Våre ytelsesmålinger

Som tidligere nevnt, krever som regel et nytt operativsystem mer datakraft enn sin forgjenger. Dette er også tilfellet med Windows ME. Men på ett punkt er ME raskere enn Windows 98; oppstart og avslutning. Mye av besparelsen kommer som et resultater av at Real Mode DOS er fjernet.

Vesentlig raskere oppstart

Vi tok tiden på oppstart før og etter oppgraderingen på to maskiner, og besparelsen var bemerkelsesverdig stor. På den første maskinen tok oppstarten 1 minutt og 12 sekunder i Windows 98, og 50 sekunder etter oppgraderingen. Tar du med i betraktning at 30 sekunder er såkalt preboot-tid – før operativsystemet lastes, er faktisk Windows blitt hele 36 % raskere å laste. På den andre maskinen var tidsbesparelsen i overkant av 30%.

Hvor mye raskere din maskin vil bli, avhenger blant annet av alderen på PCen, og hvilket brikkesett den er utstyrt med. Nye PCer med nyere brikkesett vil ha mest å tjene på denne forbedringen.

Ikke raskere på spill

Hvordan er da spillytelsen i Windows ME? I og med at dette operativsystemet bare er en oppgradering av 9x-koden, regnet vi på forhånd med at forskjellene ville bli små. Og testene våre viser at dette stemmer.

Vår testmaskin er utstyrt med en Pentium III 733 MHz-prosessor, 128 MB RAM og et GeForce 256-grafikkort med 32 MB DDR-minne. Grafikkortet bruker de nyeste 6,18-driverne fra NVIDIA.

Vi brukte våre vanlige testprosedyrer, som inkluderer Quake III og 3DMark 2000-benchmarks, samt en del subjektive tester.

Etter å ha kjørt en rekke Quake III-tester kan vi komme til én konklusjon: Det er absolutt ingen forskjell mellom Windows 98 og Windows ME når det gjelder ytelse. I alle oppløsninger er resultatet så og si likt, med variasjoner på 1-2 bilder i sekundet. Disse variasjonene er så ubetydelige at det er umulig å legge merke til dem. For eksempel fikk vi 74,6 bilder i sekundet med 1024x768x32-oppløsning under Windows 98, og 72,1 bilder i sekundet under Windows ME.

3DMark 2000-testene har den samme tendensen. I 1024x768x32-oppløsning fikk vi 3804 poeng (Windows 98) mot 3795 (Windows ME).

Alt i alt vinner du ingenting på å oppgradere til Windows ME hvis spill er din hovedinteresse. Du får akkurat den samme kompatibiliteten og ytelsen som i Windows 98.

Ikke raskere på applikasjoner

For å teste ytelsen på applikasjoner, brukte vi Sysmark 2000, den anerkjente ytelsesmåleren fra Bapco. Her måles ytelsen i en rekke programmer, både i kontorapplikasjoner (blant annet Word 2000, Excel 2000, Powerpoint 2000) og multimedieapplikasjoner (blant annet Bryce 4, CorelDraw 9, Photoshop 5.5 og Premiere 5.1).

Her viste det seg at ytelsen faktisk har gått litt ned i alle applikasjonene. Utslagene er likevel så små at du mest sannsynlig ikke vil merke noen forskjell før og etter en oppgradering (se tabellen under).

Foto: BEL Vis mer