Våre erfaringer og konklusjon

Bilde- og lydkvalitet var overraskende høy. Men alt var dessverre ikke bare fryd og gammen.


Begeistringen var stor da spilleren, etter å ha smakt litt på platen i noen sekunder, starter avspillingen. I displayet begynner sekundene å telle, og krystallklare bilder ruller over skjermen.

Super kvalitet!

Bildekvaliteten på en DVD-film er langt bedre enn det som strengt tatt er nødvendig for en vanlig TV-skjerm. Begrensningen i TV-formatet kommer DivX-formatet til gode. Kvaliteten på vår DVD-kopi var overraskende høy, faktisk så høy at vi hadde hatt problemer med å skille den fra originalen. Det er oppsiktsvekkende, med tanke på at komprimeringen var i størrelsesorden 1:8. Lyden var også upåklagelig.

Bildekvaliteten var godt over hva vi hadde forventet. Artefakter som var synlige på høyoppløselige PC-skjermer var fullstendig borte.
Bildekvaliteten var godt over hva vi hadde forventet. Artefakter som var synlige på høyoppløselige PC-skjermer var fullstendig borte. Vis mer


De første nedturene

Vi bestemte oss for å prøve de forskjellige funksjonsknappene på fjernkontrollen, og fikk snart vår første "karamell". Spolingen virket ikke! Vi forsøkte med sporskifteknappen, men da begynte filmen på nytt. Etter å ha besøkt FAQ-listen på KiSS Technologys nettsider, fant vi ut at en spesiell søk-knapp på fjernkontrollen gjør det mulig å hoppe til et valgt tidspunkt i filmen. Dette funket for såvidt, men det gikk ganske tregt. I følge KiSS inneholder de "endelige" brukerveiledningene informasjon om dette.

Spoling er ikke mulig, men det er mulig å hoppe til et spesielt tidspunkt i filmen. Dette taster du inn via fjernkontrollen.
Spoling er ikke mulig, men det er mulig å hoppe til et spesielt tidspunkt i filmen. Dette taster du inn via fjernkontrollen. Vis mer


Menyknappen ga oss informasjon om filmen, kodek, bitrate osv. I tillegg virket Zoom, Start- og Stopp-knappen. Pause-knappen virket også, men da vi skulle starte avspillingen igjen forsvant synkroniseringen av lyd og bilde, men rettet seg riktig nok opp etter hvert. OPPDATERT: Etter å ha oppgradert programvaren i spilleren til versjon 2.51, er dette bedret, men fortsatt ikke helt perfekt.

Vi bestemte oss for å gi spilleren en ny sjanse, og gikk tilbake på gutterommet for å komprimere små videoklipp fra vår anseelige samlig av DV-opptak. Vi benyttet VirtualDub til formålet, satte oppløsning og øvrige innstillinger likt med Monsterbedriften-kopien.

Full stopp

Etter å ha brent fire klipp til en CDRW-plate, til sammen 15 minutter, løp vi ned i stuen igjen. Denne gangen ble skuffelsen større - avspillingen startet, men låste seg etter få sekunder. Vi prøvde å trykke Next, men uten hell. Vi prøvde deretter å brenne de samme opptakene til en CDR-plate, men med samme resultat. Vi prøvde med nye komprimeringer og nye brenninger. Resultatet var det samme.

I ettertid har vi forsøkt med DVD-filmer, VCD og SVCD-filmer, og kan konkludere med at spilleren ikke har noen problemer med disse formatene. Vi brente noen DVD+RW-plater, og spilleren leste disse helt fint, til tross for at brukerveiledningen sier at den ikke støtter +RW, bare -RW.

MP3-støtten viste seg derimot å være høyst variabel; flere av våre MP3-CDer ble ikke gjenkjent i spilleren. OPPDATERT: Ved å oppgradere programvaren i spilleren til 2.51 eller nyere, forsvinner problemet. Men husk at du kun kan ha én datatype på CDen; hvis du for eksempel har noen JPG-filer sammen med MP3-filene dine, kan du risikere at spilleren kun velger å vise JPEG-filene.

Konklusjon

Vi hadde høye forventninger til KiSS denne gangen, og dermed ble nok sikkert skuffelsen ekstra stor etter testen av KiSS DVD Player DP-450. Her kan det virke som om produsenten har vært mer opptatt av å være først ute med ny funksjonalitet, istedenfor å enn å gi oss et godt, ferdig produkt.

OPPDATERT: En del av våre innvendinger vedrørende avspilling er rettet i en firmware-oppgraderinger, som i følge KiSS Technology er lagt inn i alle spillere som blir lagt ut for salg.

Vi har uansett fått et innblikk i potensialet som ligger i DivX-formatet. Filmene brennes på billige CDR-plater, og bildekvaliteten ligger tett opp til DVD (vel og merke når de vises på vanlige TVer). Når DVD-brennere blir allemannseie til neste år, vil du kanskje få plass til 7-8 filmer i god kvalitet på én DVD-plate, eller rundt 12-15 timer med DV-opptak.

For vi nekter å tro at utviklingen av DVD-spillere med DivX-støtte stopper her.

Her er våre inntrykk kort oppsummert:
+ Norske menyer
+ Spiller (noen) DivX-filmer
+ God støtte for DVD, VCD og SVCD
+ Viser JPEG-filer
+ OGG Vorbis support (krever at du oppgraderer programvaren til versjon 2.53).
+ Stillegående

- Knappene reagerer ofte tregt
- Ikke spoling i DivX-filmer
- Støtter ikke DivX-filmer kodet i versjon 3.x av formatet
- Synkroniseringsproblemer ved pause og hopp i DivX-filmer (rettet)
- Kun en datatype pr plate gjenkjennes
- Variabel MP3 og DivX-oppførsel (muligens rettet)

Les også:
DVD-kopiering: lovlig eller ulovlig?
Nå kommer Windows Media-maskinene
Alt du trenger å vite om DivX (eng)