Vannsøl i laptop - krise?

Spørsmål:

Hei,

Her en dagen så klarte dattera mi å søle et glass vann oppi tastaturet på min laptop.

Jeg så da at iconer begynte å flimre på skrivebordet. Jeg reagerte raskt, fikk slått den av og dratt ut power.

Så løftet jeg den opp og snudde laptop til alle sider slik at jeg fikk ut vannet. Etterpå fant jeg føneren… fønte den i ca. 10 min. og lot den ligge på en oljeovn ca. 2 timer. Prøvde så å starte den opp… og den startet opp helt fint… pr. dags dato virker den.

Mitt spørsmål er :

  • Er det noe annet jeg må være obs på?
  • Bør jeg levere den inn for sjekk?
  • Kan ting begynne å irre på hovedkort osv inni en laptop?

En kollega sa til meg at selv om jeg fikk tørket den raskt og at den virket etterpå, så etterlater vannet en tynn hinne på komponentene inni laptoppen som til slutt begynner å irre. Etter en tid begynner laptoppen så å bli ustabil og til slutt vil den slutte å virke.

Stemmer dette? Eventuelt hva bør jeg gjøre?

Håper på et raskt svar av deg.

På forhånd takk.

Med vennlig hilsen
Rune

Datadoktoren svarer:

Hei,

Rent vann inneholder ikke noe som kan bli igjen etter at det har tørket. Tørket vann er vann som er borte...

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessuten er alle kvalitets-kretskort lakkert slik at kobberet ikke ligger åpent i dagen.

Hadde det derimot vært brus, vin eller noe annet som inneholder syrer, sukker eller andre stoffer så kan det være fare på ferde. Cola f.eks. fungerer jo fint som rustløser (har selv praktisk erfaring med dette...).

Ditt tilfelle er ikke verre enn om man glemmer igjen laptopen i bilen en vinternatt, og den blir nedkjølt til godt under frysepunktet. Når man så husker den om morgenen og henter den inn i et varmt rom vil det danne seg kondens på yttersiden så vel som på komponentene inne i maskinen.

Da skal man selvsagt ikke slå på maskinen med en gang, men vente til den har aklimatisert seg, og fuktigheten har fordampet. En ikke for varm ovn kan godt brukes til å legge den på en stund.

Slår man på et elektronisk apparat som er iskaldt og dugger kan man risikere små og store kortslutninger og i verste fall ødelegge maskinen.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

[Ugjyldig objekt (debatt)]