BEGGE DELER: Android 3.0 "Honeycomb" kan vise deg både mobil- og vanlige versjoner av nettsider, men velger dessverre ofte det første. Med litt knoting fikser du problemet.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokk
BEGGE DELER: Android 3.0 "Honeycomb" kan vise deg både mobil- og vanlige versjoner av nettsider, men velger dessverre ofte det første. Med litt knoting fikser du problemet. Foto: Ole Petter Baugerød StokkVis mer

Unngå mobilsider i Honeycomb

Lei av å få mobilversjonen av nettsteder på Android-nettbrettet? Her er løsningen.

Nettbrett med Android 3.0 ("Honeycomb") har en lei uvane: De laster mobilversjonen av nettsider.

Skriver du for eksempel inn DinSide.no i nettleseren, sender han deg videre til m.DinSide.no, altså versjonen beregnet for mobiltelefoner. Resultatet blir små bilder og dårligere funksjonalitet.

Hvorfor er det slik?

Slik skriver du mye raskere med splittet tastatur på Android-nettbrett

Nettsidene sin feil

Når du går inn på en nettside, hilser enheten din høflig på nettstedet. Sitter du med en iPhone eller Android-telefon, sier telefonen din fra om dette, og nettstedet sender telefonen din videre til mobilversjonen som passer best for den lille skjermen.

Problemet er at mange nettsider ikke klarer å skille Android-mobiler og Android-nettbrett. Nettsiden hører at brettet sier "Android", og sender det videre til mobilutgaven uten å huske på at Android er langt mer enn bare mobiler.

Hadde nettstedet hørt nøyere etter, og fått med seg at brettet faktisk sa "Android-nettbrett", kunne du fått versjonen du var på utkikk etter. Det er altså utviklerne bak nettsiden sin feil at du får mobilversjoner på nettbrett ditt.

Koden du trenger

Dermed er det opp til utviklerne å få bukt med problemet. Inntil det skjer, kan du gjøre et knep selv.

For de som ønsker å bruke Honeycombs egen nettleser, gjør man følgende:

  1. Gå inn i nettleseren og skriv "about:debug" i adressefeltet, etterfulgt av enter.
  2. I innstillingene i nettleseren går du inn på "Avlusing" (eller "Debug" om du har engelsk versjon).
  3. Trykk på "UAString" for å velge hva du vil at nettsidene skal tro nettbrettet ditt er for noe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå finner du nettbrett-apper mye enklere i Honeycomb

DESKTOP: Selv pleier vi å ha Android-brettet vårt på "Dekstop". Da lastes vanlige versjoner av nettsidene.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
DESKTOP: Selv pleier vi å ha Android-brettet vårt på "Dekstop". Da lastes vanlige versjoner av nettsidene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Dette betyr valgene

"UAString" står for "User Agent String", og er den hilsenen nettbrettet ditt bruker når det møter nye nettsteder. Ved å endre denne kan du få brettet til å lyve, for å lure nettsider til å tro at brettet er hva som helst.

På Android-nettbrett står innstillingen på "Android" som standard, men dette fungerer som sagt dårlig, da nettsider ofte misforstår.

Ved å velge "Desktop" vil nettsidene gi deg deres vanlige, fulle versjon. Dette vil være et godt valg for mange.

"iPhone" og "iPad" forvandler Android-brettet til en Apple-dings. "iPad" kan være kjekt å bruke ettersom mange nettaviser nå har egne iPad-versjoner, som også egner seg godt på et Android-brett.

"Froyo-N1"-valget vil ikke ha mye for seg. Dette gjør nettbrettet til en Android-telefon, noe mange nettsider tror brettet er uansett.

Ikke perfekt løsning

Neste gang du da går inn på for eksempel DinSide.no, vil brettet ditt late som det er for eksempel en vanlig PC. Og nettstedet vil gi deg en versjon som utnytter skjermen din bedre.

Dessverre vil valget ditt forsvinne med tiden, sannsynligvis når nettleseren blir fjernet fra arbeidsminnet.

Da må du gjøre prosessen på nytt, men med litt trening blir dette uansett bedre enn å myse på knøttsmå mobilversjoner.

Nettbrett og telefoner smelter sammen - slik blir nye Android 4.0

Kanskje du har et annet triks, som du synes er bedre? Del gjerne med deg under artikkelen!