USB: Iomega ZipCD 650

Iomega har gått veien fra et Bernoulli-drev, et nisjeprodukt for flyttbar lagring, til Zip som ble en stor suksess. Nå tar de opp kampen mot alle CD-brennerne ved å lansere en egen brenner. Vi har testet USB-versjonen av denne.

USB: Iomega ZipCD 650
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Ved å bruke merkenavnet Zip i sin markedsføringen, har Iomega et godt utgangspunkt for å ta markedsandeler i et til tider kaotisk marked.

LES OGSÅ:

Det er også en stor fordel å ha et godt produkt og en god pakkeløsning. Selve brennermekanismen ligner til forveksling enheter fra Philips, og det er egentlig ingen grunn til at Iomega også skal produsere mekanismen. Det finnes en rekke eksempler på at samme grunnenhet inngår i forskjellige produkter, både i databransjen og i andre bransjer.

Mer om Iomega og deres produkter kan du lese i artikkelen Iomega fortsatt på hugget.

Tilkobling

Brenneren har USB-tilkobling på baksiden, og der finner vi også tilkobling for strømforsyning og to phono-utganger for lyd. Strømforsyningen er en liten firkantet boks med tilkobling for separat strømkabel, av samme typen som brukes til barbermaskiner. Strømforsyningen fungerer med nettspenninger fra 100 til 240 volt.

Lydkabelen har phono-plugger i den ene enden og en stereo minijack i den andre enden. Det er også utgang med minijack i fronten, beregnet på hodetelefoner. Her finner vi også en volumkontroll.

Installasjon og programvare

Installasjon av programvaren skal gjøres før du kobler til enheten, dette står som advarsel utenpå pakken som inneholder programvaren. Vi fulgte lydig oppfordringen, og installasjonen gikk fullstendig smertefritt.

Det er gjengangeren Adaptec Easy CD-Creator versjon 3.5c som følger med pakken, og denne programvaren har vi ikke noe å utsette på.

Det følger også med DirectCD fra Adaptec, som gjør det mulig å skrive til CD-RW-plater som om de var disketter, direkte fra operativsystemet. Iomega advarer riktignok mot å bruke denne programvaren til brenning av kritiske data. Påliteligheten og dataintegriteten er visstnok ikke like høy som ved bruk av brennerprogrammer.

Historie: ZipCD 650, Zip 250 og Zip 199
Historie: ZipCD 650, Zip 250 og Zip 199 Vis mer

I bruk

Vi opplevde ZipCD som en behagelig enhet å bruke. Den klarte fint å brenne i bakgrunnen mens vi startet flere programmer og lastet ned filer fra Internett.

Det vi hadde problemer med var å koble fra brenneren og så koble den til igjen. Da ville den ikke samarbeide med Windows som leser, og programvaren fra Adaptec fant heller ikke brenneren.

Etter en omstart var alt normalt igjen.

Vi hadde også et problem med en av platene som fulgte med pakken. Den tok dobbelt så lang tid å brenne som den skulle, men det dukket aldri opp noen form for feilmeldinger.

Dette skjedde ikke med noen av de andre platene vi brukte, så vi fører dette på kontoen for hendelige uhell.

Denne brenneren klarte også å rippe musikk-CD uten problemer.

Treg leser

Som de andre USB-enhetene vi har testet, er heller ikke denne brenneren noen rask CD-ROM-leser. Den ligger like oppunder 6x, som spesifisert.

Konklusjon

Brenneren fungerer fint, og hele løsningen er både praktisk og estetisk. Kombinert med en rask CD-ROM eller DVD-spiller er det en bra løsning.