Vårslipp fra AMD og Intel

AMD har døpt sin Athlon-etterfølger, som hadde kodenavnet Palomino, til Athlon 4. Intel-leiren er på sin side endelig klare med 64-bits sluggeren Itanium.

Vårslipp fra AMD og Intel

Nei, du har ikke gått glipp av verken Athlon 2 eller 3, selv om AMD hopper rett fra Athlon til Athlon 4. Det er bare AMDs markedsavdeling som har foregrepet prosessorgenerasjonenes gang.


Navneavsløringen kommer fra en anonym kilde hos AMD, som har uttalt seg til nettstedet Ace's Hardware. Kodenavnet Palomino blir forkastet til fordel for et navn som høres ut som det er skreddersydd for å ta opp konkurransen mot Intels Pentium 4. Antagelig er dette et svært lurt trekk fra AMDs side for å skape sterkere merkebevissthet hos forbrukerne, slik at ikke Pentium 4 får all oppmerksomhet som ”det neste store”. For en Athlon 4 og en Pentium 4 må da være likeverdige, sett ut fra forbrukerens ståsted? Smart gjort AMD.

Onde tunger vil ha det til at navnevalget heller vil hjelpe Pentium 4 til å komme på like fot med Athlon 4.

Mobil Athlon 4

Første utnyttelse av å ha en nr. 4 prosessor får AMD ved lanseringen av Athlon 4 for bærbare PCer i slutten av mai. Intel vil ikke ha en mobil versjon av Pentium 4 klar før i første halvdel av 2002, og fram til da kan AMD ta markedsandeler i toppsegmentet for bærbare PCer. Du kan lese mer om knivingen mellom Intel og AMD på bærbarmarkedet i vår tidligere artikkel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Intel Itanium slippes løs

29. mai er den store dagen for Intel. Deres 64-bits prosessor Itanium skal endelig slippes løs, etter mange lanseringsutsettelser. Foreløpig er de eneste brukbare operativsystemene for Itanium 64-bits versjonene av Red Hat Linux og TurboLinux. Intel forventer at salgstallene ikke vil ta seg opp før 64-bits versjonen av Windows XP slippes 25. oktober.

Itanium er rettet mot servermarkedet, og på de virkelig kravstore brukerne som kjører 3D-modellering og tungt grafisk design på sine arbeidsstasjoner.

IBM først ut med Itanium-produkter

Under Intels lansering 29. mai, skal IBM vise fram sin nye arbeidsstasjon IntelliStation Z-Pro 6894. Muskelbunten kommer med to 800 MHz Itanium prosessorer med 2 MB level3 cache hver, basert på et Intel 460GX hovedkort med systembuss på 2x133 MHz. Innmaten er nesten utelukkende produsert av Intel, siden IBM mener det ikke er lønnsomt for dem å utvikle egen maskinvare for Itanium.

Kilder: Ace’s Hardware, The Register.