Unngå store, stygge eposter

Dagens spørsmål:

Unngå store, stygge eposter

Jeg får stadig vekk filmklipp, lyder, bilder og andre ”morsomheter” på epost. Problemet er bare at jeg er tilknyttet Internett ved hjelp av et gammelt, tregt modem, noe som gjør ventetiden ekstremt lang før jeg får lastet ned disse epostene. Dessuten er jeg mildt sagt uinteressert i å motta dette søppelet. Hva kan jeg gjøre for å unngå problemene? Jeg bruker Outlook Express som epostklient.

Hilsen Anne Bergem

Datadoktoren svarer:

De fleste av oss har opplevd å motta eposter som vi enten har oppfattet som støtende, eller som vi av andre grunner ikke ønsker å motta. Dette er et av de største problemene med nettbasert kommunikasjon, og det er ikke én enkel løsning som kan gi svar på problemene dine.

Hvor kommer eposten fra?
Uønsket epost kan enten komme fra bekjente, eller fra kilder som på en eller annen måte har fanget opp din epostadresse. For å unngå å havne på sistnevntes epostlister, er det viktig at du ikke legger igjen adressen din på nettet med mindre du er sikker på at vedkommende som får den ikke vil bruke den til masseutsendelser eller distribuere den videre.

Dersom du bruker nyhetsgrupper på Internett, er du dessverre også utsatt. Nyhetsgrupper er som regel inndelt på emner, og din epostadresse kan lett hentes av virksomheter som ønsker å fange din oppmerksomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du likevel ønsker å legge igjen epost-adressene i nyhetsgrupper og på usikre nettsider, anbefaler vi deg å bruke en alternativ epostadresse til formålet. Dette kan for eksempel være en gratis epostkonto hos Hotmail eller andre aktører, som automatisk slettes etter en tid hvis den ikke blir brukt.

Lenke til materialet
Uønsket epost fra muntre kolleger og nettvenner burde være enklere å unngå, siden det er lett å gå direkte til kilden. Du kan også foreslå for vedkommende som sender morsomheter i form av store videoklipp, bilder og lignende, kan lenke til materialet istedenfor å sende det. Det finnes flere nettsteder som lar deg lagre og dele ut filer gratis, noe du kan lese mer om i denne artikkelen. En kort beskrivelse av innholdet gjør at man kan avgjøre om man ønsker å laste ned filen eller ikke.

Dersom eposten utveksles internt i bedriften eller på skolen, kan filene lagres på en server der alle mottakerne har tilgang.

Web-basert epost
En annen løsning som kan være interessant for deg som har treg tilgang til Internett, er å bruke en web-basert epostleser. De fleste epostleverandører gir deg muligheten til å lese eposten din ved hjelp av en nettleser, og da vil du se innholdet i innboksen din uten at du behøver å laste ned store eposter på forhånd.

Flere av disse web-baserte epostleserne lar deg i tillegg hente eposter fra andre kontoer (POP3), slik at du strengt tatt ikke behøver å bruke klienter som Outlook Express. Ulempen blir at du må være pålogget hele den tiden mens du leser epost, eller hvis du ønsker å finne fram til epost du har mottatt tidligere.

Såkalte "Mail Rules" kan brukes for å unngå forstoppelser.
Såkalte "Mail Rules" kan brukes for å unngå forstoppelser. Vis mer

Filtrér bort søppelet
Det er fullt mulig å filtrere bort uønsket epost ved hjelp av Outlook Express og de fleste andre nyere epostklientene. Fra menyen i Outlook Express kan du lage såkalte ”Message Rules” som filtrerer bort epost basert på innhold. Du kan også blokkere epost fra spesifikke avsendere.

Et filter som du sikkert vil finne interessant, er muligheten til å bestemme at eposter som er av en viss størrelse ikke skal lastes ned fra epost-serveren. Store vedlegg blir da liggende igjen på serveren, og hentes ikke med mindre du slår av filtreringen.

Andre forhåndsregler
Vær også obs dersom du mottar eposter med vedlegg av typen .doc, .dot, .htm, .exe og .com, for å nevne noen. Disse vedleggene kan inneholde virus, og du bør forsikre deg om at du har en oppdatert virusskanner på systemet ditt før du åpner disse filene. Dette er spesielt viktig dersom du mottar eposten med vedlegget fra en ukjent kilde.

Som en liten kuriositet kan vi nevne at Microsoft har utstyrt sin nyeste Outlook 2002 med filtre som i utgangspunkter fjerner vedlegg av denne typen, i tillegg til en del andre typer.