Våre erfaringer

Med nøktern optimisme lastet vi ned Freespire, versjon 1.0.13 - brant den til CD, og bootet PCen vår på ny.


Vår test-PC var utstyrt med AMD64 3800+ prosessor, 2 GB minne og et Nvidia Geforce 6600 grafikkort. Hovedkortet var basert rundt Nforce4-brikkesettet fra Nvidia. Med andre ord et temmelig mainstream oppsett.

Få sekunder etter oppstart dukket følgende meny opp:

Våre erfaringerDu kan altså selv bestemme om du vil installere systemet, eller kjøre det direkte fra CDen. Sistnevnte er en ypperlig metode for å gjøre seg kjent med operativsystemet og programmene før du eventuelt installerer.

Freespire og Windows kan dessuten godt leve side om side på samme PC, men krever at du har en ledig partisjon til formålet. Under installasjonen foreslår da Freespire å legge operativsystemet på en av de eksisterende FAT/NTFS-partisjonene dine. I praksis slettes samtidig alle dataene dine på den aktuelle partisjonen, og deretter formateres den til Linux' eget filsystem.

Det beste er altså å installere til en tom partisjon, og den kan du lage ved hjelp av det tredje valget på Grub-oppstartsmenyen, Create or modify partitions. Velger du dette starter det grafiske partisjoneringsverktøyet, og det er så enkelt som det kan bli. Du velger enkelt partisjonen du vil hente ledig kapasitet fra, og skyver på den med musen for å frigi plass. Deretter må du opprette en partisjon på det upartisjonerte området for at installasjonsprogrammet skal oppdage den ledige plassen. Etter at du har utført denne prosessen, må du starte maskinen før du kan fortsette installasjonen. NB! Husk å først ta backup av data som ligger på partisjoner som du forandrer størrelsen på!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter noen minutter dukket velkomst-skjermen opp, og heretter var alt grafisk, med knapper og musestyring.

Våre erfaringer


Allerede på neste side støtte vi imidlertid på første utfordring, norsk tastatur-oppsett fantes ikke på listen! Det viste seg at vi kunne velge norsk etter at installasjonen var ferdig, men dette var ikke veldig elegant.

Neste steg er å velge installasjonsmetode, og her er "Take over an entire hard disk" satt som standard. Velg Advanced Install med mindre du ønsker å kvitte deg med alt som eventuelt ligger på harddisken fra før...

Så måtte vi gi maskinen et navn, og registrere brukernavn og passord.

Våre erfaringerMerk at som vanlig bruker vil du ha en del restriksjoner knyttet til deg, blant annet får du ikke fri tilgang til harddisk(er) på systemet. Da trenger du såkalt "ROOT privilegies", eller administratorrettigheter. Root-kontoen er imidlertid automatisk deaktivert, og må altså aktiveres for at du skal få denne tilgangen. Og det kan du altså gjøre, selv om du er en begrenset bruker.

Deretter tok resten av installasjonsprosessen rundt 10 minutter, totalt hadde prosessen brukt omtrent det dobbelte. Før omstart fikk vi se denne forklarende illustrasjonen, som både viser at Freespire-gjengen har latt seg inspirere av Apple, og har satt brukervennlighet i førersetet:

Våre erfaringerUtfordringene

Freespire kommer med drivere til de fleste moderne systemer, inkludert grafikk, trådløst nettverk mm uten at du behøver å tenke på det. Men til vår store overraskelse kunne vi ikke finnne riktig oppløsning for vår brede 20" fra Dell, 1680 x 1050. Etter å ha surfet litt rundt på nettet fant vi ut at det skal la seg gjøre å sette riktig oppløsning, men forslagene vi fant om hvordan det skulle gjøres, var enten mangelle eller feilaktige. Dermed var vi tvunget til å kjøre med lavere oppløsning.

Ikke overraskende ble det problemer med å få installert vår multifunksjonsskriver, MP800 fra Canon. De nyeste Canon-skriverne på listen over tilgjengelige drivere, var flere år gamle! Dette er et stort problem som vi alltid støter på i Linux-distribusjoner. Vi klarte heller ikke å finne andre drivere som fungerte tilfredsstillende, søk på nettet var også fånyttes.

Naturligvis støtte vi på noen flere utfordringer underveis. Den første var lyden, som begynte å hakke etter at vi hadde brukt PCen en stund. Til slutt forsvant den, men dukket opp igjen etter en omstart, som om ingenting hadde hendt. Den virket uansett rimelig skjør, og hakket så snart vi belastet systemet på en eller annen måte.

Det må også legges til at vi prøvde distroen på flere forskjellige PCer i testlabben, og vi støtte på problemer på noen av dem, spesielt et par bærbare PCer som ikke ville boote fra CDen i det hele tatt.

Svært brukervennlig, imponerende multimedia-støtte

På vår hoved-PC fungerte det meste overraskende bra, og som Windows-bruker var det ikke noe problem for oss å finne frem og benytte operativsystemet fra dag 1.

Du finner flere bilder ved å følge lenken nederst!
Du finner flere bilder ved å følge lenken nederst!
Vis merProgrampakken er for øvrig den smarteste vi har sett i et Linux-system, og inneholder i tillegg til OpenOffice.org en brukbar musikkjukebox og en bra bildeorganisator. Og det hele er pakket inn på en meget smakfull måte. Vi ble faktisk så begeistret over Freespire og programmene at vi ble sittende oppe til kl 0400 og leke oss med mulighetene.

Men mest imponerende var støtten for multimedia. Dette har vært en akilleshæl for Linux-distroer i en årekke, hvor lisensproblematikk og frykt for represalier fra bransjen har vært blant ingrediensene. I Freespire kunne vi spille av alle aktuelle musikkformater, inkludert WMA, Ogg Vorbis, MP3, Wav, RealAudio og AAC.

Det samme gjaldt video, her fikk vi spilt av både WMV, MPEG1/2, DVD (riktig nok uten undertekster), Nero Digital (MP4), DivX og Xvid - rett ut av boksen. Imponerende! Vi testet også nettstedene YouTube (det fungerte bra) og web-tv på nrk.no. Sistnevnte benytter Windows Media Video-streaming. Det funket, men videoen hakket og oppløsningen var dårlig.

Konklusjon

Med Freespire har Linux blitt løftet til et nytt nivå hva angår brukervennlighet. Det er nå et system som nær sagt hvem som helst kan ta i bruk, uten kunnskap om kryptiske kommandoer og konfigurasjonsfiler. Det er imidlertid fortsatt en vei å gå på en del områder, og vi velger å oppsummere med plusser og minuser på denne måten:

+ Gratis og brukervennlig Linux
+ Ikke plasskrevende
+ Kan kjøres direkte fra CD
+ Installeres raskt
+ Pent og tidsriktig brukergrensesnitt
+ Den smarteste programpakken for skrivebordet vi har sett i en Linux-distro
+ Svært god støtte for multimedia
+ Grafisk og lettfattelig partisjoneringsverktøy
+ Enkelt å installere tilleggsprogrammer takket være CNR

- Ikke like stabil på alle test-PCene
- Svak driver til lydkortet
- Mangler en del vanlige skjermoppløsninger
- Dårlig støtte for nyere skrivere/skannere
- CNR koster penger
- Finnes ikke i norsk versjon
- Finnes ikke i 64-bit versjon ennå

Freespire kan lastes ned fra www.freespire.org (ca 700 MB)
Se flere bilder fra Freespire
Tilbake til hovedartikkelen