Utstyr til videoredigering

Hei.

Har kjøpt meg digitalt videokamera, med DV-utgang. Trenger jeg å kjøpe videoredigeringskort eller kan jeg koble dette rett inn i usb-porten på PCen?

I så fall, hva slags redigeringskort anbefaler du, jeg vil gjerne kunne kjøre dette ut på tv`n. Er det også mulig å legge det ferdige resultatet ned på CD, for så å avspille dette på DVD`n i stua? Kortet jeg bruker nå er et ge-force, uten tv-utgang. Maskinen er en PIII 450, 128 ram og 14 giga harddisk.

Takker på forhånd.

Datadoktoren svarer:

"DV-utgang" kan ikke Kobles til USB. DV-utgang på digitalkameraer kalles iLink, FireWire eller IEEE1394 (kjært barn osv) og er en helt annen, og langt kraftigere standard enn USB.

Du må ha et eget FireWire-kort som du setter i PCen, og de koster fra rundt 1500 kroner og oppover. Det følger som regel med enkel programvare for overføring og redigering av video.

Hvis du skal spille over DV-filmene til video fra PCen, må du ha et kort med videoutgang. Her finnes det mange varianter, fra enkle TV-kort til mer avanserte videoløsninger med opptaks og avspillingsmuligheter for forskjellige typer formater.

Skal du brenne egne videoer i DVD-format på CD-R, blir det mer komplisert. DVD-standarden er ganske omfattende, og skal du kunne spille av platen på en hvilken som helst vanlig DVD-spiller, kreves det at standarden følges nøye. Det er ikke tilstrekkelig å lage en fil i MPEG-2-format, det kreves også at det er lagt til rette for at spilleren kan finne fram i programmet. Det finnes programvare for å gjøre dette, men den vi kjenner til er beregnet på mer eller mindre profesjonelt bruk.

En enklere løsning er å heller lage en VideoCD. Dette formatet støttes av flere brenne-programmer, og er like enkelt å lage som en enkel lyd-CD. Her er ikke kvaliteten eller finessene i klasse med DVD, men det er mye enklere og rimeligere. De fleste moderne frittstående DVD-spiller støtter avspilling av VIdeoCD.

Den samme problematikken hadde vi lenge når det gjaldt brenning av musikk på CD. Det tok mange år før det ble enkelt og brukervennlig, selv om det var dette bruksområdet som var utgangspunktet for utviklingen av formatet.

Flere spørsmål og svar