USB 2.0 eller FireWire?

Endelig har USB begynt å ta av for alvor, og FireWire (IEEE 1394) har også begynt å røre på seg. Nå annonserer imidlertid Intel USB 2.0. Er det noe å vinne på dette for brukerne, eller er det kampen om markedsdominans som tar enda en vending?

Vi har lenge strevd med forskjellige tilkoblinger for serie, parallell, tastatur og mus på PCen. På Mac har valgene vært serie, ADB og SCSI. Mye av tilleggsutstyret har også krevd at du demonterer PCen. I tillegg har vi kranglet med spesialkoblinger som MIDI og S/PDIF. Vi trodde det snart var nok, og at USB og IEEE 1394 skulle overta for dette rotet.

Men der tok vi feil.

USB 2.0 og FireWire, en oversikt

USB 2.0 er en ny standard for tilkobling av periferienheter som Intel er i ferd med å utvikle i disse dager. Den er mellom 10 og 20 ganger raskere enn dagens USB. Sjekk artikkelen USB overalt for en stemningsrapport om USB på CeBIT-messen i Hannover.

FireWire (IEEE 1394) er en lynrask standard for å overføre store datamengder mellom PC/Mac og periferienheter som digitale videokameraer o.l. Standarden er utviklet at Apple, men finnes også på mange PCer - fra Silicon Graphics arbeidsstasjoner til Sony sine elegante bærbare i Vaio-serien.

Pr. i dag koster tilleggskortene med FireWire det samme som SCSI-kort, men vi hadde håpet at de skulle bli standard på alle PCer. Nå kan mye endre seg siden Intel planlegger USB 2.0.

Utålmodighet hos Intel

1394 ble opprinnelig skapt av Apple under navnet FireWire, og dette har etter hvert tydeligvis falt Intel tungt for brystet. Intel har lenge støttet 1394 på papiret. Den har vært en del av spesifikasjonen, og skulle bli integrert i fremtidige brikkesett på linje med USB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når nye standarder for tilkobling skal innføres, er det nødt til å skje på visse premisser. Selve datamaskinen må alltid være først ute med å ha nye tilkoblinger, og produsenten av kjerne-elektronikken må ta denne belastningen. Det vil si Intel på PC-siden, og Apple på sin side. De som produserer tilleggsutstyr må selvfølgelig vente med tilpasningen til det er etablert et tilstrekkelig stort behov hos potensielle brukere.

Denne belastningen har Intel tatt med USB. Det er først nå at vi ser et virkelig stort tilbud av USB-utstyr, mens kontakten har stått ubrukt på millioner av hovedkort i flere år.

Men Intel vil ikke kjøre dette løpet en gang til med 1394.

Grådighet hos Apple

De siste og kraftigste Mac’ene er utrustet med 1394 som standard. Men Apple vil også høste der de andre sår, og lanserte tidligere i år et krav om vederlag for bruk av 1394 i alle nye produkter. Denne skulle være omtrent en dollar per enhet, noe som fort blir til betydelige summer for de store produsentene.

Dette førte naturlig nok til et ramaskrik, og framstøtet ble kraftig moderert av Apple. I stedet ble det etablert et patentsamarbeide mellom de store aktørene. Men dette var muligens dråpen som fikk Intel til å lansere USB 2.0.

Forskjellen mellom USB 2.0 og 1394

Den største forskjellen er at 1394 eksisterer – det gjør ikke USB 2.0. 1394 er dessuten vesentlig raskere allerede i dagens utgave, og hastigheten vil mangedobles før USB 2.0 ser dagens lys. I tillegg til dette kan 1394 synkronisere forskjellige datatyper, som lyd og bilde, fra forskjellige kilder. Og ikke nok med det – 1394 kan transportere både vanlige dataforsendelser, som for eksempel filoverføring, og tidskritiske data som lyd og bilde - samtidig.

Like egenskaper

Det beste er likevel at begge disse standardene har tynne og smidige kabler, små og robuste kontakter, og tåler å kobles til og fra mens utstyret er slått på. Små enheter trenger ikke engang egen strømforsyning. Strømmen sendes over bussen fra datamaskinen eller koblingsboksen (Hub). Enhetene konfigurerer seg selv, og det er minimalt brukeren må gjøre, annet enn å installere programvaren for en ny enhet som kobles til systemet.

Tre er en for mye

Vi kunne ha klart oss lenge med to typer tilkoblinger på PCen - en USB-gangvei for mus, tastatur og overføring av mindre datamengder, og en 1394-motorvei med høy kapasitet for de krevende oppgavene. USB 2.0 er overflødig og et klart politisk tilsvar på Apples grådige utspill.

Det er synd at de enkle og brukervennlige løsningene må ofres når de store aktørene vil sloss om markedsmakten.