Utvidet Internett-støtte

Internett-støtten er helt sentral i Delphi 5. Begreper som svirrer frem og tilbake er XML, HTML4, Midas, og Web-Broker. Mange av disse teknologiene er så nye at de foreløpig passer best i et Intranett.

Internett er hovedfokus for Delphi 5. Internett-komponentene har nå fått tre sider på komponent-paletten. Borlands egne WebBroker-komponenter har nå Internett-fliken alene. NetMasters FastNet-komponenter har fått sin egen side. I tillegg er det en side for Internet Express. Selv syns jeg ikke det er så voldsomt mye nytt i forhold til Delphi 4, men det er likevel en god del som det er verdt å nevne.

LES OGSÅ:

ASP-støtte

Delphi inneholder en ny veiviser som heter Active Server Object. Veiviseren lager en COM-server (Component Object Model) som kan benyttes til å definere dynamisk innhold på en webserver. Objektene er tilgjengelige fra ASP-sider som hentes fra Microsofts IIS (Internet Information Server).

Internet Express

Dette er den store nyheten som er grunnlaget for Inprises satsning på Internett med Delphi 5. Jeg må innrømme at det er et imponerende stykke programvare, men problemet er at den er avhengig av Midas.

Internet Express lar deg lage en webside som benytter XML til å kommunisere med Midas. Du kan nå bla frem og tilbake og redigere en database uten å laste siden på nytt mellom hver gang. Delphi inneholder en brukbare webeditor som lar deg organisere felter og ledetekster på HTML-siden. Du kan også koble dette opp mot HTML-maler som setter ditt eget preg og design på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreløpig er det bare Internet Explorer 5 som har støtte for XML. XML finnes ikke i Internet Explorer 4 eller noen versjon av Netscape. Borland har derfor laget noen JavaScript-funksjoner som interpreterer XML for IE 4 og Netscape 4.x. Det er imponerende og utvider nytten av Internet Express betydelig.

Hvis du har råd til å betale 40 000 kroner for en ubegrenset Midas-lisens til webserveren din, er Internet Express verdt en nærmere vurdering.