Vanskelig å kjøpe PC? Verre skal det bli…

Erfarne databrukere som vurderer å kjøpe PC i 1999, har det ikke lett. Nye prosessorer, sokler, brikkesett og minnetyper lanseres, men ikke samtidig og med usikre leveringstider. Er det lys i tunnelen?

Det er alltid vanskelig å gjøre "det beste kjøpet". Når det som skal kjøpes er en avansert PC er det spesielt vanskelig, siden det alltid er et element av spekulasjon i kjøpet. Dette gjelder både pris, ytelse og fremtidsmuligheter, men alle tre lar seg ikke kombinere.

Den beste kombinasjonen

Den raskeste teknologien er aldri den billigste, det vet alle. Den er heller ikke langvarig, og det kommer alltid en ny testvinner rett etter at du har kjøpt. Det som er viktig er hvordan du får mest ytelse for det beløpet du har anledning til å bruke, og som er brukbart til formålet i lengst tid.

Og det er ikke lett.

Tidsperspektivet og prisutviklingen

Hvis du er en avansert bruker som trenger all den datakraft du kan få tak i, er levetiden som regel under ett år. Da kan du regne med at det er kommet vesentlig kraftigere løsninger, som det er verdt å investere i.

Konkret vil det si at hvis du kjøper den mest avanserte Intel-baserte PCen i dag, med 600 MHz Pentium III, så vil denne kunne gjøre jobben med en prosessorytelse som synker fra optimal til middels, i løpet av maksimalt ett år framover. Da vil det ha kommet nye løsninger som er bortimot dobbelt så raske, i form av neste generasjon Intel-prosessor - Willamette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brikkesett

For tiden er forvirringen stor. Intel har lansert nye kraftige prosessorer, men klokkehastighet opptil 733 MHz. Men i820-brikkesettet som skulle sørge for at de nye prosessorene kom til sin rett, blant annet med en busshastighet på 133 MHz, er utsatt til "senere".

De eksisterende hovedkortene med BX-brikkesett kan ikke uten videre brukes på de raskeste av de nye prosessorene, siden de offisielt bare støtter 100 MHz. Enkelte hovedkort kan brukes, men dette er ikke løsninger som du vil se fra de store merkeleverandørene. De er forbeholdt spillentusiastene som mer enn gjerne opererer utenfor de offisielle spesifikasjonene.

Planen er å levere det nye brikkesettet, og hovedkort basert på dette, i slutten av dette året. Så får vi bare håpe at det lykkes, men så er spørsmålet om produksjonen kommer opp i tilstrekkelig volum. Noen få eksemplarer som kan vises fram til kunder og pressen, vil ikke tilfredsstille de mange forventningsfulle kraftbrukerne.

Sokkel eller Slot?

Den store prosessorkassettens dager er snart talte, og de nye Pentium III-modellene er lansert i en utførelse som heter FC-PGA (Flip-Chip Pin Grid Array). Denne er beregnet på slankere og mer elegante design, i følge Intel, og det får vi jo håpe vi får gleden av å oppleve.

Denne varianten har 370 pinner, som vi finner både på hovedkort beregnet på Celeron og på overgangskort fra Slot til Sokkel med BX-brikkesett. Men det er ikke bare å plassere en ny Pentium III i noen av disse løsningene. Intel har nemlig ”jukset” med et par av pinnene, slik at prosessoren rett og slett ikke starter hvis den plasseres i et slikt system.

Vi blir ikke overrasket hvis det kommer løsninger på dette problemet om kort tid, i form av nye overgangskort fra Slot1 til Sokkel 370. Men dette blir igjen ”griseløsninger” som først og fremst er beregnet på hobbybrukere.

Alternative brikkesett?

Intel har saksøkt Via, den eneste produsenten som har et produkt som kan konkurrerer med i820, og som dessuten er leveringsdyktig. Dette er en komplisert sak, som også involverer en rekke produsenter av hovedkort og PCer. Essensen er at de visstnok opererer med en busshastighet på 133 MHz, som er utenfor rammene som omfattes av lisensavtalen. Denne hastigheten vil Intel ha for seg selv. Slikt kan være vanskelig å forstå for mange av oss utenforstående, i likhet med mye annen amerikansk jus.

Hva med en PC med AMD Athlon?

Dette er et relevant alternativ, med høy ytelse til konkurransedyktig pris. Likevel er det mange som kvier seg, og føler det tryggere å satse på Intel. Noen tror at AMD ikke vil tåle presset fra Intel, og at AMD vil bukke under i form av konkurs. Andre tror at Intel snart vil ta igjen det lille forspranget som AMD har for øyeblikket, og venter til neste år uansett.

Det aller lureste?

Et lurt alternativ er å kjøpe en ganske kraftig PC nå, med mulighet for to Pentium III-prosessorer, og vente med å kjøpe prosessor nummer to helt til prisnivået er sunket til et behagelig nivå, kanskje til og med skifte ut den gamle og kjøpe to nye, raskere prosessorer. Det beste tidspunktet for dette vil være når neste generasjon allerede er lansert og har vært i salg en periode, og gjerne i forbindelse med den første prisreduksjonen av den nye serien.

Dette forutsetter at både operativsystemet og de programmene du bruker, kan dra nytte av å kjøre på flere prosessorer. Du kan også skifte operativsystem og programvare, noe som svært mange kraftbrukere allerede vurderer, og dette er ikke nødvendivis noen dramatisk enten-eller-løsning.

I løpet av neste år vil kraftbrukerne ha valget mellom Windows 2000, Linux og BeOS. Avhengig av hva slags type programvare og oppgaver du kjører, vil en kombinasjon av disse alternativene på en PC med to prosessorer sannsynligvis gi større ytelse enn en PC med bare en prosessor. Prisen vil sannsynligvis også være lavere.