USB: Sony CRX120Eu

Har du en PC som ikke har plass til flere lagringsenheter, eller foretrekker å unngå skrutrekkeren, da kan en ekstern CD-brenner være tingen. Men får du full valuta for pengene? Kan en ekstern brenner det samme som en intern?

USB: Sony CRX120Eu
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

En ekstern brenner er som regel helt lik en intern brenner, bortsett fra kabinett og tilkobling (grensesnitt). Derfor er det disse sidene ved produktet som blir avgjørende når du skal velge hva slags enhet som er den riktige til ditt bruk.

LES OGSÅ:

Er du mest opptatt av ytelse, må du ha en ekstern brenner med SCSI eller FireWire. Her setter ikke grensesnittet noen begrensninger, og derfor er disse løsningene alltid dyrest. Foreløpig er enheter som støtter FireWire hovedsakelig forbeholdt Mac, siden dette grensesnittet nå er standard på praktisk talt alle de nye modellene.

Fordelen med USB er at det er en godt utbredt standard, den er støttet av forskjellige maskinplattformer og operativsystemer. Ytelsen er ikke all verden, men tilstrekkelig til mange oppgaver, blant annet CD-brenning med 4x hastighet.

Allerede i høst kommer USB 2.0, som vil være opptil 40 ganger raskere enn dagens utgave. Det åpner for en rekke nye muligheter, og vil være bakoverkompatibel med dagens enheter. Disse vil selvfølgelig ikke bli raskere enn de er i dag.

Stor og tung

Siden vi nettopp har testet en annen brenner med USB-grensesnitt, blir det naturlig å sammenligne. Mens den andre enheten fra Waitec/Archos var en lettvekter på under halvkiloen er Sony sin enhet en tungvekter på godt over to kilo, og omtrent fire ganger så stor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

CRX120Eu er ikke først og fremst en portabel enhet, men en standard ekstern brenner med et enkelt og praktisk grensesnitt. Den er beregnet på de som ikke har plass i PCen til en intern enhet, eller vil kunne bruke den sammen med forskjellige maskiner.

USB: Sony CRX120Eu

Sony har plassert en ordinær brenner inn i et stort kabinett, på samme måte som HP med sin CD-Writer Plus 8210e. Når skuffen åpnes, ser vi at selve drevet har andre spesifikasjoner enn det som står på pakken, det fremgår tydelig av teksten på skuffen.

Ved nærmere inspeksjon viser det seg at det er nøyaktig den samme IDE-enheten som sitter i både Sony og HP sine løsninger, men elektronikken og driverprogrammene er forskjellige.

USB begrenser lesing

På esken står det at brenneren støtter 4x4x6x, som er bortimot det man teoretisk kan forvente av en USB-enhet. Den klarer riktignok ikke å komme helt opp i en lesehastighet på 6x, det høyeste vi målte var 4,87x.

Det var derimot ingen problemer med å brenne CDR eller CDRW på 4x. Det fungerte også fint som bakgrunnsprosess, mens PCen ble brukt til andre, riktignok ikke spesielt krevende oppgaver.

Denne brenneren klarte heller ikke å rippe musikkCDer. Dette har vi erfart også med andre USB-baserte brennere, og skyldes driverprogrammene. Verken selve mekanismen eller USB er i seg selv noen begrensende faktor i denne sammenhengen, siden løsninge fra HP klarer dette uten problemer.

Praktisk

Brenneren er enkel å installere, og utvalget i programvare er omfattende. Det er det samme som leveres med andre modeller fra Sony, og vi har allerede omtalt dette i detalj i forbindelse med testen av CRX140S.

Siden brenneren støtter både PC og Mac, kan den være en praktisk løsning i et blandet maskinmiljø.

Konklusjon

Brenneren er utmerket som brenner, men ikke spesielt imponerende som leser. Sammen med en CD-ROM eller DVD-leser som er rask og også kan rippe musikkCDer har du derimot en komplett løsning.

Den er stor og tung, og er ikke så praktisk på reise. Men den er grei nok å flytte innenfor hjemmet eller kontorets vegger.