USM - smarte lagringsmoduler

Bør det egentlig være forskjell på intern og ekstern lagring?

Slik ser en USM-enhet ut fra koblingssiden. Foto: Seagate
Slik ser en USM-enhet ut fra koblingssiden. Foto: Seagate Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lagring av data kan gjøres på mange måter, her har forskjellige teknikker kommet og gått. Det samme gjelder tilkobling og størrelse på lagringsenheter. Resultatet er at vi har et godt utvalg av standarder for både fast og flyttbar lagring.

Når det gjelder mindre apparater er det SD-kort som dominerer, med avleggeren microSD for de minste enhetene. Det har vært andre formater å velge mellom, som Sonys Memory Stick i forskjellige varianter, xD fra Olympus/Fujifilm, mens en gang så dominerende CompactFlash fortsatt brukes på noen tyngre proffkameraer.

Fordelen med disse kortene er at de er løse, men når du setter dem inn i apparatet og lukker lokket fungerer de som internminne.

Hadde ikke det vært praktisk med større lagringsmedier også?

USM - en standard for universell lagring

Harddisker og SSD kobles til med SATA som består av to kontakter i én modul. Kontaktene er separate for henholdsvis data og strøm. I stasjonære PC-er bruker man to helt separate kabler når man kobler til SATA-enheter, siden den ene kabelen kommer fra strømforsyningen og den andre går til hovedkortet.

SATA har to tilkoblinger ved siden av hverandre. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SATA har to tilkoblinger ved siden av hverandre. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


I bærbare PC-er, i lagringskabinetter og i andre enheter som bruker harddisker eller SSD er det bare én kontaktmodul som man plugger lagringsenheten rett inn i. Dermed kobler man til både for dataoverføring og strøm på en gang.

Men selve lagringsenheten, spesielt hvis det er en harddisk, er ikke laget for å håndteres i daglig bruk. Den skal monteres inn og arbeide i et beskyttet miljø.

USM-standarden definerer en modul med faste dimensjoner, som har plass til en lagringsenhet og en standard SATA-tilkobling.

En SATA-modul i apparatet er det som skal til for USM-støtte. Foto: Engadget
En SATA-modul i apparatet er det som skal til for USM-støtte. Foto: Engadget Vis mer


I bruk

En USM-modul kan brukes nesten som et minnekort, hvor du kan sette inn og ta ut lagringsenheten etter behov, og flytte den mellom forskjellige apparater som støtter formatet.

USM-enheter kan brukes i alle typer enheter som lagrer data, som stasjonære og bærbare PC-er, spillkonsoller, TV-er og opptakssystemer. Hastigheten er den samme som selve lagringsmediet, så det er ingen flaskehals i form av et annet grensesnitt som står i mellom.

Overganger til andre grensesnitt som USB 3.0 eller FireWire 800 kan også brukes på USM-enheter av forskjellige fabrikat.

image: USM - smarte lagringsmoduler


Har du en bærbar med USM-plass vil du kunne utvide lagringskapasiteten ved å ganske enkelt sette inn en USM-modul. Du slipper å demontere maskinen og fikle med små skruer og spesialbraketter.

Støtte av standarden

USM er utformet av bransjeorganisasjonen SATA-IO. Flere produsenter har produkter på markedet og andre har annonsert og demonstrert produkter i flere sammenhenger, blant annet disse:

Antec, Asus, GEIC, Hi-Sense, Ionics, Ionics, Lenovo, Seagate, Thermaltake, Toshiba, Pogoplug og Verbatim.

Her ser du en demo-video fra Verbatim om hvordan USM-lagring fungerer:

Ofte stilte spørsmål om USM finner du hos Seagate.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!