Vær kritisk til brukeromtaler

Kjent ruterprodusent tatt på fersken.

Noen betaler for positive brukeromtaler. Vær på vakt!
Noen betaler for positive brukeromtaler. Vær på vakt! Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På DinSide prøver vi så godt vi kan å geleide deg gjennom jungelen av produkter slik at du kan ta de rette valgene, men det er selvsagt umulig for oss å dekke alt.

Sånn sett er det kjekt med nettsteder som baserer seg på at det er brukerne som bidrar med produktomtaler. Det kan i utgangspunktet gi en god pekepinn på om et produkt er godt eller dårlig, men en skal også ha i bakhodet at brukerne ikke trenger å være uavhengige.

De fem gullstjernene kan komme fra produktsjefen selv, som også kan være mannen bak slaktomtalen av det konkurrerende produktet.

Og ikke bare det - enkelte produsenter betaler brukere som deg og meg for å skryte hemningsløst av et produkt på f.eks. Amazon.com. Nettstedet Consumerist kunne i dag rapportere om at Belkin, en av de ledende ruterprodusentene, hadde gjort nettopp det.

Les også: - Litt juks er greit

Brukte Amazon - mot Amazon

Ved siden av å drive verdens største nettbutikk, har Amazon også andre sideprosjekter. En av dem er Mechanical Turk - en markedsplass for småoppgaver, der hvem som helst som trenger hjelp kan legge inn en oppgave (en såkalt HIT, Human Intelligence Task) som skal løses.

Deretter angir de tidsrommet den er gyldig, hvor mye du får for å løse oppgaven og hvor mange personer de maksimalt betaler. Typisk beløp er en håndfull cent pr. svar, og eksempler på oppgaver er å hjelpe til med å identifisere objekter i bilder, finne løypekart hos ulike skisentre eller poste i et forum.

I følge Consumerist ble fristelsen litt for stor for Michael Bayard hos Belkin. Han la inn en haug av oppgaver der brukerne av Mechanical Turk ville få penger for å gi Belkin-produkter 5 stjerner av fem mulige. I tillegg måtte de skrive en omtale på mellom 25-50 ord som om de eide produktet selv og skryte av prisen hos Amazon. Som om ikke det var nok, måtte de flagge alle negative omtaler som "ikke hjelpsomme":

image: Vær kritisk til brukeromtaler


Hvordan Belkin og Amazon går videre med dette blir en annen sak, men faktum er at dette helt sikkert ikke er det eneste skitne trikset der ute. Vær derfor kritisk når du leser brukeromtaler og husk at du aldri kan vite 100% om den som har skrevet er upartisk eller ei.

Det kan du på DinSide. Æresord.

(Og rutertestene våre finner du her: Test av trådløse rutere)

Kilde: Consumerist