Uten bredbånd i storbyen

Vår leser bor bare et steinkast unna Telenor-hovedkvarteret i Oslo, men får ikke bredbånd.

Det er ikke bare i grisgrendte strøk at man kan få problemer med å få bredbånd. Det kan Ståle Fossum skrive under på, som nylig flyttet fra en leilighet i hovedstaden med lynraskt NextGenTel-bredbånd, til ikke mindre sentrale Lilleaker i samme by.

Overraskelsen var nemlig stor da NextGenTel kunne fortelle at han ikke kunne flytte abonnementet sitt til sin nye adresse. Ikke fordi det var for langt til sentralen (1,8 km), men fordi sentralen var proppfull av abonnenter allerede. Fossum fikk beskjed om at enten måtte han vente på at noen sa opp abonnementet sitt og dermed frigjorde plass, eller velge seg en annen leverandør.

Fullt, fullt, fullt

Ståle Fossum jobber med internett, men får ikke bredbånd hjemme.
Ståle Fossum jobber med internett, men får ikke bredbånd hjemme. Vis mer


Fortvilet tok Fossum kontakt med konkurrenten Telenor, som bare kunne bifalle det NextGenTel allerede hadde påpekt. Sentralen var smekkfull. Også en tredje leverandør som benytter eget utstyr, Ventelo Bluecom, ble kontaktet - men med samme nedslående svar: Her er fullt.

Heldigvis hadde Fossum kabel-TV fra Get i den nye leiligheten. Selskapet har i tillegg spesialisert seg på å levere bredbånd gjennom TV-kablene. Men skuffelsen ble total da det viste seg at Get ikke hadde bygd ut nettet sitt til å omfatte Internett over koakskablene i det aktuelle området, og dermed var Fossum like langt.

(T)rådløst?

Etter å ha tatt kontakt med Bredbåndsguiden, et selskap som har spesialisert seg på å etablere kontakt mellom bredbåndsleverandører og kunder, fikk Fossum til svar at trådløst internett via ICE eller mobilnettet ville være de mest aktuelle løsningene, til tross for at han altså bor i Norges største by.

DinSide Data tok kontakt med informasjonssjef i Telenor, Arild Johannesen, for å få en forklaring på fenomenet.

- Jeg kan ikke uttale meg spesielt om denne saken, men kan si generelt at det er enkelte såkalte hvite øyer i flere store byer, der man av forskjellige grunner ikke kan få bredbånd, enten at det ikke er bygd ut eller at sentralene er fulle. Telenor ADSL dekker rundt 90% av befolkningen. Alternativt finnes det jo pr i dag over 160 andre leverandører av bredbånd, så mulighetene burde absolutt være til stede i sentrale strøk, sier Johannesen, som ikke svarer direkte på spørsmål om sprengt kapasitet er et problem på Telenors sentraler i osloområdet.

Håp på sikt

Fossum har imidlertid fått bekreftet fra Telenor at sentralen han er knyttet til er planlagt utvidet senere i år.

- I verste fall er jeg likevel uten bredbånd resten av året, avslutter Fossum, som slett ikke hadde forventet at dette skulle være tema da han flyttet inn i ny leilighet like ved det nye Telenor-bygget i hovedstaden.

Har du opplevd lignende, eller har du råd til vår leser? Bruk debatten under!

[Ugjyldig objekt (debatt)]