Ut med PCen!

Nå lanserer Lotus eSuite, som er en Office-lignende programpakke som er helt basert på Java. Det innebærer at den kan brukes På NC (Network Computer) eller en (nesten) hvilken som helst maskinstandard som støtter Java 1.1.

eSuite er ikke en fullblods Office-pakke, men mer en lett utgave for ansatte i organisasjoner med forholdsvis enkle behov. Pakken består av nettleser, e-postprogram, terminalemulator, filbehandling og Office-programmene tekstbehandling, regnerark og presentasjonsprogram.

Grensesnittet er en oversiktlig desktop med alt brukeren har tilgang til presentert som en stor meny. Foto: Lotus
Grensesnittet er en oversiktlig desktop med alt brukeren har tilgang til presentert som en stor meny. Foto: Lotus Vis mer

Slik virker det

En NC er en enkel datamaskin uten harddisk. Den startes fra nettverket, og laster programmene i internminnet. Når du starter eSuite, laster du de applikasjonene du trenger fra nettet. Applikasjonene kjøres deretter på NCen, og det er derfor ikke trafikk mot nettverket når du f.eks. kalkulerer et regneark. Applikasjonene som lastes har en størrelse fra 300 til 500 kb.

Fordelene

eSuite er betydelig enklere å administrere enn PCer i nettverk. Fordi alt kjøres fra serveren kan en nettverksansvarlig sette opp brukerkontoer, rette feil o.l. uten å måtte gå fysisk til hver enkelt maskin. Oppdatering av programvare gjøres en gang, og dermed vil alle ha tilgang til det nye programmet. Siden programmet kjøres fra server, kan også en bruker logge seg på hvor som helst i nettverket og få opp nøyaktig det samme skjermbildet med de samme programmene. Ved feil på maskinene vil det også være lettere å sette opp en ny fordi ingenting lagres lokalt.

Ulempene

Vi blir nok aldri ferdig med diskusjonen om hvor mange funksjoner man egentlig har behov for i tekstbehandling og lignende programmer. I utgangspunktet kan det forsvares at eSuite har et oversiktlig antall funksjoner. Det gjør brukerterskelen lavere og (kanskje) produktiviteten høyere. Men mange organisasjoner har spesielle behov for beregninger og dokumentflyt som ikke kan dekkes av denne utgaven av eSuite. Vi tror derfor at eSuite først vil ha en reell sjanse til å selge bra når pakken tilbyr flere funksjoner som en nettverksansvarlig kan "porsjonere" ut til de av brukerne som har behov for det. Det ville være et fullgodt alternativ til Office-pakkene slik vi kjenner dem for PCer.

Artikkelen fortsetter under annonsen