fornøyde med nylig, er modellen A10 fra Pentax. Her får du et lite og snasent kamera, som i tillegg til å ta gode bilder også byr på optisk bildestabilisator. Det betyr at du kan ta håndholdte bilder i dårlig lys og få skarpere resultat enn med mange andre kameraer, og du kan se hvordan dette fungerer i praksis ved å følge linken over. A10 er i tillegg et brukervennlig kamera som er lett å betjene, selv om det ytelsesmessig ikke er helt på topp. Kameraet koster fra 2800-3000 i flere nettbutikker.

Velg riktig digitalkamera til 17. mai


Fujifilm bruker en egen type CCD-brikke kalt SuperCCD som er oktagonalt formet. Det gjør kameraene spesielt gode på høye ISO-verdier sammenlignet med resten, og modellen FinePix F11 er derfor spesielt godt egnet til å ta innendørsbilder uten blits. Flere nettbutikker selger dette kameraet til rundt 2.900 kroner.

Vi kommer selvsagt heller ikke unna Canon, som som regel leverer meget gode kameraer i alle prisklasser. Dersom det ikke er så viktig for deg at kameraet skal være lite og nett, vil vi trekke frem både PowerShot S80 og PowerShot S2 IS som svært gode kjøp, med prislapper på cirka 4000 og 3500 respektivt. Sistnevnte har også fått sin oppfølger i S3 IS, som fikk inn til test før helga, og som også virker å være et særdeles godt kamera (dessuten er sort mye finere enn sølv). Er du mer lysten på et kamera som passer i innerlomma kommer vi heller ingen vei over den nye toppmodellen i IXUS-serien, 800 IS, som vi ikke har testet ordentlig ennå annet enn på pressekonferanse med Canon. Med optisk bildestabilisator og rask autofokus var det imidlertid et kamera som gjorde solid inntrykk.

Canon PowerShot S3 IS - ett av de mest etterlengtede kameraene denne sommeren.
Canon PowerShot S3 IS - ett av de mest etterlengtede kameraene denne sommeren. Vis mer


Velg riktig digitalkamera til 17. mai


Ønsker du å ta deg godt ut der du står i finstasen på 17. mai, er det få kameraer som har trukket mer oppmerksomhet fra venner og forbipasserende enn Nikon CoolPix S5/S6, som heldigvis tar veldig gode bilder også. S5 får du får snaue tre tusenlapper, med et påslag på 500 kroner for S6 som også har WiFi-støtte.

Prisgunstig speilreflekskamera

Speilreflekskameraene har også blitt billigere de siste par årene. Vi har ikke testet så veldig mange av dem, men i vår test for noen måneder tilbake var det først og fremst kitløsningen med Nikon D50 vi falt for, selv om alle de fire speilreflekskameraene vi testet var svært gode kameraer med marginelle forskjeller.

Canon EOS 30D
Canon EOS 30D
Vis mer


Som kamerainteresserte følger vi selvsagt med på resten av pressen rundt om i verden også, og har du ekstra mye penger å bruke på kamera denne sommeren gjør du neppe noen stor bommert om du går for en Canon EOS 30D eller en 200D fra Nikon. Sørg gjerne for å ha litt ekstra penger til god optikk også, så er du godt utrustet.

Har du et godt kamera du vil anbefale til andre? Da er du mer enn velkommen til å bruke debattforumet under til å dele din begeistring.

Prøv også vår kameravelger!

[Ugjyldig objekt (debatt)]