USB 2.0: Plextor PX-S88TU

USB er i ferd med å utvikles fra å være en forbindelse som enten er for treg for datalagring eller unødvendig rask til tastatur og mus, til en svært kapabel tilkoblingsmulighet. Vi var derfor svært spente på å se hva den nye brenneren fra Plextor er i stand til

USB 2.0: Plextor PX-S88TU
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
USB 2.0: Plextor PX-S88TU
USB 2.0: Plextor PX-S88TU

Vi har skrevet om denne brenneren tidligere, i denne artikkelen, men først nå har vi fått anledning til å teste den.

LES OGSÅ:

Innhold og oppkobling

Selve brenneren er slank og lekker, i sølv og dyp lilla. Den er svært moderne i designet, muligens med et noe androgynt preg, men utseendet er tilstrekkelig teknisk til at selv de mest maskuline bør kunne tåle å bli observert med brenneren.

En artig detalj er åpningen på toppen, som har form som en mellomting av et nøkkelhull og en bowling-kjegle. Den er delvis gjennomsiktig, slik at man kan se at platen roterer.

Det er beskjedent med knapper, bare av/på og en volumkontroll for hodetelefon i tillegg til utløserknappen på CD-skuffen. Det er ingen knapper for betjening ved avspilling av musikk.

Tilkoblinger finner vi for strøm, USB og hodetelefon, og det følger med strømforsyning med løs nettledning av type barbermaskin, og en svart USB-kabel på en meters lengde.

Da vi hadde pakket opp den nye brenneren var det bare å plugge den i USB-2.0 –kortet og den ble registrert med det samme av Windows 2000.

Vi hadde allerede anskaffet et Ratoc USB 2.0 tilleggskort til vår bærbare. Dette har vi brukt som et vanlig USB 1.x-kort i andre sammenhenger, når det har vært behov for to separate USB-busser på vår Dell Latitude C600.

Programvaren er standard for Plextor, Nero i OEM-versjon for brenning, og Plextools for oppsett og enklere brenning, kopiering og mediaavspilling.

Lesetesten

Det første vi gjorde var å måle lesehastigheten. Vi testet først når brenneren var koblet til USB 2.0-kortet og sammenlignet med resultatet når den var koblet til den innebygde USB-porten.
Det er helt påtagelig at lesehastigheten strypes når den er koblet til USB 1.x.

Med USB 2.0 kom den opp i hele 3670 Kilobyte/sekund på slutten, mens med USB 1.x flatet den ut rett over 1000 Kilobyte/sekund allerede rett etter starten.

USB 2.0: Plextor PX-S88TU

Ingen tvil om fordelen med USB 2.0 her.

Ripping av musikkCD gikk på 5 minutter og 32 sekunder, på sluttet kom den opp i 17,8x mens gjennomsnittet ble 13,1x

Brennetesten

Brenningen av vår test-image klokket vi inn på 10 minutter blank. Det er helt i tråd med den oppgitte spesifikasjonen på 8x ved tilkobling til USB 2.0. Brenning av CD-RW bruker litt lenger tid, men det er bare snakk om 17 sekunder.

Vi koblet så brenneren til den ordinære USB-porten. Det var fremdeles mulig å velge 8x brenning i Nero, så vi lot det stå til.

Indikatoren for den interne bufferen i brenneren levde et sterkt og pulserende liv under hele brenneprosessen, og tiden ble 13 minutter og 33 sekunder.

Dette er ikke 8x, men 6x, som likevel er det beste vi noen gang har målt på en USB 1.0-brenner.
I Nero var det ikke noen 6x setting, neste trinn under 8x var 4x. Vi testet dette også og klokket det inn på 19 minutter og 33 sekunder.

Konklusjon

Brenneren er elegant og har en ytelse som er helt i toppsjiktet blant små portable enheter. Den kommer likevel ikke opp i mot brennerne i full størrelse, med det ser ikke ut som om noen av de små
drevene foreløpig er i stand til å håndtere de store hastighetene.

USB 2.0 gir mest dramatisk forbedring av leseytelsen, ved brenning sparer du bare tre og et halvt minutt. Dette skydes at Plextor har fått til en maksimal ytelse under USB 1.x, mens selve drevet setter begrensningen ved USB 2.0 – ikke grensesnittet.

USB 2.0: Plextor PX-S88TU

Det optimale hadde vært om brenneren hadde klart seg med USB som strømkilde. Det blir en del plunder og rot med strømforsying og nettledning i tillegg til USB-kabelen.

Prisen har vi sett til 3 325 kroner, som ikke er billig, men akseptabelt.