UPnP - når det bare skal virke

Det finnes mengder av TBF'er (Tre-Bokstavs-Forkortelser) og snart like mange UTBF'er (Utvidede-Tre-Bokstavs-Forkortelser). Her er en innføring i UPnP.

PnP står som kjent for Plug 'n Play. Det går ut på at du plugger inn ett apparat i et annet, så er det bare å bruke det. Typisk eksempel er mus og tastatur, kortleser, lydenhet, MIDI-klaviatur osv som skal kobles til en PC. Du plugger det inn i USB-porten på PCen, så utveksles det informasjon mellom PC og tilleggsutstyr, så blir enheten registrert av operativsystemet og er klar til bruk.

I dag fungerer dette i hovedsak svært bra, men da PnP-standarden var ung ble den ofte refert til som Plug 'n Pray. Det kan med andre ord virke som om bønnene har blitt hørt.

Den universelle varianten - UPnP

Den ekstra bokstaven U står for Universell. Det er et svært krevende begrep, men UPnP-standarden bygger på to av de mest utbredte og kompatible arkitekturene: TCP/IP og Web.

UPnP er kort og godt en arkitektur for apparater som kobles til hverandre over nettverk, som utveksler informasjon om hvilke tjenester som kan tilbys mellom dem.

Dette skjer helt uten medvirkning fra brukerens side. Du plugger inn en boks, så vil du kunne bruke den fra de andre maskinene på nettverket.

Det er ingen drivere som skal lastes inn, standarden fungerer uansett operativsystem, det er ingen sperrer mellom forskjellige produsenter og heller ingen ting som må konfigureres av brukerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor er det ingen ting å lære når det gjelder bruk av UPnP. Det skal bare virke.

UPnP i praksis

La oss tenke oss at du vil ha mulighet til å spille mediefiler som familiens medlemmer har liggende på de forskjellige PCene sine, på TVen i stua, projektoren i kjellerstua og på høyttaleranlegget på kjøkkenet.

Før du kjøper sjekker du at alle apparater støtter UPnP.

Da installerer du mediespillere i stua og kjellerstua, fra D-Link, Linksys , Philips eller annen produsent. Denne kan spille video, musikk, vise bilder og streame video og lyd fra Internett.

På kjøkkenet plasserer du en UPnP-musikkspiller fra Philips, Linksys, Netgear eller annet og kobler til stereoanlegget.

Har du eller sønnen i huset en Xbox 360 kan denne også være med i samspillet, men her har Mirosoft begrenset UPnP-klienten til avspilling av lyd og visning av foto. Video er ikke støttet.

For å få tilgang til alle mediefilene uten at de forskjellige PCcene må være slått på, lagrer alle brukerne mediefilene sine på en nettverksdisk med UPnP. Disse leveres av Maxtor, D-Link, Synology og flere.

Du kan også ha en PC kjørende som server, med progammet Twonky Vision til å ta seg av alle mediefilene og kommunikasjonen med UPnP-klientene.

UPnP-enheter

Det er ikke bare mediespillere og lignende som støtter UPnP. I prinsippet kan - og bør - hvilken som helst enhet koblet til et nettverk støtte denne standarden.

I dag finnes det UPnP-standarder for apparater som tilbyr internett-tilgang, medieenheter, skrivere, skannere, enheter for styring av lys og varme etc. overvåkingskameraer, fjernkontroll og flere kommer til.

UPnP-tjenester

Også rene tjenester som kommuniserer over nettverket, som ikke er knyttet til noen bestemt maskinvare, bruker UPnP for å kunne kommunisere over nett. Da slipper brukeren å gå inn og manuelt åpne porter og portrekker i rutereren, UPnP tar seg av dette.

Lenker

UPnP har sin egen organisasjon, og du finner nettsiden deres på www.upnp.org

Microsoft har også et utmerket dokument som forklarer hvordan UPnP fungerer i et Windows-miljø. Dette dokumentet finner du her

Andre steder med mye interessant informasjon finner du her:

Twonkyvision - styreprogram
Djmount (Linux-filsystem for å mounte UPNP-servere)

Her finner du prinsippskisser som viser hvordan UPnP-enhetene finner hverandre og etablerer tjenester