USB 2.0 eller FireWire?

På papiret er USB 2.0 enda litt raskere enn FireWire, med 480 mot 400 Mb/sekund. I virkelighetens verden er det ikke papirspesifikasjonene som gjelder, men vi ble likevel overrasket over forskjellen. Og det var ikke i USB 2.0 sin favør.

Maxtor satser på ekstern lagring, de har plassert et bredt utvalg av sine harddisker i eksterne kabinetter. Kapasiteten varier fra 40 til 160 GB for FireWire-utgavene og fra 40 til 120 GB for USB 2.0-utgavene.

LES OGSÅ:

Vi har sammenlignet begge 40 GB løsningene, som begge bruker den samme disken, det er bare tilkoblingen som skiller, og fargen på hjørnene til kabinettet. USB 2.0-kabinettet har røde hjørner, mens FireWire-kabinettet har grå hjørner.

USB 2.0 eller FireWire?

FireWire-kabinettet har dessuten to tilkoblinger, mens USB-kabinettet bare har en tilkobling. Det betyr at du kan viderekoble direkte til en annen FireWire-enhet, mens USB-enheter enten må kobles til hver sin port på PCen eller til en USB HUB.

Vi testet begge diskene koblet direkte til respektiv port i PCen, ikke delt med andre enheter. PCen er utstyrt med et Tekram FireWire-kort, mens USB 2.0 er integrert på hovedkortet (MSI K7T-266 PRO2-RU), med 4 porter for USB 2.0 og 4 porter for USB 1.1.

Teori vs praksis

I teorien skulle USB 2.0 være litt raskere enn FireWire, de er oppgitt til å håndtere 480 vs 400 Mb/sekund. Men i dette tilfellet er det et stort sprang mellom teori og praksis.

USB 2.0-utgaven presterte tilnærmet lik lese og skrivehastighet, men ikke på noen måte imponerende tall. Vi målte 12 984 KB/sekund på skriving og 12 659 KB/sekund på lesing.

USB 2.0 eller FireWire?

Vi sjekket og dobbeltsjekket og sjekket igjen, om det kunne være noen innstillinger som begrenset ytelsen, men fant det ikke. Vi staret opp og slo av disken over 20 ganger for å se om Write Verify var satt opp som sikkerhetsnett de første 10 gangene, slik nye interne Maxtor-disker leveres. Ingen forskjell.

FireWire-utgaven viste heller ikke imponerende skriveytelse, med beskjedne 10 540 KB/sekund. Leseytelsen derimot, var kurant. Den målte vi til 25 625 KB/sekund.

Også her startet vi opp og slo av disken over 20 ganger, men heller ikke på FireWire-disken ble det noen endring i måleresultatene.

Disk eller grensesnitt?

Er det selve diskene eller grensesnittet som er flaskehalsen? Jobbet vi virkelig med USB 2.0? Vi plugget disken i USB 1.1-kontakten på PCen, og det dukket umiddelbart opp en snakkeboble med klar melding fra oppgavelinjen:

USB 2.0 eller FireWire?

Vi testet skriving og lesing, og oppnådde beskjedne i overkant av 900 KB/sekund i begge disipliner. Ingen tvil om at det var forskjell.

Var det Write Verify som var synderen? Det kunne likevel ikke forklare den dårlige lesehastigheten. Vi tok ikke sjansen på å åpne kabinettene, da de ikke er beregnet på å åpnes av brukeren, for å teste selve diskene. Men vi fant en annen løsning som kunne gi en god indikasjon.

Vi monterte den interne 160 GB disken, som definitivt ikke lenger var begrenset av Write Verify, i vårt eget FireWire-kabinett, som er utstyrt med Oxford 911-brikke. Maxtor har sannsynligvis en annen brikkeløsning, enhetene dukker i hvert fall ikke opp som Oxford-enheter under egnskaper i Windows. Uansett ville vi kunne sjekke om skrivehastigheten var lavere enn ved intern tilkobling.

VIn målte i overkant av 19 000 KB/sekund, altså det samme som ved Maxtors egen FireWire-løsning. Internt montert målte vi med Write Verify 11 799 mot 35 782 uten.

Det var med andre ord ikke disken, men grensesnittet som begrenset ytelsen.

Konklusjon

FireWire-utgaven av diskene er i dag dobbelt så rask på lesing, men har noe lavere skriveytelse enn USB 2.0 utgaven.

Vi tror imidlertid at dette vil endre seg med andre drivere i løpet av overskuelig framtid, her er det mye å hente ved optimalisering av driverrutiner.

Men skulle vi valgt ekstern disk i dag, er FireWire totalt sett en klart raskere løsning.

Vi har observert USB-utgaven til litt over 2 300 kroner, og FireWire-utgaven til en hundrelapp lavere pris.
Sjekk som vanlig din favorittforhandler for oppdatert pris!

Norsk distributør er Microtronica