USB 2.0 over nyttår

Snart får du harddisker og CD-brennere for USB som er like raske eller raskere enn IDE-enheter.

[Ugjyldig objekt (NAV)]
 Foto: BEL
Foto: BEL Vis mer

USB har hittil vært en noe blandet fornøyelse. Nå ser det ut til at noen av frustrasjonene vil bli borte, når den nye raske versjonen blir tilgjengelig på nyåret.

Vi har prøvd mange forskjellige USB-baserte enheter siden denne standarden ble etablert og utbredt. Som regel er det positive erfaringer, spesielt muligheten til å koble til og fra utstyr uten å slå av PCen. Men hastigheten har vært en begrensing på for mange bruksområder. Særlig har skannere og lagringsenheter blitt hemmet av hastigheten.

Flere nye løsninger vist på Comdex

Vi har sett på flere løsninger fra flere leverandører, og det er klart at med USB 2.0 er flaskehalsene historie. Med en overføringshastighet på 480 Mbit/sekund (40 ganger raskere enn USB 1.0) håndteres både harddisker og CD-brennere uten problemer.

Det fine med USB 2.0 er at den er bakoverkompatibel med dagens USB. Det vil si at om du kjøper en portabel USB 2.0 CD-brenner, så vil den fungere på full hastighet på utstyr som støtter denne standarden. Da vil du oppnå skriving på for eksempel 12x og lesing på 48x. Kobler du brenneren til en eldre USB-enhet vil du fremdeles kunne bruke den, men da med en brennehastighet på 6x eller 4x og en lesehastighet på 6x.

Vi så løsninger både for bærbare i form av PC-kort, og PCI-kort for montering i vanlige PCer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kombinasjonskort som kombinerer både USB 2.0 og FireWire ble også vist. Da skulle kompatibiliteten være dekket, med de fleste tilgjengelige og framtidige løsninger.

Kortene vil være på markedet i begynnelsen av neste år, og det er allerede støtte for USB 2.0 i Windows 2000. Nye hovedkort ventes å ha innebygget USB 2.0 kontrollere.