USB blir ikke bare dobbelt så rask, men skal også kunne levere langt mer strøm.
USB blir ikke bare dobbelt så rask, men skal også kunne levere langt mer strøm.Vis mer

USB blir superrask og strømsterk

USB kan bli den eneste kabelen som trengs - nesten.

Intel har nettopp hatt en utviklerkonferanse i Bejing hvor mange nyheter ble sluppet og til dels demonstrert. Men det var ikke bare Intel som kom med nyheter, også organisasjoner hvor Intel er aktive har delt ny informasjon.

Intel annonserte nye Thunderbolt-brikker, som dobler ytelsen til 20 Gbit/s og støtte for DisplayPort 1.2. Det betyr ganske enkelt at 4K skjermoppløsning støttes.

Les også: Hva skjer med USB 3.0?

Men Thunderbolt er ikke en vanlig forbindelse, den bringer PC-ens interne forbindelse ut til periferienhetene, slik at disse kan hente ut det de trenger. Derfor kan en Thundeboltenhet for eksempel være en skjerm med alle typer videre tilkoblinger, som DisplayPort til enda en skjerm, USB 3.0. FireWire, nettverk og alle type enheter som igjen kan kobles til via disse protokollene, som lyd, video osv.

Slike løsninger finnes, men de er i den øvre del av prisskalaen. Dessuten er det bare profesjonelle brukere med ekstreme krav som har behov for slike løsninger. Vi andre klarer oss utmerket med eSATA og USB 3.0.

Men USB 3.0 er ikke ferdig utvokst, og på utviklerkonferansen annonserte USB Implementers Forum (USB-IF) at en stor oppgradering er underveis.

Les også: Hvordan blir USB 3.0?

Super-USB 3.0

Dagens USB 3.0 er superrask for de aller fleste formål. 5 Gbit er som regel raskt nok til å håndtere relativt store datamengder fra krevende periferienheter som kortlesere og eksterne disker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

RME sitt nye lyd-interface støtter hundrevis av lydkanaler over USB 3.0 Foto: Produsenten
RME sitt nye lyd-interface støtter hundrevis av lydkanaler over USB 3.0 Foto: Produsenten Vis mer


Likevel planlegger USB-IF en dobling av hastigheten til 10Gbit/s. Da er det få periferienheter som klarer å henge seg på med å levere data i slike hastigheter. Dagens USB 3.0 klarer allerede å levere 394 lydkanaler i det nyeste produktet fra tyske RME som ble lansert i samme uken.

Økningen i strømstyrke er fra 2,5 Watt til 100, mens båndbredden "bare" dobles fra 5 Gbit til 10 Gbit/sekung Foto: Brynjulf Blix
Økningen i strømstyrke er fra 2,5 Watt til 100, mens båndbredden "bare" dobles fra 5 Gbit til 10 Gbit/sekung Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Minnekort er fremdeles den begrensende faktoren når det gjelder å overføre data fra for eksempel avanserte kameraer.

Les også vår test av USB 3.0 til SATA Converter

Vel så interessant i uttalelsen fra USB-IF er muligheten til å forsyne apparater med opptil 100W strøm. Da fjernes et tilbakevendende irritasjonsmoment hvor man stadig må koble til flere strømfordelere, eksterne strømforsyninger og annet knot som lager kabelspaghetti.

Med 100 Watt er det fullt mulig å koble til selv så store enheter som skjermer og TV-er i tillegg til lagringsmedier og alle andre typer periferiutstyr.

For å få til dette må både kontakter og kabling endres til mer robuste dimensjoner.

Når dette skal skje er fremdeles uvisst, siden løsningen involverer hele bransjen, og USB er på plass over alt. Vi snakker minst et år fram i tid, om ikke mer.