Ut med Notepad!

Notepad har vært med Windows siden tidenes morgen. På tide å bytte den ut?

Som gammel programmerer bruker undertegnede fortsatt Notepad nå og da. Notepad fungerer alltid og gjør akkurat den jobben du forventer at den skal gjøre - det starter på et blunk, lar deg knotte ned hva enn du måtte ha i tankene, og lar deg redigere både tekstfiler, CSS-stilark og hva enn det måtte være.

Men - Notepad har også noen svakheter. For det første er det ingen støtte for å ha flere dokumenter åpne i ett programvindu, og programmet viser heller ikke linjenumre, som er veldig kjekt å ha dersom du programmerer.

Videre har ikke Notepad noen god håndtering av veldig store filer, søk/erstatt-funksjonalitet er ganske treg og all tekst har samme farge, uten syntaks-farging.

I dag har jeg tenkt til å gi Notepad sparken. Her er noen alternativer, som alle er gratis:

PSPad

Dette er editoren som har "alt", og som kanskje er best egnet for den som programmerer eller på andre måter trenger en avansert løsning. Med PSPad kan du ha flere dokumenter åpne samtidig og også bytte mellom forskjellige prosjekter. Programmet har innebygget FTP-støtte for å laste opp filer til et webområde, du kan spille inn makroer og sammenligne filer. PSPad har også støtte for maler, byr på syntax highlighting (farger teksten ut fra hva slags kode soms krives, enten det er java, PHP, HTML osv) og kan korrigere skrivefeil. Programmet kommer også i norsk språkdrakt og er også en fullverdig HEX-editor.

URL: http://www.pspad.com/en/pspad.htm

Ut med Notepad!


Ut med Notepad!


Notepad++

Dette programmet er nesten like funksjonsrikt som PSPad og er mest myntet på programmerere. Notepad++ støtter også utvidelser av ulik sort, for eksempel en kjekk funksjonsliste der alle definerte funksjoner/metoder vises i et eget sidevindu. Av andre hendige tillegg kan vi nevne SearchInFiles, som lar deg søke (raskt) i innholdet i filer og colour picker, som gir deg mulighet til å velge en farge der hexkoden limes direkte inn i fila du holder på å redigere. Også Notepad++ er tilgjengelig i norsk språkdrakt.

URL: http://notepad-plus.sourceforge.net/uk/site.htm

Ut med Notepad!


Metapad

Hvis du ikke er så gira på programmering, men heller vil ha et enkelt tekstskrivingsprogram som er litt mer avansert enn Notepad, kan Metapad være det du er på jakt etter. Dette programmet har alt det Notepad har å by på pluss litt til, uten å være fullt så avansert som de som er omtalt over. Av småfinesser kan nevnes muligheten til å rykke inn flere linjer, mulighet til å gå til en bestemt linje, rask søkefunksjon, halvgjennomsiktighet, alltid øverst-funksjonalitet og mer til.

URL: http://www.liquidninja.com/metapad/