USB: Waitec Frisby

Waitec fortsetter sin tradisjon med å selge andre fabrikater under eget navn. Denne nette lille bærbare CD-RW enheten kommer egentlig fra franske Archos, men kjært barn får som kjent mange navn. Og navnet skjemmer ingen, dette er en fin liten sak!

USB: Waitec Frisby
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Vi var i utgangspunktet skeptiske til hele ideen, med en 4x brenner på USB. Når det ikke er uvanlig å støte på problemer med interne IDE-brennere, var skepsisen til USB-løsningen i utgangspunktet stor.

LES OGSÅ:

Men vi ble heldigvis positivt overrasket!

Praktisk

Selve enheten ligner på en Discman, men veier litt mer, ca 450 gram uten kabel. Men den har verken plass til batterier eller knapper for betjening for musikk-CD. Utgang for lyd har den likevel, på minijack, men betjeningen foregår på PCen (eller Macen) og strøm kommer fra en ekstern adapter.

Bruksområdet er derfor det samme som en vanlig intern CD-brenner, det er bare det lille formatet som endelig gjør det praktisk å ta med seg en CD-brenner sammen med en bærbar PC, på arbeidsreiser hvor det er nyttig å kunne brenne kopier av viktige data.

Grensesnittet gir varierende lesehastighet

Tilkobling til datamaskinen skjer med en spesialkabel. Denne finnes i forskjellige varianter, avhengig av hva slags grensesnitt som velges. Enden som plugges i Frisby er den samme, det er den andre enden som er forskjellig. Valgene er USB, PC Card, Cardbus eller FireWire for PC, har du Mac kan du velge USB eller FireWire. Foreløpig kan ikke FireWire-versjonen leveres, og vi vet ikke når dette skjer.

USB 1.1, som bare klarer 12Mbit i sekundet, setter begrensningen når det gjelder lesing. Vi målte lesehastigheten til 799 KB/sekund, som tilsvarer i overkant av 5x. Dette ligger litt under den oppgitte hastigheten på 6x.

Artikkelen fortsetter under annonsen

PC Card-løsningen, som er en 16-bits løsning, skal kunne klare 12x lesehastighet. Ønsker du å kunne utnytte den fulle kapasiteten til selve drevet må du velge enten Cardbus-løsningen (32-bits PC Card) eller FireWire.

USB: Waitec Frisby

Løsningen med separate kabler gjør det mulig å oppgradere eller skifte til et annet grensesnitt når det skulle være behov for det. Prisen for en ny kabel med programvare ligger i området rundt 500 kroner.

Brenner i bakgrunnen

Etter å ha kjørt våre vanlig ytelsestester hvor PCen arbeider uforstyrret med testningen, måtte vi sjekk hvordan USB klarte å håndtere brenning i bakgrunnen.

Vi satte i gang en brenning av en CD-RW på 4x hastighet fra en ferdig image-fil. Mens dette kjørte startet vi både Internet Explorer, Outlook og Outlook Express fortløpende, surfet på nettet og leste og skrev epost.

Dette påvirket ikke brenningen i det hele tatt. Den jobbet jevnt og trutt i bakgrunnen uten antydning til problemer. Det var vi svært fornøyd med, og ble faktisk litt overrasket.

PCen vi testet dette på er en Celeron 400 MHz med 128 MB minne og en eldre Maxtor 5400 RPM harddisk - en ganske ordinær PC etter dagens standard.

Kan ikke rippe musikk-CDer

Hvis du har tenkt å bruke brenneren til å lage egne "best-of" samlinger av CDene dine, trenger du også en annen CD-ROM-leser til dette. Frisby kan dessverre ikke rippe musikk-CDer i det hele tatt. I hvert fall ikke i den nåværende USB-utgaven. Årsaken ligger sannsynligvis i driverprogramvaren, og det er i teorien mulig at det kommer støtte for dette i en annen versjon eller med et annet grensesnitt.

Programvare

Systemprogramvaren som følger med PC-versjonen ligger på en diskett. Den installeres på vanlig måte og krever en omstart av PCen.

Programvaren for brenning er Nero Burning Rom, en gammel kjenning som fungerer utmerket.

Det følger ikke med noen programmer utover dette.

Konklusjon

Dette er en svært praktisk liten sak, brenningen fungerer helt fint, og den begrensede lesehastigheten fungerer også hvis du ikke stiller for store krav og skal installere omfattende programpakker fra Microsoft eller Corel.

Det helt optimale hadde selvfølgelig vært om den også kunne drives av batterier, ha betjening for musikkCDer og dessuten kunne spille MP3-filer på CD direkte…