VCam 5100

Ranger, som markedsfører OEM-produktet MegaCam under navnet VCam 5100, gir kameraet tilleggsbetegnelsen ”5-in-one 2,1 Megapixels Digital Camera”. Hva som ligger bak ”5-in-one” måtte vi derimot gjette oss til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]
image: VCam 5100
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
VCam 5100 bruker to vanlige AA-batterier
VCam 5100 bruker to vanlige AA-batterier Vis mer

Tre av funksjonene i VCam 5100 er åpenbare; digitalt stillbildekamera, videokamera (30 sek opptak med lyd) og webkamera. Vi føyer til ekstern disk (som ikke nevnes i manualen), og da har vi fire funksjoner. Hvor ble den siste av? Vi legger godviljen til, og føyer til kortleser for CF-minnekort. Så er vi i mål.

LES OGSÅ:

Mye for pengene?

Nok om det. Dette er en test av det digitale stillbildekameraet VCam 5100, som prismessig henvender seg til allmuen; med dette menes den vanlige bruker som ønsker å knipse bilder, enkelt og greit. Derfor er også prisen hyggelig, tenker vi, 2.500 kroner er ikke spesielt dyrt for et kompakt og kjekt digitalkamera, som tross alt er godt utstyrt med funksjoner. Et kamera med en CCD-brikke som fanger 2,1 millioner bildepunkter, innebygd minne + kortplass, samt en relativt stor LCD-skjerm (1,8” TFT) må du vanligvis regne med å betale en god del mer for – i skrivende stund.

Men her er det grunn til å gå i dybden på tallene. Det viste seg at det slett ikke dreier seg om en 2,1 megapiksels CCD-brikke, men en 1,0 megapiksels CMOS-brikke!. 2,1 megapiksler oppnås ved hjelp av interpolering, i praksis betyr det oppblåst bildeformat med dårligere kvalitet. CMOS-teknologien er langt rimeligere enn CCD, har dårligere lysfølsomhet, og gir vanligvis en dårligere bildekvalitet. På den annen side krever CMOS mindre strøm enn CCD, og du kan dermed forvente lengre batterilevetid.

Vårt inntrykk understøtter sistnevnte påstand. VCam 5100 bruker to stk vanlige AA-batterier, og selv med LCD-skjermen påslått og blitz på de fleste bildene, hadde vi fortsatt godt med liv igjen etter å ha knipset 70-80 bilder. Det er bra, og bedre enn man vanligvis kan forvente av de billigste digitalkameraene.

Lite og nett

Kameraet er relativt lite (94x61x33 mm), på størrelse med Digital Ixus fra Canon, og veier 153 gram. Her er det plast fra topp til tå, grå matt, med iMac-blå front og bakside. På toppen av kameraet sitter et lite LCD-panel som forteller deg blant annet hvor mange bilder du har tatt, oppløsning, batterinivå og blitsvalg. Mange digitalkameraer gir disse opplysningene utelukkende på LCD-skjermen, mens denne løsningen er langt mer batterivennlig.

image: VCam 5100

Under LCD-panelet sitter det tre knapper for blitz-styring, digital zoom, selvutløser og oppløsning. Enkelt. På baksiden sitter et navigeringshjul for menystyring og sletting av bilder, samt en knapp for opptak/avspilling og bryter for LCD-skjerm av/på.

Den innebygde blitsen sitter til høyre for søkeren, sett forfra, og har bare to modi; av eller på. Kameraet er i tillegg utrustet med stativfeste, men også dete er i plast. Erfaringsmessig slites plastgjenger raskt.

Kameraet kan kobles direkte til TV for visning av bilder og videoklipp, og kan også kobles til en ekstern strømkilde (3,3 volt).

Unngå to megapiksler

Kameraet har innebygd minne som kan bygges ut ved hjelp av et kort av typen CompactFlash I
Kameraet har innebygd minne som kan bygges ut ved hjelp av et kort av typen CompactFlash I Vis mer

Inni kameraet sitter det en 8 MB minnebrikke, samt en plass for CompactFlash type I-kort. Det innebygde minnet holder til rundt 32 bilder i beste kvalitet, dvs. bilder med en oppløsning på 1152 x 864 punkter. Ved bruk av interpolering øker oppløsningen til 1600 x 800, og du får da plass til rundt 15 bilder. Dette øker ikke detaljene i bildet, og teknikken anbefales generelt ikke.

Kvaliteten på LCD-skjermen er ikke all verden, og det er vanskelig å se om bildet ble skarpt eller ikke. Dog – den duger som søker, og hvis du ikke liker den kan du alltids bruke den optiske søkeren. Sistnevnte gir et relativt korrekt utsnitt i henhold til markeringen, og er plassert slik at nesenikke kommer i konflikt med LCD-skjermen.

Brukbare utendørsbilder

Kvaliteten blir slett ikke verst på utendørsbilder
Kvaliteten blir slett ikke verst på utendørsbilder Vis mer

Kameraet har fast fokus (uendelig) og 2x digital zoom. I tillegg har det en innstilling for makrofotografering (40-70 cm), som viste seg å være skral. Regn med at du må minst én meter unna motivet for å oppnå skarpe bilder. For skarpe bilder får du, og ikke spesielt overraskende får du de beste bildene når du knipser utendørs. Innendørs blir bildene ofte befengt med skjær i rødt og gult, og blitsen er vanligvis ikke kraftig nok til å forhindre dette.

Utendørsbildene ble vi i stor grad brukbart fornøyd med, prisen på kameraet tatt i betraktning. Det vi ikke likte så godt var den lange responsen fra du trykker på utløserknappen til bildet blir tatt. Halvannet sekund er alt for mye når spontane øyeblikk skal foreviges. Dessuten bruker kameraet relativt lang tid på å bli klart til fotografering etter å ha blitt slått på (6,5 sekunder + 4 sekunder dersom du skal bruke blitsen), og det tar hele 10 til 20 sekunder før du kan ta et nytt bilde. Det er for mye.

Her kan du se noen av bildene som vi knipset, og vurdere selv

Enkel overføring

Endelig et kamera som bruker en standard USB-kabel for overføring av bilder
Endelig et kamera som bruker en standard USB-kabel for overføring av bilder Vis mer

Overføring av bilder til PC/Mac skjer ved hjelp av en helt vanlig USB-kabel (!), og gledelig er det også at du ikke behøver å installere noe som helst for å overføre bilder til PCen (Windows XP). Kameraet dukker opp som en egen diskstasjon i Windows, og overføring av bilder blir dermed svært enkelt.

Fra menyen kan du bestemme om kameraet skal oppfattes som diskstasjon eller webkamera av operativsystemet. Installerer du driverne på den medfølgende CDen får du begge funksjoner samtidig.

Konklusjon

Vi har mange ganger understreket at den digitale teknologien fortsatt er dyr i kamerasammenheng. Resultatet er at du betaler relativt mye for produkter som mest sannsynlig blir å betrakte som leketøy om få år.

Som stillbildekamera ser vi flere klare svakheter ved VCam 5100. 1 megapiksel begrenser bruksområdene, og bildene egner seg i praksis best til skjermbruk, epost, hjemmesider etc. Men det største problemet er tiden det tar fra du klikker på utløseren til bildet blir tatt.

Er du ute etter ålreite ”still opp”-bilder samt webkamerafunksjonalitet (og kan leve med de påpekte begrensningene) ser vi ikke bort fra at du vil bli fornøyd med VCam 5100.

Utvalget i denne prisklassen er fortsatt ikke veldig stort, men både Nikon, Canon, Olympus og flere andre av de anerkjente har modeller som vi mener du bør overveie først.

OPPDATERT: Det hadde sneket seg inn noen feil i karaktersettingen. Dette er nå korrigert.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!