Vannmerking avløser DRM?

Norske Harper Security har utviklet en løsning som merker musikkfiler med informasjon om hvem som har kjøpt eller lisensiert bruksrett til innholdet. Nå skal Microsoft ta i bruk teknologien.

Et alternativ til DRM er vannmerking, det vil si at en fil utstyres med et uslettelig tillegg med informasjon om hvem som har opphavsretten. Mange arbeider med løsninger for å gjøre vannmerking til et mer effektivt redskap mot piratkopiering.

Det amerikanske selskapet Digimarc fikk for eksempel nylig tildelt patent for en løsning som overvåker vannmerkede lyd- og videofiler på nettet, og automatisk varsler innehaveren av opphavsretten dersom en fil ser ut til å være gjenstand for ulovlig kopiering.

Norsk løsning foretrukket av Microsoft

Norske Harper Security har utvidet vanlig vannmerking slik at den også inneholder informasjon om hvem som har kjøpt eller lisensiert bruksrett til en fil med digitalt innhold.

Ifølge en pressemelding fra Microsoft, vil selskapet i dag, på en konferanse i Cannes, kunngjøre at de har lisensiert denne teknologien, Harper Audio Protector.

Les mer om saken i Digi.no.