USB-lyd med X-fi fra Creative

Creative X-fi er mer enn et vanlig lydkort, nå også i liten USB-utgave.

Forskjellen på Creative sine lydkort og standardlyden som leveres av kretser på hovedkort, er først og fremst effektene. Disse er i stor grad knyttet til spill, hvor lyden farges av situasjonen i spillet. Er du inne i et rom får du et annet lydbilde enn når du er ute i friluft, et lite rom låter annerledes enn et stort rom, og lyder fra et tilstøtende stort rom høres også annerledes ut enn lyder utenfra.

Alle disse effektene kan genereres i programvare, men det krever prosessorkraft. Fordelen med X-fi-kortene til Creative er at det er egen maskinvare som tar seg av dette, og du vil dermed få mer prosessorkraft til selve spillet.

Hvor stor forskjellen er i praksis vil varierer med forskjellige spill, det er ikke alle som har samme støtte for disse effektene.

Også for musikk

De siste lydkortene og eksterne USB-enhetene fra Creative har også effektprosessorer for musikkavspilling. Her er det X-Fi Crystalizer som skal gjenskape overtoner og dynamikk som ofte blir borte ved komprimering til lavere bitrate. Om det er gjenskaping eller kreativ og musikalsk forvrenging kan diskuteres, resultatet kan bli riktig bra eller helt forferdelig, avhengig både av musikken og lytterens smak.

Stereobildet kan også forandres med X-Fi CMSS-3D, som gir simulert romvirkning eller et annet stereobilde. En spak regulerer effekte mellom disse ytterpunktene.

På eldre opptak med ekstrem panorering kan X-Fi CMSS-3D prosesseringen gjøre lydbildet mer "realistisk"når du brukere hodetelefoner. Men her er det igjen snakk om smak og behag.

USB-lyd med X-fi fra Creative


Nå i lommeformat

Soundblaster X-Fi Go! er en liten USB-enhet med to minijacker på baksiden. Den er litt større enn en typisk minneplugg, men mindre enn de fleste trådløse USB-enheter.

USB-lyd med X-fi fra Creative


Det smarte med enheten er at den inneholder 1 GB minne, slik at det ikke følger med noen CD med prorgamvare. Du setter den inn i en USB-port, åpner filmappen og starter installasjonsprogrammet. Det blir så kopiert over til disken på PCen, og selve installasjonen kjører derfra. Etter installasjon og omstart dukker det opp en oppdateringsrutine, som går på nett og laster ned de siste versjonene av program og firmware.

Som vi er vant til med Creative tar en full installasjon tid og er ganske omstendelig. Her sitter du igjen med 9 småprogrammer til kontroll av lydenheten og behandling av lydfiler (konvertering, organisering og avspilling).

Du kan også velge at bare driverne skal installeres.

I bruk

Det følger med et sett med ørepropper og mikrofon på kabelen, med klemme til å feste i skjorta.

Det er mye lyd og veldig mye bass i disse proppene, sammenlignet med andre propper og kvalitetshodetelefoner vi koblet til. Øreproppene egner seg helt klart mer til spill en til musikk, ihvertfall hvis man skal lytte til lyd med snev av finesse.

Lyden fra selve enheten er det ikke noe å si på. Når du slår av alle effektene er den praktisk talt støyfri og har helt kurant dynamikk.

Med effektene innkoblet er vi ute i smak og behag-sfæren, som nevnt over, når vi hører på musikk.

I spill, hvor det er mer snakk om drama enn realisme i lydbildet, fungerer øreproppene faktisk veldig bra. Koblet til et nøytralt høyttaleranlegg må du dra på en god del bass for å få samme trøkket.

Konklusjon

Har du en PC med kjedelig lyd på hovedkortet og ønsker å sprite opp lydbildet er X-Fi Go! absolutt et alternativ.

Hvis du ikke vil forstyrre omgivelsene er øreproppene som følger med ypperlige til spill og spetakkel. Til finlytting på Bach og Beethoven er vi langt mer skeptisk.

Prisen ligger litt under 500 kroner i nettbutikkene.