Dette skal ikke fungere, i henhold til Apple.  Foto: Brynjulf Blix
Dette skal ikke fungere, i henhold til Apple. Foto: Brynjulf BlixVis mer

USB SuperDrive på Macbook Pro

Det burde ikke være nødvendig, men du må ty til et triks for å bruke SuperDrive på en Macbook som allerede har optisk drev.

Apple gjør noen tullete grep i blant, som med USB SuperDrive. Av en eller annen merkelig grunn kan den ikke brukes på andre maskiner enn de Mac-ene som ikke har innebygd optisk drev fra før.

Det betyr at den i utgangspunktet bare kan brukes på nye Mac mini, MacBook Air og MacBook Pro med Retina-skjerm. Kobler du den til en annen Mac virker den ikke.

Vi fjernet DVD-enheten i vår gamle MacBook Pro, satte inn en SSD i stedet for harddisken og monterte en ny brønn for harddisken der hvor DVD-enheten sto. Resultatet ble en lynkjapp maskin med stor lagringskapasitet. Det kan du lese mer om ved å klikke på lenka du nettopp passerte.

Men at vi ikke lenger hadde noe optisk drev ble problematisk ved installasjon av programvare. Det finnes omveier rundt dette problemet, som å dele en optisk stasjon på en annen maskin på nettverket, eller man kan kopiere over DVD-innholdet på en annen maskin og installere derfra.

Man kan også rett og slett å kjøpe en ekstern DVD-enhet. Det gjorde vi, og bestilte en billig, slank svart DVD-brenner fra Samsung. Den viste seg å være griserosa, og i tillegg svært ustabil. Den ble også borte under sommerens ryddesesjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvilken DVD-enhet?

Vi har også fått en Mac mini i huset, og har en bunke med programvare på DVD-er. Det var da nærliggende å bruke et par hundrelapper ekstra og kjøpe Apples egen USB SuperDrive for å slippe å slite med kompatibilitet og stabilitet.

Men hva med MacBook Pro og DVD-enhet? USB SuperDrive fungerer jo ikke på denne.

Apple begrenser bruken til et lite utvalg av sine maskiner. Foto: Brynjulf Blix
Apple begrenser bruken til et lite utvalg av sine maskiner. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Var det kanskje noen som hadde funnet en måte å fikse dette problemet på?

Vi søkte på nett og etter hvert fant vi en fruktbar diskusjon om akkurat dette problemet, og på toppen av alt - en super-enkel løsning!

Dermed tok vi sjansen og kjøpte en USB SuperDrive.

Med Mac mini  fungerer USB SuperDrive uten vidre, naturlig nok. Foto: Brynjulf Blix
Med Mac mini fungerer USB SuperDrive uten vidre, naturlig nok. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Løsningen i praksis

Vi og andre har trodd at sperren for bruk av USB SuperDrive lå i selve enheten. Men det viser seg at sperren ligger i OS X. Med unntak av de maskinene som ikke har optisk drev, settes det en sperre for å bruke SuperDrive.

Hvordan opphever man denne sperren?

Ganske enkelt ved å åpne terminalvinduet og skrive inn følgende:

sudo nvram boot-args="mbasd=1"

Etter linjen trykker du Enter og bekrefter med passord.

Det som skjer er at det legges inn en ny status i det faste programminnet på Mac-en, som godkjenner bruk av den eksterne enheten under oppstart.

Etter en omstart kan du så koble til USB SuperDrive, og den fungerer akkurat slik den skal. Nå kan vi installere fra DVD på vår gamle MacBook Pro uten problemer.

DVD montert og klar til installasjon. Foto: Brynjulf Blix
DVD montert og klar til installasjon. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


(PS! USB SuperDrive fungerer kun på OS X)

Her er diskusjonstråden hvor vi fant løsningen.