Vårt PC-valg august 2006

De siste månedene har det skjedd noen omveltninger på datafronten. AMD har byttet sokkel og Intel har lansert ny prosessor. Det betyr nytt snadder for deg som står på tampen til å kjøpe deg PC.

Oppdatert 21. august. Dersom du allerede har lest denne artikkelen før kan du hoppe rett til oppdateringen ved å klikke her!

LES OGSÅ:

Igjen er vi altså tilbake med PCer til ti høvdinger, slik mange av våre lesere har etterlyst. Og som det alltid har vært: du får mer PC for pengene nå enn noen gang før. Vi har gått gjennom de forskjellige tilbudene og gir deg en kort oppsummering, samt vår anbefaling.

Prosessor og minne

Normalt sett har AMD fått lov til å herske med sine Athlon X2-prosessorer i denne prisklassen, men som nevnt har Intel sluppet sin nye Core 2 Duo, som virkelig har gitt AMD noe å tygge på. Derfor er det godt for konkurransen at vi finner et par av disse prosessorene, nemlig E6300 og E6400, som omtrent kan sammelignes med Athlon X2 4600+ og 5000+. Så på prosessorsiden er det Komplett og Mamoz som rir høyt med disse. Multicom har spandert en AMD 4600+ og blir med på moroa.

Etter at AMD gikk over til sokkel AM2 er det DDR2-minne som gjelder. Her har samtlige butikker spandert på seg hele to GB RAM, med unntak av Komplett. Men i de aller fleste tilfeller vil likevel en gigabyte være nok.

Hovedkort, lyd og nettverk

Brikkesettet nForce 4, som var dominerende på den andre siden av sommeren, er det nå bare Multicom som fremdeles henger med. De andre har beveget seg over på nyere beitemarker med nForce570 for AM2-sokkelen og naturlig nok Intel brikkesett for Intel-prosessorene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtlige hovedkort med unntak av Multicom sitt (med 10/100 Mbit) har gigabit LAN, og integrerte lydkort med surround er nå standarden. For de som vil ha det lille ekstra har forøvrig Komplett sin pakke et Creative X-Fi Extreme lydkort i tillegg til HD-audio på selve hovedkortet.

Dell har på sin side et integrert Creative Soundblaster Audigy lydkort.

Grafikk

GeForce 7600GT
GeForce 7600GT Vis mer

Det ser ut til at nVidia har tatt innersvingen på ATI ved å presse ned prisen på GeForce 7600GT ytterligere. ATI-kortene har liksom aldri fått dominere i PC-tilbudene, og nå er de helt borte. I hvert fall for nå. Altså er nesten alle i denne sammenligningen enige om at 7600GT er godt nok i denne prisklassen, noe de i stor grad har rett i. Men Datakjeden ser litt annerledes på det, og frir til spillerne med et GeForce 7900GT. Riktignok har ikke Datakjedens tilbud det samme trøkket på prosessorsiden, men det er altså grafikkortet som står for det meste av spillytelsen uansett.

Dell er den eneste med et GeForce 7900GS, og er også det eneste stedet du får tak i et slikt kort for øyeblikket. Det er derfor ikke så mye vi vet om dette, men ytelsesmessig ligger det trolig mellom 7600GT og 7900GT. Det er basert på grafikkort for bærbare, og er derfor nokså energieffektivt.

Mamoz har forresten et vifteløst design på sitt 7600GT. Sånt liker vi!

Kabinett

Kabinettene er stort sett som vi vi er vant til i denne klassen: funksjonelle og av anstendig kvalitet, selv om vi har funnet at noen av Vikings-kabinettene (Mamoz) har hatt en tendens til å spre vibrasjoner. Men stort sett har de klart seg bra, så vi skal ikke forhåndsdømme her. Multicoms kabinett fra Q-Tec har vi heller ingen erfaringer med, mens InWin, Cooler Master og Chieftec normalt sett har gode kabinetter.

Dells kabinett følger BTX-standarden og pleier også å være av dugelig kvalitet.

Mus, tastatur og høyttalere

Her er det faktisk litt variasjon. Logitech har pleid å være den ledende når det gjelder tastatur/mus, og den trenden fortsetter de med. Og hittil har vi hatt veldig lite å utsette på dette, så vi klager ikke nå heller. Datakjeden og Mamoz kjører billigpakken, mens PCutstyr har en trådløs variant.

Komplett legger ved et trådløst Labtec-tastatur, noe vi har prøvd før uten å bli akkurat å bli imponerte over kvalitet og enkelhet. La oss håpe at de har gjort en god del forbedringer fra sist.

Den trådløse pakken fra med tastatur og mus fra Trust har vi derimot ingen erfaringer med, så vi får heller stole på Multicom når det gjelder den. Dells billigste alternativ regner vi også med er helt greie saker.

Høyttalerne varierer mellom billige og superbillige. De superbillige følger med løsningen fra Mamoz og Datakjeden, mens Komplett, Multicom og PCutstyr har lagt i litt ekstra for 2.1-høyttalersett, altså to desktophøyttalere og en liten basskasse. Dell har ingen høyttalere i denne pakken, men (unødvendig å si kanskje) det kan velges ekstra.

Lagring og ekstrautstyr

SATA-disker er nå blitt standarden og størrelsen varierer fra 250 (Datakjeden, Dell) til 400 (Mamoz) gigabyte. De spinner naturlig nok med 7200 RPM.

Som forventet kommer også samtlige løsninger med DVD-brennere. Men vi er ikke helt sikre på om Dells løsning har støtte for Dual Layer.

Få av PCene har noe spesielt ekstra, men Komplett.no prøver å gi deg en komplett pakke (ja var ikke den original?) ved å hive inn en fargeskriver på kjøpet, mens løsningen fra Multicom kommer med integrert TV-kort.

Dell har for øvrig også en skriver med, men deres spesialtilbud tør vi aldri spå varigheten på...

Skjerm

På dette punktet er det 19-tommere i 1280 x 1024 pikslers oppløsning for nesten alle, bare Multicom våger seg på en bred variant med 1440 x 900. Den kan forøvrig også vris 90 grader på høykant. Av erfaring vet vi at 95% av dagens 19-tommere er helt godkjente for de fleste bruksområder, og siden ingen skiller seg spesielt ut i spesifiksjoner heller lar vi ikke dette punktet påvirke vår avgjørelse i større grad.

Operativsystem og oppgraderingsmuligheter

Foruten Dell og Komplett.no, som gir oss Windows XP Media Center, er alle maskinene utstyrt med Windows XP Home som operativsystem.

Dell har (utvidbar) 1 års hente-og-levere service, mens alle andre tilbud gjelder 3 års garanti og support, så de fleste scorer bra der. Fine greier!

Dersom du skulle ønske å få litt mer ut av datamaskinen din etterhvert så er ikke det noe stort problem. Alle løsningene har plass til mer minne og er klare for raskere prosessorer, eller du kan putte inn et TV-kort dersom du er mer interessert i slikt. Med Dell sin løsning sitter du dessverre litt fast. Pentium D er på vei ut, men Dells hovedkort lar deg ikke hoppe til Core 2 Duo dersom du vil gå den veien i fremtiden.

For øvrig vil ingen av PCene her ha problemer med Windows Vista.

Oppdatering: to nye tilbud!


Artikkelen er fra dette punktet oppdatert med Netshop og PS Data sine løsninger. Og det virker som de har hatt hvert sitt mål når de plukket deler til sine PCer.

Netshop sikter helt klart mot å ha den beste PCen til spilling. For å klare det har de - og med dette satt rekord i skjermstørrelse for vårt "beste PC-tilbud" - spandert en 20-tommers skjerm med 1400 x 1050 pikslers oppløsning. Det er paret med et 7900GT, det samme kraftige grafikkortet som vi finner i tilbudet til Datakjeden.

Det forøvrig mer som sammenfaller med Datakjedens konfigurasjon. Harddisken på 250 GB, AMD Athlon X2 4200+ -prosessoren og de to gigabytene med RAM er nok de mest fremtredende.

PS Data på sin side har lagt pengene i en raskere prosessor, og med det satt dagens andre rekord: raskeste AMD-prosessor, en Athlon X2 5000+. Med denne pluss en vifteløs GeForce 7600GT går de samme veien som Mamoz, siden de også satser på samme grafikkort og lavt støynivå, med en omtrentlig tilsvarende rask Intel-prosessor.

Men PS Data har på sin side ikke like stor harddisk (320 mot 400 GB), og de har også holdt seg til 1 GB RAM mot det doble i Mamoz' tilbud. Men som trøst følger det med en minnepinne på en gigabyte med PS Data sin løsning.

For øvrig matcher Netshop og PS Data de andre tilbudene med surroundlyd, gigabit LAN, DVD-brenner, kurante kabinetter, Windows XP Home og 3 års garanti. Mus og tastatur er ikke uventet fra Logitech. Når det gjelder høyttalere er det ikke noe å juble over fra PS Data, mens Netshop på sin side kun sender med et lite 2.1-sett dersom du bestiller maskin uten skjerm. I motsatt fall må du pent klare deg med skjermens integrerte høyttalere.

Konklusjon

Vår normale "som vanlig var det vanskelig å peke ut bare en vinner" begynner å ligne veldig på en slags klisjé, så det er tydelig at vi må finne på en ny unnskyldning eller enda bedre: se om vi kan forandre litt på sammenligningsgrunnlaget fremover.

Generelt må vi si at nivået på PCene nå har nådd et nivå der prosessor og skjermkort, som tidligere gjorde det lett å skille datamaskinene fra hverandre, nå har blitt såpass bra at det er vanskelig å merke forskjell. Javisst kan vi måle forskjellen i testprogrammer, men i praktisk bruk blir det en helt annen sak.

Uansett, de løsningene som skiller seg spesielt ut er:
Datakjeden og Netshop, som serverer to svært like PCer uten mye å trekke på, unntatt kanskje en bedre høyttalerløsning. I ren spillytelse vil altså disse to være de beste løsningene, og det vil nok ikke være mulig å skille disse to på akkurat det punktet. Men det er en stor grunn til å velge Netshop sin løsning foran Datakjeden, og det er 20-tommeren. Så er du en særdeles aktiv spiller, eller bare vil ha så stor skjerm som mulig så er nok det den sterkeste kandidaten.

Er du derimot interessert i en rolig kraftpakke trekker vi frem Mamoz og PS Data, som har de raskeste prosessorene og passivt kjølte grafikkort. Vi vet dessverre ikke hvordan viftene i strømforsyningene eller prosessorviftene låter, og vi hadde også her klart foretrukket en smule bedre høyttalere. Mamoz' løsning har et par fordeler overfor PS Datas tilbud med en større harddisk og dobbelt så mye minne, men PS Data har altså en 1 GB minnepinne som lokkemat.

Til slutt har vi Komplett.no sin maskin, med en moderne prosessor, Media Center operativsystem, multifunksjonsskriver, X-Fi lyd og et stødig kabinett. Vi har riktignok valgt å trekke litt for "kun" 1 GB minne, men det er mest fordi "alle andre har det". I tillegg har denne maskinen et grafikkort fra XFX som er raskere klokket og gir mer trøkk enn de andre 7600GTene, men til gjengjeld har et rykte for å være litt bråkete. Vi er også usikre på hvor gode tastaturet og musen er.

Komplett.no og PS Data deler førsteplassen i januar 2003.
Komplett.no og PS Data deler førsteplassen i januar 2003. Vis mer

Selv med de to nye tilbudene velger vi å beholde Mamoz og Komplett.no som våre favoritter. Likevel er det vanskelig å ikke legge Netshop sin maskin til denne lista, for tanken på en 20-tommers skjerm er forlokkende. Men om den skjermen duger, om Mamoz' løsning er så stille og rolig som vi håper på, eller om maskinen fra Komplett.no er en bråkebøtte med tastatur- eller musproblemer gjenstår å se. Så vi tar like godt inn alle disse tre PCene til test hos oss.

Her kan du selv sammenligne spesifikasjonene!

Tilbake til testforsiden