Vår anbefaling - DVD-brennere

DVD-brennere har blitt et standardprodukt, og har overtatt for CD-brenneren i løpet av svært kort tid. Men hva skal man kjøpe? Vil brennerne bli enda raskere og bedre?

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


På slutten av 2003 konstaterte vi at DVD-brenneren hadde overtatt for CD-brenneren, at format"krigen" var over til fordel for støtte av begge formatene, og vi spådde at prisen ville krabbe ned mot 600 kroner i løpet av 2004.

Der var vi nok for forsiktige - i skrivende stund får du DVD-brennere til under 500 kroner hos flere nettbutikker!

Snart ferdig utviklet

Alle leverandørene leverer nå brennere som oppgir 16x brennehastighet på DVD+R, og stadig flere oppgir også støtter for 16x på DVD-R.

8x på DVD+RW og 4 x på DL tilbys, og du betaler ikke lenger mye over 1000-lappen for den aller raskeste brenneren.

Vi ser altså at utviklingen av DVD-brennerne nærmer seg slutten, de blir ikke dramatisk mye raskere eller billigere i framtiden.

Likevel vil det være forskjeller i praksis mellom produktene, selv om den blir stadig mindre.

Hva er da forskjellen?

Det som fremdeles skiller de forskjellige brennerne, er nært koblet til utviklingen av selve platene. Hvordan de forskjellige brennerne fungerer med de forskjellige platene, er fremdeles ikke like uproblematisk.

Mye av dette skyldes pris, at billige plater varierer med i kvalitet enn dyrere plater. Men det er mange storbrukere som registrerer forskjeller også innenfor samme fabrikat og type.

Dessuten har det vært svært smått med plater som lar seg brenne på 16x av alle brennere, og prisene på disse platene er fremdeles flere ganger høyere enn på plater med lavere spesifikasjoner.

Men prisene har falt mye, så forskjellen i kroner er ikke lenger så stor. Noen vil betale 15 kroner pr plate for å spare 10 minutter pr brenning, mens andre har bedre tid og foretrekker heller å betale en femmer pr plate og heller vente.

Men prisforskjellen minker, og blir nok forsvinnende liten i løpet av 2005.

Et vanskelig valg?

For de som bare skal brenne en DVD-plate i ny og ne, er det ikke lenger noe stort poeng i å være nøye med valg av brenner. Har du i tillegg ikke noe hastverk, så vil du bli tilfreds uansett hva du velger, hvis det er et kjent merke hos en seriøs forhandler.

Men storbrukerne som brenner mange plater hver eneste dag, vil fremdeles registrere forskjeller både blant brennere og plater.

Derfor kommer vi til å følge opp vår test av DVD-brennere også ut i 2005, nå som tilbudet av plater med høye spesifikasjoner har blitt betydelig bedre.

Vår anbefaling - DVD-brennere


Hva med julepresangen da?

Skal du kjøpe en brenner i julegave, til deg selv eller en annen som fortjener det, så vil vi anbefale de nyeste modellene fra BenQ, Nec eller Plextor. Uansett hvilken av disse du velger, vil du få en brenner som gjør en utmerket jobb.

Spanderer du plater med god kvalitet er du absolutt på den sikre siden!

Her finner du sammenligningen av alle DVD-brennerne vi har testet