Utfordrer SoundBlaster Live!?

Lydkort og SoundBlaster er for mange en og samme ting. Det dukker likevel opp stadig nye utfordrere, som konkurrerer på spesifikasjoner og pris. Vi har testet en svært så rimelig utfordrer fra Aztech.

Det som gjorde at dette kortet vakte vår interesse, var de fire utgangene og effektprosessering fra QSound. Det var også en lang smørbrødliste med støtte for de fleste publiserte standarder, en sann fryd for elskere av TBF'er (TreBokstavsForkortelser).

Vi nevner i fleng: PCI, DX6, WDM, MPU, MCI, DLS, EAX, A3D, Q3D og DVD.

Dessuten er det støtte for en mengde standarder på både færre og flere bokstaver, som også pirret vår nysgjerrighet.

Installasjon

Som de fleste andre moderne PCI-kort, gikk installasjonen greit. Riktignok måtte vi velge katalog på CD-en for å velge språk, men ellers gikk driverinstallasjonen av seg selv og uten problemer.

Men i tillegg til driverne er det noen støtteprogrammer, blant annet en soft-synth fra Yamaha (som bruker prosessoren i PCen som synth til å lage MIDI-lyder) som installeres i samme slengen. Her krasjet installasjonen, og vi måtte slå av PCen. Etter omstart virket lydkortet upåklagelig, men vi måtte installere resten av programvaren manuelt.

Og hva skjedde med Yamaha-programmet? Det kunne ikke avinstalleres og heller ikke installeres, siden det ikke var avinstallert. Catch 22. Vi har renset registeret, men enda ikke funnet alle spor, så dette problemet får vente til en gang vi har god tid, eller til neste re-installasjon av Windows.

Hvordan låter det?

Heldigvis er alle moderne lydkort blitt svært bra på avspilling av lydfiler. Det er nesten uten unntak høyttalerne som er det svakeste leddet, både når det gjelder støy og forvrenging. Derfor blir det helt akademisk å vurdere lydkvaliteten i selve konverterne og utgangselektronikken. Vi snakker tross alt ikke om et HiFi-produkt for kresne kjennere.

Vi testet kortet koblet til vårt SoundWorks 4-kanals system fra Creative.

Når det gjelder spill og 3D-lyd, opplevde vi at kortet fulgte bra opp ved forandring av plass i lydmiljøet. Både rotasjoner og panoreringer fungerte fint i kvadrofoni. Her er det opp til lyddesignerne å utnytte mulighetene i signalprosessorene, og bransjen er fremdeles på barnestadiet. Det er mye mer å hente på lydsiden enn det vi hittil har hørt, men det er tydeligvis grafikken som er viktigst. Og det kan vi forholde oss til. Det er jo heller ikke så sjenerende for omgivelsene med bra grafikk som bra lyd..

Er det i klasse med SoundBlaster Live!? Vi synes ikke det er helt i samme klasse, men det er ikke så forferdelig langt unna.

Til spillbruk ville vi heller kjøpe et Aztech-kort og et fire-kanals høyttalersystem, enn et SoundBlaster Live! og et enkelt stereosystem. Siden Aztech-kortet er så billig, er dette et realistisk alternativ.

MIDI og lydmekk - ikke å anbefale.

Her er vi ikke så entusiastiske. Det settet med lyder som følger med låter ikke spesielt bra. Selv om kortet bruker det standardiserte DLS-formatet for lyddata, så følger det ikke med noen programvare for å laste inn alternative lyder. Vi fikk heller ingen effekter på MIDI-lydene, slik at det ble temmelig daffe greier.

Dessuten var ikke kortet helt stabilt i musikkprogrammer, det var en også del hakking i avspillingen av lydspor (wav-filer).

Hva synes vi?

Det er helt klart at dette kortet er ment for spill, gjerne med et fire-kanals høyttalersystem. Det fungerer også svært bra i forhold til prisen.

De som vil sysle med musikk og lydredigering bør heller finne seg noe annet, og vi kommer tilbake til omtaler av flere lydkort i nær framtid.

Pris: 295 kroner (eks mva)

Importør: EET nordic