USB 2.0: Freecom FS-1 40x

Freecom har nå oppgradert FX-1, til 40x brenning og lesing. I praksis er den faktisk like rask som brennere med høyere spesifikasjoner.

Publisert
USB 2.0: Freecom FS-1 40x

40x er raskt, men 48x er raskere, trodde vi. Så var det dette med kart og terreng, som ikke alltid er enige med hverandre. Det kan slå ut i flere retninger.

Brenneren er utseendemessig identisk med 24x-utgaven, som vi testet i sommer. Testen finner du her. Som vi bemerket den gang, er dette en vanlig full-størrelse brenner som er ikledd et kabinett med et spesielt design, for å si det slik. Det er ikke umiddelbart klart at det er en CD-brenner man har med å gjøre, og forslagene var mange og fantasifulle når vi viste den fram til kolleger. Matboks, gassensor, veggskilt ble foreslått.

Kabinettet har ingen egentlig knapp som åpner skuffen, du trykker bare på et merke på fronten, og fleksibiliteten i materialet formidler trykket til knappen som sitter på selve brenneren. Når du skal lukke skuffen, må du dytte på selve skuffen, slik at den etter hvert "føler presset", og går videre inn av seg selv. Ikke den meste elegante løsningen, synes vi.

Installasjon

En USB-brenner er det ikke en gang nødvendig å installere, den skal bare kobles til under forutsetning av at du bruker en moderne PC og operativsystem, som Windows XP. Det fungerte som ventet helt utmerket.

Programvaren som følger med inkluderer Easy CD Creator og Liquid Audio Player, samt DirectCD, for PC-brukere. For Mac-brukere følger det med brennerprogrammet Toast.

Ytelse

Vi testet med siste versjon av Nero, slik vi gjør med alle CD-brennerne vi tester.

Brenneren viste seg å være rask og stabil, men vi opplevde noen pussigheter i forhold til forskjellige typer media.

Et ukjent fabrikat 40x-sertifiserte plater ble oppfattet som 32x max, mens ingen av de andre raskeste brennerne vi har testet har hatt innvendinger mot disse platene. På den medfølgende platen, samt Plextor og Verbatim-media, var det imidlertid ingen protester.

Brenneren var dessuten rask, faktisk like rask som vår testvinner Plextor intern 48x, med lynraske 2 minutter og 52 sekunder på vår testimage!

På CD-RW er hastigheten mer beskjeden, med oppgitte 12x som ga 6:33 på stoppeklokka. I forhold til media viste den imidlertid enda flere nykker, og oppfattet 24x sertifiserte CD-RW som 4x. Uspesifisert CD-RW fra Clas Ohlsson, som Plextor brant med 24x, ble også oppfattet som 4x. Derimot ble 10x CD-RW plater fra Ricoh godkjent til 12x.

Lesehastigheten var bra, med en topphastighet på slutten så vidt litt under spesifikasjonene.

Ripping av musikkCD var unnagjort på 2 minutter og 32 sekunder, som er kurant, men 20 sekunder svakere enn testvinneren fra CRW4012 fra Asus.

Konklusjon

Brenneren er meget rask, og bruker du anerkjente plater og bryr deg ikke om CD-RW, er denne brenneren like bra som toppmodellene fra andre leverandører.

For allsidig bruk, med flittig bruk av både CD-R og CD-RW, så blir bildet mer komplisert. At det er mildest talt vanskelig å få tak i raske CD-RW plater gjør ikke situasjonen enklere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer