Vektorgrafikk, fotografier og tekst

I PhotoDraw tegner du vektorgrafikk, selv om resten av dokumentet du arbeider med er i bitmap. Kort forklart er vektorgrafikk selvstendige objekter (linjer, buer sirkler osv.), mens punktgrafikk er bildepunkter som til sammen blir en helhet (fotografi). Fordelen med vektorgrafikk er at du kan endre de individuelle objektene etterpå ved å dra i dem eller endre egenskapene (fyll og farge).

Et vanlig fotografi blir behandlet med ett eneste filter, og noen sekunder senere er et nytt grafisk uttrykk skapt Vis mer

Vektorgrafikken til PhotoDraw er svært brukervennlig, og dekker de fleste behov den ambisiøse amatør måtte ha. Jeg har brukt vektorgrafikk i flere andre programmer gjennom flere år, men kan ikke huske å kommet så raskt igang som jeg gjorde med PhotoDraw.

PhotoDraw har et omfattende sett av pensler, og utvilsomt større utvalg enn de fleste malerforretninger. Selv om det nok er tvilsomt om du noensinne kommer til å få bruk for mer enn bare et fåtall av disse, er utvalget godt nok til å konkurrere med langt dyrere programmer. Disse penslene kan også brukes for ClipArt som det er 20.000 av i programmet, og du kan for eksempel eksperimentere med fargerike sommerfugler tegnet av en linje av stiftemaskiner. Eller kullstift.

Håndtere fotografier

PhotoDraw har et sett med verktøy som primært skal hjelpe til med å finpusse fotografier. Hovedsakelig dreier dette seg om standardfunksjoner som justering av skarphet, fargemetning, kontrast osv. PhotoDraw har i tillegg flere opsjoner som justerer fotografier automatisk, hvor én baserer seg på at du skal velge et område i bildet som du vet med sikkerhet skal være lysegrått. Deretter blir hele bildet autojusert på bakgrunn av dette. Resultatet er rimelig bra, men er avhengig av at du vet hva du holder på med. Autojuseringen som finnes for Kontrast/Lys, synes derimot å være litt upålitelig. For flere av fotografiene som fulgte med PhotoDraw ble resultatet dårligere enn originalen.

PhotoDraw kommer også med funksjoner som gjør at du automatisk fjerner støv og røde øyne. Det var med stor skepsis jeg markerte et lite støvkorn midt inne i middels komplisert motiv. Men selv om jeg zoomet inn i bildet, klarte jeg ikke å oppdage kvalitetsforringelse etter å ha brukt denne funksjonen. Støvkornet var fullstendig borte.

Fine kunsteffekter

PhotoDraws fotoeffekter trekkes i minimal grad frem når Microsoft reklamerer for PhotoDraw. Og det er rart. PhotoDraw har en rekke pensler og filtre som dekker skalaen fra tyggegummimerker til ruglet glass. Det er faktisk ganske mange å velge mellom, og selv om flere av disse gir nokså likt resultat, er det inspirerende å se sine halvgode feriebilder omdannet til malerier som faktisk ser ekte ut. Det er faktisk bare to problemer som vi merket oss med: Det tar altfor lang tid (og PhotoDraw er testet på en kraftig maskin), og den nedre grensen for penselens bredde gjør det noen ganger umulig å unngå abstrakt kunst.

Tekst

PhotoDraw har en meget brukervennlig løsning for å lage teksteffekter. Du kan legge tekst inn langs buer, sirkler eller langs en linje. Teksten kan gjøres tredimensjonal, eller du kan legge på en rekke grafiske effekter i 2D-tekst. Etter god vektor-tradisjon, kan all informasjon om teksten justeres eller tilbakestilles.

Det er likevel et stort savn at man ikke kan legge inn tekst langs en egendefinert bane. Før eller senere blir det litt kjedelig å legge all tekst langs buer. Derfor stopper mulighetene opp før din egen fantasi. Håpet må derfor være at neste versjon av PhotoDraw blir kraftigere for tekstbearbeiding, men at brukervennligheten beholdes.