UPC/chello tillater ikke at du kobler hjemmenettverket på Internett

Stadig flere hjem har mer enn en PC, og de vil selvfølgelig også kobles til Internett. Dette er ikke problematisk hvis du har Internett-abonnement fra teleselskapene. Men velger du UPC er det forbudt å ha mer enn en PC koblet til.

Vi har kabel-TV fra UPC - tidligere Janco - hjemme, og det fungerer fint. Vi har også sett gravemaskinene holde på i veiene i distriktet, og kilometer med rør til fiber og annen kabel har blitt gravd ned. Dette har tent et håp om å snart få en raskere og billigere tilknytning til Internett, kanskje etter hvert også telefon så vi endelig kan frigjøre oss helt fra Telenor sitt grep.

Vi undersøkte

Vi har jevnlig sjekket på Internett, naturlig nok, for å finne ut om det snart skjedde et gjennombrudd. Vi har holdt oss orientert om chello, sett demonstrasjoner og blitt imponert. Men det tar enda litt tid før tjenesten når våre områder i utkanten av Oslo.

I mellomtiden skulle vi sette oss litt inn i hvordan tilbudet fra UPC fungerer, gjerne litt teknisk, siden vi tross alt jobber med dette.

Det var ikke bare hyggelig lesing.

Forbudt med flere maskiner

Det vi reagerte sterkest på var et avsnitt i "Spørsmål og Svar" om privat Internett. Der sto det følgende:

Kan jeg tilkoble flere PCer til chello?
Nei. Det å koble flere maskiner til ett chello-abonnement betraktes som kommersiell bruk av vårt produkt, og er forbudt. Det skal til ingen tid være flere enn en maskin tilkoblet kabelmodemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi trodde nesten ikke våre egne øyne. Hvis min kone og jeg leser epost eller sjekker ferietilbud, fra hver vår PC i vårt lille hjemmenettverk, så er altså dette "kommersiell bruk".

Sludder.

Her er det tydelig at UPC har falt helt av lasset når det gjelder å profilere og markedsføre sitt nye produkt.

At det ikke er mulig å dele en Internett-forbindelse i et privat hjem, er ikke en gang nevnt hos noen andre tilbydere. Dette er som kjent standard i den siste versjonen av Windows 98, og kommer også i Windows 2000. For ikke å nevne alle de andre mulighetene både i separate programmer og alternative operativsystemer.

Og dette er ikke alt. UPC vil gjøre flere inngrep i den private sfære.

UPC vil inn i PCen

For å gjøre det enklere for brukeren tilbyr UPC følgende løsning:

Vi kommer nemlig hjem til deg og ordner det hele. Våre teknikere vil koble opp kabelmodemet, installere nettverkskort og nødvendig programvare.

Kan jeg anskaffe ethernetkortet selv og deretter installere det?
Nei, ethernetkort m/installasjon er inkludert i installasjonsprisen. Teknikerne våre installerer, kobler sammen alt og sjekker at det virkelig fungerer. Vi gjør dette fordi vi ønsker å ha kontroll over hvilke komponenter du som kunde benytter deg av, og dermed kan vi fokusere kompetansen vår mot disse. Resultatet er en mer stabil tjeneste for deg, og et support-personale som har god kjennskap til komponentene dine. Vi supporterer ikke komponenter som ikke er levert av oss.

Nå er det slik at vi allerede har nettverkskort i PCene. De er koblet til vår lille hub, slik at det eneste UPC behøver å gjøre er å koble opp kabelmodemet sitt til sin egen kabel som kommer fra deres nett. Å trekke en nettverkskabel fra kabelmodemet til hub'en skal vi greie å gjøre selv.

Dessuten er det ikke plass til flere kort i PCene våre.

Og hva med Mac-brukere hvor nettverkskontakten er innebygget? Hva med bærbare PCer?

Hva vil skje?

Vi tror at UPC kommer til å endre sine betingelser, og tilpasse seg til det markedet vil ha. De som står først i kø for å få en rask Internett-tilknytning er gjerne de som har vært brukere en stund. Disse er som regel erfarne databrukere, og sannsynligheten for at det er flere PCer i husstanden er vesentlig større enn hos gjennomsnittet.

Derfor virker disse klausulene like tullete som om det ikke var lov å ha mer enn ett TV-apparat tilkoblet, for ikke å snakke om videomaskin også.

Vi venter

Vi har henvendt oss til UPC om denne problematikken via epost, men responsen var bare en automatisk "Out of office"-melding.

Vi har også forsøkt å ringe og har sendt faks.

Vi kommer tilbake til denne saken så snart vi har fått tilbakemelding fra UPC.

DinSide Økonomi har også tatt opp noen av reglene angående UPCs telefontilbud, som du kan lese mer om her.