Mer minne kan gi PC-en din nytt liv. Det har aldri kostet mindre å oppgradere enn nå. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Mer minne kan gi PC-en din nytt liv. Det har aldri kostet mindre å oppgradere enn nå. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Utrolige priser på PC-minne

Prisene har aldri vært lavere - både for stasjonære og bærbare PC-er. Men pass på å handle riktig type og fra riktig sted!

Det er få ting i PC-markedet som varierer mer i pris enn arbeidsminne (RAM). I motsetning til lagringsprodukter som harddisker og SSD-er, der prisene stort sett bare peker nedover, kan minneprisene i løpet av kort tid flerdobles i pris, for så å droppe like raskt til nye lavprisrekorder.

Mer enn tredoblet

Det var akkurat det som skjedde etter bunnoteringen i mars 2009. I løpet av ett år, til mars/april 2010 hadde spotprisene i verdensmarkedet økt fra 81 amerikanske cent pr gigabit DDR3-minne, til 2,80 dollar, skriver Winfuture.de. Den voldsomme prisøkningen skyldtes denne gang i hovedsak dårligere tilgang som følge av finanskrisen, men nå er situasjonen snudd helt på hodet igjen.

Ifølge DRAMeXchange, som overvåker dette markedet, ligger spotprisen nå på rundt 50 cent pr gigabit DDR3-minne, altså rundt 40% lavere enn bunnen i mars 2009. Med andre ord: PC-minne har aldri vært billigere, og det er spesielt du som har PC med minne av typen DDR3 som drar nytte av det.

Fra 1500 kroner til 150 på ett år

For deg og meg betyr dette at det igjen er svært billig å sette inn mer minne i PC-en. Vi har gjort noen søk i de store nettbutikkene, og de fleste selger minne betraktelig billigere nå enn for bare kort tid siden. Men ikke alle har fulgt med i timen, eller sitter med lagre av minne de ønsker å selge ut til best mulig pris. Et godt tips kan derfor være å sjekke prissammenligningstjenester som prisjakt.no, prisguide.no eller Kelkoo.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har for eksempel sett 4 GB-brikker til stasjonær PC fra anerkjent produsent til rundt 150 kroner.

Og ser vi på utviklingen de siste 12 månedene for denne brikken, har prisene rett og slett stupt:

Kilde: Prisjakt.no
Kilde: Prisjakt.no Vis mer


Det er imidlertid store forskjeller i prisene fra butikk til butikk, og omtale i prissammenligningstjenestene bør tas i betraktning før du handler. Sjekk også hvilken RAM-type som sitter i PC-en din. Er den noen år gammel, er sjansen stor for at den benytter DDR2-minne. Er den eldre, kan det være DDR eller andre typer.

Lavere priser på PC-er, eller mer minne?

For PC-produsentene betyr uasnett prisnedgangen at de kan skvise prisene enda mer i tiden som kommer. En annen sannsynlig utvikling er å sette inn mer minne uten nevneverdig prisøkning.

Kjøper du en PC i "normalklassen" i dag, er det vanlig at den leveres med 4 GB RAM installert. Siden de fleste nye PC-er nå kjører 64-bits Windows-versjon (som støtter mer enn 3 GB minne), er det rimelig å anta at det snart vil bli vanlig at PC-er utstyres med både 6 og 8 GB i denne klassen.

Bare de aller billigste er utstyrt med 2 GB, noe vi mener er for lite med dagens krevende oppgaver og lave minnepriser.

Les også: Slik setter du inn mer minne i PC-en