Vegas Pro - kraftig lydredigering for media

Vegas Pro fra Sonic Foundry er et nytt program som er skreddersydd for moderne mediaproduksjon. Det er like egnet for å redigere lyd for Internett og multimedia, som for musikk beregnet på vanlig musikk-CD.

Kravene til verktøy for lydredigering har endret seg dramatisk. Selv amatører krever nå at programmene skal ha egenskaper som var ren science-fiction bare for noen få år siden. Derfor har Sonic Foundry ventet lenge med å lansere sitt program for flerspors innspilling og lydredigering, mens ryktene har surret i flere år.

Håndterer ”alle” formater - samtidig

En av de mest praktiske finessene for dagens brukere, er at du kan mikse alle typer lydfiler uten å måtte konvertere til et felles format. Hvis du har noen lyder i MP3-format, noen i AIFF, noen i WAV og i forskjellige samplerater eller bit-oppløsning - ingen problem. Vegas håndterer avspilling og redigering av alle disse og flere til, både samtidig og på samme spor!

For å tilfredsstille også de virkelig audiofile, håndterer Vegas også 24-bits filer med 96 kHz samplerate.

Det samme gjelder den endelige miksen av lydfilene - de kan lagres i alt fra 24/96 wav-format for DVD-Audio til MP3 (krever riktignok en ekstra plug-inn), eller i streaming-formater som RealAudio eller MS-Audio 4.0.

I tillegg til dette kan du også importere video og animasjoner for å tilpasse lydspor og effekter til visuelle media.

Ingen MIDI

Vegas Pro har ingen støtte for MIDI, og er ingen erstatning for Cakewalk, Cubase Logic Audio eller Musicator, som integrerer lyd, MIDI og notasjon. Vegas er et rendyrket lydprogram for andre bruksområder.

Mange lyddesignere bruker ikke lenger MIDI-instrumenter i en miks. De gjør heller et opptak av instrumentet og bruker lydfilen videre i prosessen. Dermed står de friere med hensyn til å behandle lyden videre i programmer som Vegas - gjerne komplettert med tilhørende plug-in-effekter.

Effekter

Vegas inneholder to standard effekter; EQ (4-bånds tonekontroll) og dyamikk (kompressor). For øvrig støttes DirectX plug-ins, som er Microsofts standard. Sonic Foundry har alltid vært svært lojale overfor Microsofts standarder, og er en av de få store utviklerne i lydmiljøet som ikke klager over Microsoft eller skylder på Windows når det oppstår problemer.

Effekter kan være både spor-baserte og bus-baserte. Det betyr i praksis at det mulig å bruke samme effekt både på grupper av spor (en sub-miks) eller på individuelle spor.

Hele effekthåndteringen er svært fleksibel, og du kan ha totalt 26 bus’er og 32 effekter, noe som burde være tilstrekkelig til å ødelegge et hvert lydbilde!

Avansert arkitektur

Vegas er laget for å kjøre under både Windows 98 og NT/Windows2000. Det er skrevet for å utnytte flere prosessorer (ikke under W98) og har innebygget støtte for håndtering av programvinduene fordelt på to skjermer.

Det støttes et i praksis ubegrenset antall spor, bare begrenset av hva PCen har av prosessorkraft, minne og harddiskenes kapasitet til å levere data. Med et NT-basert system med flere prosessorer på 500 MHz eller mer, mye minne (mer enn 512 MB) og raske disker, får du et system som kan konkurrere med løsninger som ProTools, som krever egne spesialkort og programvare til langt høyere pris.

Vegas støtter alle Windows MME-baserte lydkort, både de helt enkle på SoundBlaster-nivå opp til de mest avanserte med mange inn og utganger, eksterne kovertere, høy oppløsning og høy samplerate.

For å få til de optimale opptakene spiller lydkortet en stor rolle, men for avspilling og redigering bruker du lydkortet bare til lytting. Lydkortet selv bidrar ikke i miksingen av lyden - prosesseringen foregår i PCen med høy oppløsning, og resultatet lagres som en lydfil i ønsket format. For å vite hva man holder på med er det selvfølgelig påkrevet at det brukes et nøytralt lydkort og et godt høyttaleranlegg som referanse.

Betaversjon tilgjengelig

Sonic Foundry har lagt ut en fritt tilgjengelig betaversjon på sitt nettsted. Denne er tidsbegrenset, men varer ut juli, så det er enda noen dager igjen til å teste ut denne spennede programpakken.

Noe må man jo bruke tiden til i sommervarmen…