Vektorer er fremtiden

Dagens web-sider består hovedsakelig av tekst og grafikk. Teksten har den fordelen at den er rask å laste ned, men for å friske opp utseendet på siden kommer du ikke utenom grafikken. Grafikken på dagens web-sider er nesten alltid punktgrafikk - velegnet til fotografier, men kommer til kort på illustrasjoner og grafer. Men nå kommer vektorgrafikken til websidene.

Den største fordelene vektorgrafikk har i forhold til punktgrafikk, er filstørrelsen. Vektorgrafikken beskriver bildet med koordinater og geometriske elementer. Den inneholder ikke alle punktene i en strek, men oppgir start og sluttpunktet, fargen og strektykkelsen.

I tillegg til å ta mindre plass, blir illustrasjonen skalerbar. Her kan du zoome inn og ut i tillegg til å rotere bildet. Det er også enkelt å konvertere vektorgrafikken til punktgrafikk. Andre veien er betydelig mer komplisert.

Vektorer er her allerede

I dag kan du tegne opp vektorbilder ved å bruke Java eller en såkalt plugg-inn-modul. Den mest kjente plugg-inn-modulen er nok Macromedia Flash. Den finnes til både Netscape Navigator og Microsoft Internet Explorer.

I tillegg finnes Cosmo Player fra Silicon Graphics. Det er en viser for VRML-sider. VRML er ikke en offisiell standard fra W3C, men er utviklet parallelt som en utvidelse i flere år. VRML lar deg vandre rundt i tredimensjonale verdener på skjermen.

Et annet alternativ er PDF-filer, som inneholder både tekst, bilder og vektorgrafikk. PDF-filer er nå veldig utbredt og benyttes mye til teknisk dokumentasjon. PDF-filer må normalt lastes ned og vises med Adobe Acrobat-leseren som er gratis. Det gir ingen integrasjon med web-sidene.

Hvorfor er det ikke mer utbredt?

Når nettsteder som DinSide skal publisere sidene sine, er vi nødt til å nå flest mulig. Vi vil ikke risikere at lesere ikke kommer inn på sidene våre fordi de mangler en nødvendig plugg-inn-modul.

Produsentene av nettlesere er klar over denne problemstillingen og en nylig inngått avtale mellom Netscape og Macromedia, vil avhjelpe noe på dette. Senere versjoner av Netscape vil nemlig distribueres med Macromedia Flash som standard. Hvis bare Microsoft ville gjøre det samme, kunne dette bli en utbredt standard, men det er nok for sent å få denne med i Internet Explorer i Windows 98 som for mange vil bli den eneste nettleseren i lang tid.

Nye standarder på vei

PGML (Precision Graphics Markup Language) ble nylig foreslått av Adobe, Netscape og Sun. Siden PGML kommer fra Adobe, er det naturligvis basert på PostScript og PDF. PGML inkluderer også den samme todimensjonale opptegningsmodellen som Java benytter. Det er god grunn til å forvente at PGML blir inkludert i en versjon av Netscape Navigator i løpet av året.

Den andre standarden heter VML (Vector Markup Language) og er foreslått av Autodesk, Hewlett-Packard, Macromedia, Microsoft og Visio. Microsoft har lovet å putte VML inn i senere versjoner av både Internet Explorer og Windows. Det er foreløpig uklart om VML blir en del av Office 9 allerede i sommer.

Begge disse standardene er foreslått for W3C (World Wide Web Consortium) som åpne standarder som ingen skal eie. Det lover godt for utbredelsen, men det er litt trist av vi igjen har to konkurrerende standarder. For brukerne hadde det vært bedre om aktørene konkurrerte om de beste og raskeste løsningene istedenfor om å vinne frem med sin egen standard.