USB 2.0: 40 GB mini-harddisk

Små harddisker i lommeformat er kjekt å ha. Vi har testet en miniHD fra Archos med USB 2.0

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bruksområdene for en kompakt, portabel harddisk er mange. Med en kapasitet på 40 GB er den stor nok til å romme tilstrekkelig data for de fleste, inkludert kataloger, arkiv og prosjekter.

LES OGSÅ:

Siden alle moderne PCer enten har USB 2.0 eller FireWire, eller begge deler, er det ikke lenger nødvendig å ta med seg bærbarPC. Du kan heller koble den portable disken til en PC når du kommer fram.

Dette er samme type disk som brukes i bærbare PCer, og den er derfor mer robust enn de store 3,5-tommes utgavene. Disse diskene er dessuten langt mindre strømkrevende, og kan drives av strømmen som leveres av en vanlig USB-port.

Fleksibel tilkobling

image: USB 2.0: 40 GB mini-harddisk

Selve Archos miniHD er bare litt større enn selve disken, målene er 75 x 120 x 13 mm og vekten er beskjedne 180 gram.

Tilkobling skjer med en spesialkabel, som har en stor kontakt i den ene enden og en standard USB eller FireWire kontakt i den andre enden.

Kontakten er såpass stor fordi den inneholder all elektronikken som konverterer mellom ATA og USB/FireWire. Det er praktisk på en måte, for produsenten, som sparer kostnader ved å produsere en type diskenhet og to forskjellige kabler.

Men vi er ikke så glad i spesialkabler, hvis du glemmer eller skader en slik kabel står du der med skjegget i postkassa.

Smart strømløsning

Bruker du disken på en bærbar PC er det ikke alltid at denne leverer tilstrekkelig strøm. Spesielt gjelder dette hvis du kobler disken til et innstikkskort (PCCard).

image: USB 2.0: 40 GB mini-harddisk

I stedet for å måtte bruke en ekstra strømforsyning, et håpløst prosjekt hvis du er et sted uten stikkontakt, så følger det med en lur kabel. Den kobles til mus/tastatur-kontakten og fungerer som en forlengelse av denne, men har en ”avstikker” som leverer strøm til disken.

Dermed kan du hente den strømmen du trenger til disken uten å måtte ofre andre porter.

Ytelse

Vi målte ytelsen på skriving til 12 296 KB/sekund, og lesing til 12 759 KB/sekund.

image: USB 2.0: 40 GB mini-harddisk

Leseytelsen ligger litt under en lignende disk - Anypak - som vi har testet tidligere, som presterte å lese 13 461 KB/sekund.

Men skriveytelsen hos Archos miniHD er overlegen, med 12 296 KB/sekund mot 8 260 hos Anypak.

Leverandør er Multimedia express as.

Listeprisen er 2 790 kroner, kontakt din forhandler for pristilbud.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!