USB-keyboard for hjemmestudio

Musikk og datautstyr er nært beslektet, men musikkutstyr krever mer av betjeningskomfort. Nå har musikk-keyboardene fått nye skruknotter, det åpner for nye muligheter!

Vanligvis har keyboard til bruk i hjemmestudio hatt svært begrensede funksjoner. Som regel har de hatt tangenter, bender og modulasjonshjul, samt en programmerbar spak til volumkontroll.

Men i løpet av det siste har det dukket opp stadig flere virtuelle instrumenter. Dette er elektroniske instrumenter som kjører som et program på PCens maskinvare i stedet for å kjøre på en spesialbygget boks. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.

Full kontroll

Virtuelle instrumenter har minst like mange funksjoner som de tredimensjonale av metall, plast og - i noen tilfeller – tre. Problemet er at det bare er mulig å endre ett parameter av gangen, siden det eneste verktøyet til å skru knotter med er musen.

USB-keyboard for hjemmestudio

Da blir det lett klønete hvis man vil forandre lyden mens man spiller. Særlig på virtuelle analoge synther hadde det vært fint med noe å skru på.

Men her kommer det nye keyboardet fra Evolution – MK-249c – med en glimrende løsning: Det er 12 skruknotter plassert ovenfor tangentene!

De kan dessuten programmeres til hvilken som helst funksjon på en enkel måte.

Tangenter

I tillegg har keyboardet 49 tangenter, altså 4 oktaver, bender og modulasjonshjul og enda en programmerbar spak som i utgangspunktet er volumkontroll.

Tangentene er helt kurante å spille på, det eneste vi har å utsette på mekanikken er at den kunne vært bedre dempet. Litt ekstra filt både der tangentene treffer når de blir slått ned, og litt der de spretter opp når du løfter fingrene hadde gjort seg.

Men dette er pirk. Spillbarheten forøvrig er like god som på tangenter fra Roland og Yamaha. Og det viktigste er at tangentene ikke slår ned igjen når de slippes opp, slik at du får et par raske ekstra-anslag hvis du brå-slipper en tangent. Dette er et problem på mange billige keyboards.
Keyboardet har ikke after-touch, som betyr følsomhet for ekstra press på tangenter som allerede er trykket ned. Personlig savner jeg det ikke, jeg har aldri blitt fortrolig med å spenne armer og hender for å oppnå en effekt. Da er det mer ergonomisk, mer komfortabelt og mer presist å bruke en ekstra kontrollpedal.

USB-keyboard for hjemmestudio
USB-keyboard for hjemmestudio

Bender og modulasjonshjul

Disse minner om Yamahas varianter, de er ganske små, men gir god kontroll.
Modulasjonshjulet er også programmerbart, slik at det kan styre helt andre funksjoner.

Tilkobling

Du kan altså koble keyboardet rett i USB-porten på PCen, det følger med en 2 meter lang USB-kabel. Alternativt kan du bruke Gameporten, det følger med en overgangskabel fra 15-pins til MIDI-kontakten, uansett slipper du å kjøpe MIDI-interface!

Hvis du allerede har et MIDI-interface, eller vil koble det til inngangen på et et eksisterende MIDI-keyboard i oppsettet ditt, så fungerer det også. Da må du kjøpe en strømadapter, det følger ikke med.

Det er også en kontakt til sustainpedal, men ingen mulighet for å koble til en kontrollpedal for volum, expression eller annet.

Brukerprogrammer for innstillinger

Det er 10 brukerprogrammer på hver numeriske tast, som lagrer MIDI Programskift med Bank Change meldinger. Men det er også alt du kan lagre.

Det er litt beskjedent, vi hadde håpet at det var mulig å lagre både MIDI-kanal og individuelle sett med kontrolleroppsett. Da kunne du ha byttet instrument og kontrollfunksjon med ett tastetrykk.

Men det finnes heldigvis et utmerket gratisprogram (du kan betale hvis du vil...) for alle Windows-versjoner, som mapper om alle typer MIDI-meldinger. Det støtter også programskift, slik at du faktisk kan ha mange totalt forskjellige oppsett, splitt, transponering – absolutt hva du vil i henhold til MIDI-spesifikasjonen. Snu keyboardet slik at de lyse tonene blir dype, og svakt blir sterkt? Ikke noe problem. Hver tone på forskjellig MIDI-kanal? Selvsagt.

Programmet fungerer sammen med et annet program, MIDI-yoke, som oppretter virtuelle MIDI-porter. MIDI-OX fanger opp MIDI-dataene når de er kommet inn i PCen, mapper om og sender dem videre til en eller flere MIDI-yoke-porter. I programmet ditt velger du da en MIDI-yoke-port som "leverandør" av MIDI-data, i stedet for den "egentlige" MIDI-porten.

USB-keyboard for hjemmestudio

Programmet heter MIDI-OX og kan lastes ned her.

Programvare

Det følger også med et knippe programmer:

Sound Studio
Dette er et enkelt sequencerprogram med 4 lydspor og 256 MIDI-spor, innebygget kompgenerator og mulighet for å vise AVI-filer. Dermed kan du spille inn egen musikk til egenproduserte videoer.
Music Teacher
Et enkelt interaktivt læreprogram
Song Player
Dette er et karaokeprogram som spiller av MIDI-filer med innlagt tekst. Disse finnes det masse av på nettet.
Music Planet
Dette programmet fungerer ikke på NT/2000/XP, så det fikk vi ikke sjekket ut.
Key West
Du bestemmer akkordrekkefølge, musikkstil og tempo, så kan du spille med. Du kan velge en variant som med heter playrite, hvor du spiller med én finger og det ikke er mulig å spille feil tone...
MusicMatch MP3
Et velkjent program

Dessuten følger det med demoer av en del andre musikkprogrammer.
Mer info finner du på Evolutions nettsted.

Konklusjon

Keyboardet er utmerket i hjemmestudio, og også som tilleggskeyboard på scenen. Knottene gjør det mulig å få enkel tilgang til mange funksjoner, noe som tidligere har vært forbeholdt spesialbokser som koster mer enn det du må betale for hele dette keyboardet...

USB-keyboard for hjemmestudio

Importør er Luthman Norway AS

Keyboardet selges i velassorterte musikkforretninger over hele landet.

Listepris er 2 495 kroner inkl. mva.