Unisys Aquanta CP

Dette er en av de minste stasjonære PC-ene vi har sett. Den måler bare 24,9x29,8x7,4 cm og veier 4,5 kg. Den er først og fremst tenkt som en nettverks-PC for skranker, sentralbord og andre steder hvor det kan være trangt om plassen.

 Foto: Oliver Mann
Foto: Oliver Mann Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

UTGÅTT! Fortsatt med for sammenligningens skyld.

LES OGSÅ:

 Foto: Oliver Mann
Foto: Oliver Mann Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Maskinen er ikke av de billigste og har ikke spesielt høy ytelse. At den i tillegg støyer mer enn de fleste andre PCer trekker ned. Hvis den kan plasseres slik at støyen ikke går rett i øret er de til å leve med, men vi vil ikke anbefale den som bordmodell.

Konstruksjon

Maskinen er lett å åpne og størrelsen tatt i betraktning rimelig grei å oppgradere.
Prosessoren sitter i en SAZ-sokkel som krever skrutrekkere for å løsne grepet om pinnene.

Vi la merke til at det ikke var vifte på prosessoren, bare en stor kjølefinne. Siden eventuelle tilleggskort vil ligge i plan med hovedkortet rett over prosessoren, er det rett og slett ikke plass til en vanlig vifte. Derimot var det en ganske hissig roterende vifte i strømforsyningen som gjør at maskinen ikke er av de stilleste.

Til tross for den beskjedne størrelsen kan den leveres komplett utrustet, med 10x CD-ROM, 16-bits full duplex 3D lyd og 10 Mb/s Ethernett-tilkobling. Enda er det plass til 2 halvlengde tilleggskort (2x PCI eller 1x PCI og 1 ISA). Det er 2 serieporter, parallellport og 2 USBporter samt PS/2 type kontakter for tastatur og mus.

Komponenter

Unisys Aquanta CP leveres med 166 eller 200 MHz Intel Pentium MMX, har 256 Kb L2 cache og er basert på et VIA chipset. Den kan bygges ut med opptil 128 Mb RAM i 2 SIMM sokler (EDO) og den interne harddisk kan leveres med en kapasitet på 1.2, 1,6, 2.5 eller 4.3 GB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sitter en S3 64V+ skjermkontroller på hovedkortet. Denne har 1 Mb standard og det er sokkel for 1 Mb i tillegg hvis man ønsker flere fargenyanser i høyere oppløsning.

Vi testet 200 MHz versjonen med 32 Mb RAM og 2.5 Gb harddisk. Disken var bare partisjonert i én 2 Gb partisjon (FAT16) og de resterende 500 Kb av disken var ikke satt opp for bruk. Det fant vi litt underlig.

CD-ROM spiller kan installeres, men denne må være en ”slank” type med en spesiell 56-pins kabel. Det er ikke mulig å installere en standard CD-ROM spiller. Testmaskinen hadde ikke CD-ROM installert, dette gjør det vanskelig å installere programvare når maskinen ikke er koblet i et nettverk.

Nettverksporten var en 10Mb/s Ethernett av vanlig RJ45 type og var integrert på hovedkortet.

Lydkort var ikke installert i testmaskinen, men det er plass for et spesialkort designet for denne typen maskiner. Alle kontakter (minijack) for mikrofon og linje inn og ut sitter på baksiden.

Dokumentasjon

Maskinen ble levert med Windows95 både ferdig installert og på CD.
Dokumentasjonen var grei. 2 tynne hefter og en liten 3-siders ”Quick Start” folder til å brette ut. Det ene heftet het ”User Information and Troubleshooting Guide” og var på 5 språk. Norsk var ikke blant disse. Det andre heftet var bare på engelsk og het ”CP Series Upgrade and Configuration Guide”. Dette gikk gjennom alle oppgraderingsmuligheter på en oversiktlig og grei måte, med nødvendige illustrasjoner på sin plass.