USB 3.0 - produktene kommer

Standarden er satt, nå er det bare å få ut varene

USB 3.0 eller som det offisielt heter: Super Speed USB - er nå klar. Spesifikasjonen er spikret, løsninger for sertifisering og godkjenning er klar, silisiumbrikkene er klare - nå venter vi bare på produktene som kan gi oss 10 ganger så rask overføring av data.

Intel, som er en av de viktigste kreftene bak USB-standarden, har imidlertid valgt å se det hele litt an. De har annonsert at de kommer til å rulle ut sine egne løsninger først i 2011. Det innebærer at det ikke kommer til å være innebygd støtte i brikkesettene for USB 3.0 på hovedkort for Intel-prosessorer.

Men det betyr ikke at det ikke kommer til å finnes hovedkort med USB 3.0 - produsentene må bare bruke spesialbrikker i stedet, og disse er allerede tilgjengelige.

De samme brikkene og varianter av disse vil bli brukt på tilleggskort både til stasjonære og bærbare PC-er samt i det utstyret som skal kobles til.

Les også: Hvordan blir USB 3.0?

Produkter som er klare og/eller annonsert

Asus Xtreme Design P7P55D-E Premium var det første hovedkortet som ble annonsert med støtte for USB 3.0. Det er allerede i salg norske nettbutikker og har en pris på i overkant av to tusen kroner. Det støtter Core i5 og i7 på sokkeltype 1156 og er et hovedkort i toppsjiktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USB 3.0 - produktene kommer


Gigabyte GA-P55A-UD3/4/5/6 er en serie sokkel 1156-hovedkort med støtte for USB 3.0. Her starter prisene nede på drøye tusenlappen for den enkleste versjonen. Skal du ha SLI/CrossFire, Firewire og SATA 6 Gb/s og andre avanserte egenskaper må du oppover i pris til samme nivå som Asus sitt fullspekkede kort.

USB 3.0 - produktene kommer


Gigabyte har også GA-EX58A-UD7 med X58 brikkesett og sokkel 1366 for de som vil ha det aller upperste blant hovedkort med USB 3.0 støtte.

Nøyer du deg med tilleggskort finnes det to stykker fra Nec, i henholdsvis PCIe variant for stasjonære PC-er og ExpressCard34 for bærbare. Begge er basert på Nec's egen brikke μPD720200.

USB 3.0 - produktene kommer
USB 3.0 - produktene kommer
Pris og levering er ukjent

Bærbare med USB 3.0 er en mulighet, ASUS har vist en ny modell, M50, ustyrt med USB 3.0 kontakter. Om dette blir standard er uklart. Siden USB 3.0 er bakoverkompatibel med USB 2.0 gir det ingen problemer for brukeren om alle USB-portene er av den nyeste typen, snarere tvert i mot.

Eksterne harddisker er øverste kandidat på listen for USB 3.0, som kan sørge for full utnyttelse av diskens ytelse. Flere produsenter er allerede i gang med løsninger.

Freecom begynner å sende ut sine eksterne disker i midten av november, med kapasitet på 1, 1,5 og 2 TB. Disse vil være i stand til å kopiere over en film på 5 GB i løpet av 38 sekunder.

USB 3.0 - produktene kommer


Prisene på diskene vil starte på 119 ¤ for 1 TB.

Kontrollerkort er også på Freecoms meny, både for PCIe i stasjonære og ExpressCard for bærbare. Prisene her er på henholdsvis 25,95 og 29,95 ¤

Buffalo har også tilsvarende produkter på agendaen. DriveStation HD-HXU3 serien kommer nå i november, med 1, 1,5 og 2TB kapasitet. Tilleggskort for PCIe er også klart.

USB 3.0 - produktene kommer
USB 3.0 - produktene kommer
Prisene vi har sett er på £99,99 for 1 TB, £139,99 for 1,5 TB og £199,99 for 2 TB. Kontrollerkortet vil ligge på £ 39,99.

Les også: SuperSpeed USB 3.0 - hva, når og hvorfor

Hva mer kommer?

Bortsett fra lagring er det ikke så mye annet tilleggsutstyr som roper på høyere overføringshastighet. Kortlesere, trådløst nett, skrivere og skannere er i seg selv større flaskehalser enn dagens USB 2.0 og vil ikke fungere bedre med USB 3.0.

For nisjeprodukter som måleutstyr og flerkanals konvertere for lyd til musikkopptak vil derimot USB 3.0 være velkomment. I dag brukes FireWire 800 for det mest krevende utstyret og USB 3.0 har kapasitet godt over denne standarden.

Men nye muligheter vil inspirere kreative hoder, og USB 3.0 vil trigge nye oppfinnelser og løsninger. Vi har sett skjermløsninger med USB, men med begrenset funksjonalitet. Dette vil kunne bli noe helt annet med USB 3.0