Våre erfaringer og konklusjon

Bilde- og lydkvalitet var overraskende høy. Men alt var dessverre ikke bare fryd og gammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Begeistringen var stor da spilleren, etter å ha smakt litt på platen i noen sekunder, starter avspillingen. I displayet begynner sekundene å telle, og krystallklare bilder ruller over skjermen.

Super kvalitet!

Bildekvaliteten på en DVD-film er langt bedre enn det som strengt tatt er nødvendig for en vanlig TV-skjerm. Begrensningen i TV-formatet kommer DivX-formatet til gode. Kvaliteten på vår DVD-kopi var overraskende høy, faktisk så høy at vi hadde hatt problemer med å skille den fra originalen. Det er oppsiktsvekkende, med tanke på at komprimeringen var i størrelsesorden 1:8. Lyden var også upåklagelig.

Bildekvaliteten var godt over hva vi hadde forventet. Artefakter som var synlige på høyoppløselige PC-skjermer var fullstendig borte.
Bildekvaliteten var godt over hva vi hadde forventet. Artefakter som var synlige på høyoppløselige PC-skjermer var fullstendig borte. Vis mer


De første nedturene

Vi bestemte oss for å prøve de forskjellige funksjonsknappene på fjernkontrollen, og fikk snart vår første "karamell". Spolingen virket ikke! Vi forsøkte med sporskifteknappen, men da begynte filmen på nytt. Etter å ha besøkt FAQ-listen på KiSS Technologys nettsider, fant vi ut at en spesiell søk-knapp på fjernkontrollen gjør det mulig å hoppe til et valgt tidspunkt i filmen. Dette funket for såvidt, men det gikk ganske tregt. I følge KiSS inneholder de "endelige" brukerveiledningene informasjon om dette.

Spoling er ikke mulig, men det er mulig å hoppe til et spesielt tidspunkt i filmen. Dette taster du inn via fjernkontrollen.
Spoling er ikke mulig, men det er mulig å hoppe til et spesielt tidspunkt i filmen. Dette taster du inn via fjernkontrollen. Vis mer


Menyknappen ga oss informasjon om filmen, kodek, bitrate osv. I tillegg virket Zoom, Start- og Stopp-knappen. Pause-knappen virket også, men da vi skulle starte avspillingen igjen forsvant synkroniseringen av lyd og bilde, men rettet seg riktig nok opp etter hvert. OPPDATERT: Etter å ha oppgradert programvaren i spilleren til versjon 2.51, er dette bedret, men fortsatt ikke helt perfekt.

Vi bestemte oss for å gi spilleren en ny sjanse, og gikk tilbake på gutterommet for å komprimere små videoklipp fra vår anseelige samlig av DV-opptak. Vi benyttet VirtualDub til formålet, satte oppløsning og øvrige innstillinger likt med Monsterbedriften-kopien.

Full stopp

Etter å ha brent fire klipp til en CDRW-plate, til sammen 15 minutter, løp vi ned i stuen igjen. Denne gangen ble skuffelsen større - avspillingen startet, men låste seg etter få sekunder. Vi prøvde å trykke Next, men uten hell. Vi prøvde deretter å brenne de samme opptakene til en CDR-plate, men med samme resultat. Vi prøvde med nye komprimeringer og nye brenninger. Resultatet var det samme.

I ettertid har vi forsøkt med DVD-filmer, VCD og SVCD-filmer, og kan konkludere med at spilleren ikke har noen problemer med disse formatene. Vi brente noen DVD+RW-plater, og spilleren leste disse helt fint, til tross for at brukerveiledningen sier at den ikke støtter +RW, bare -RW.

MP3-støtten viste seg derimot å være høyst variabel; flere av våre MP3-CDer ble ikke gjenkjent i spilleren. OPPDATERT: Ved å oppgradere programvaren i spilleren til 2.51 eller nyere, forsvinner problemet. Men husk at du kun kan ha én datatype på CDen; hvis du for eksempel har noen JPG-filer sammen med MP3-filene dine, kan du risikere at spilleren kun velger å vise JPEG-filene.

Konklusjon

Vi hadde høye forventninger til KiSS denne gangen, og dermed ble nok sikkert skuffelsen ekstra stor etter testen av KiSS DVD Player DP-450. Her kan det virke som om produsenten har vært mer opptatt av å være først ute med ny funksjonalitet, istedenfor å enn å gi oss et godt, ferdig produkt.

OPPDATERT: En del av våre innvendinger vedrørende avspilling er rettet i en firmware-oppgraderinger, som i følge KiSS Technology er lagt inn i alle spillere som blir lagt ut for salg.

Vi har uansett fått et innblikk i potensialet som ligger i DivX-formatet. Filmene brennes på billige CDR-plater, og bildekvaliteten ligger tett opp til DVD (vel og merke når de vises på vanlige TVer). Når DVD-brennere blir allemannseie til neste år, vil du kanskje få plass til 7-8 filmer i god kvalitet på én DVD-plate, eller rundt 12-15 timer med DV-opptak.

For vi nekter å tro at utviklingen av DVD-spillere med DivX-støtte stopper her.

Her er våre inntrykk kort oppsummert:
+ Norske menyer
+ Spiller (noen) DivX-filmer
+ God støtte for DVD, VCD og SVCD
+ Viser JPEG-filer
+ OGG Vorbis support (krever at du oppgraderer programvaren til versjon 2.53).
+ Stillegående

- Knappene reagerer ofte tregt
- Ikke spoling i DivX-filmer
- Støtter ikke DivX-filmer kodet i versjon 3.x av formatet
- Synkroniseringsproblemer ved pause og hopp i DivX-filmer (rettet)
- Kun en datatype pr plate gjenkjennes
- Variabel MP3 og DivX-oppførsel (muligens rettet)

Les også:
DVD-kopiering: lovlig eller ulovlig?
Nå kommer Windows Media-maskinene
Alt du trenger å vite om DivX (eng)

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!