USB 2.0: Plextor 48XCD-RW

Den raskeste CD-brenneren vi har testet har nå kommet i ekstern utgave, med Hi-speed USB 2.0. Vi var spent på om den var like rask som den interne utgaven.

Publisert
USB 2.0: Plextor 48XCD-RW
USB 2.0: Plextor 48XCD-RW

Det som er mest spennende ved å teste en ekstern USB 2.0-versjon mot den interne EIDE-utgaven, er om USB 2.0 og konverteringen til/fra EIDE-grensesnittet er effektiv. Det ideelle ville være at det ikke var noen målbar forskjell, og våre målinger viser at dette faktisk er tilfellet:

Avviket mellom den interne og eksterne utgaven av brenneren er helt marginalt.

Men det er jo også andre sider ved denne brenneren.

Utførelse

Kabinettet er i børstet aluminium, med endestykker i matchende utførelse. Det er ganske tungt, virker solid og har ikke vifte.

Fronten på drevet er sort, med hvit skrift på selve skuffen, og det hele gir et elegant og trendy inntrykk.

Tilkoblinger

Baksiden har en USB-kontakt, phonoplugger til lyd, strøminntak på vanlig 12-volts DC-plugg med senterhull og en strømbryter.

Det er også en bryter for å sette brenneren i testmodus, noe som er svært uvanlig. Vi håper ikke det blir noe stort behov for denne...

Strømforsyningen er ekstern og har løs nettledning, som på aller fleste eksterne lagringsenheter. Vi ville helst at strømforsyningen var innebygget i kabinettet, men dette er dessverre ikke lenger vanlig. På SCSI-enheter før i tiden var det derimot regelen.

Programvare

Som på den interne utgaven følger brennerprogrammet Nero med, i tillegg til PlexTools.
Dette hadde vi allerede installert på vår testPC, så her var det virkelig snakk om Plug & Play. Forøvrig er installasjon av begge disse løsningene typisk uten problemer.

Forskjeller?

Ytelsen var som nevnt innledningsvis nærmest identisk, med et avvik på få sekunder på alle brennetestene. Det er faktisk større forskjell mellom CD-R plater fra forskjellige fabrikanter enn mellom brennerne. Våre målinger var gjennomgående raskeste med Verbatim 48x sertifiserte plater, noen få sekunder raskere med platene som fulgte med brenneren, og hele 10 sekunder lenger tid med ”hemmelige” 40x-plater som likevel kjørte som 48x.

Brennetiden var i gjennomsnitt i underkant av 1 sekund langsommere enn intern-utgaven på CD-R og identisk på 24x CD-RW.

Her opplevde vi forøvrig at brenneren var mer kresen på navnløse uspesifiserte CD-RW plater fra Clas Ohlson enn Iomega sin USB 2.0 brenner. Plextor ville ikke kjøre disse raskere enn 10X, mens Iomega lot dem få sjansen på 24x.

24x CD-RW plater er dessuten foreløpig ikke lett å få tak i.

Lesehastigheten var også nesten identisk, med den interne utgaven et lite strå over. Spesielt på slutten ble USB-utgaven liggende 400k/sekund etter med små (2k) lesebuffere. Ved 16k buffere var forskjellen bare 4k/sekund.

I praksis vil du neppe merke forskjell.

Ripping av musikkCD var også like rask, vi klokket den til 2:33.

Andre egenskaper

Andre egenskaper er omtalt i testen av den interne utgaven, som du kan lese her.

Konklusjon

Ytelsesmessig er det egentlig ingen forskjell, bare naturlig avvik, mellom den interne og eksterne utgaven. Valget av ekstern eller intern utgave behøver dermed ikke ta med ytelsen over variabler når du skal bestemme deg. Da gjenstår bare det praktiske. Har du behov for å dele en ultrarask brenner mellom flere maskiner eller mellom kolleger, er
denne brenneren uovertruffen.

Tenker du å isolere PCen i et støydempet skap, men trenger tilgang til en CD-brenner og -leser, er også denne brenneren et utmerket valg.

På veien er den i tyngste laget, med sine 2,2 kilo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer