Undervannshus til kompaktkameraet

Et undervannshus er kjekt å ha, men å ta gode bilder er ikke så lett... Vi testet Canon WP-DC9 og fikk råd fra ekspertene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvem har vel ikke tenkt at det hadde vært kjekt å kunne ta bilder av barna i vannkanten eller kanskje under vann. Bildene blir jo ikke like gode tatt fra tørt land. Eller hva med et surfebilde av kameraten din? For ikke å snakke om det å kunne bruke kompaktkameraet ditt når regnet siler ned eller det er vått i skogen? Dykker eller snorkler du, så sier det seg selv hvilke nytte du kan ha av et undervannshus.

Anledningene for å få brukt et undervannshus er ofte mer tilstedeværende enn du skulle ønske, med mindre du har ett da.

Vi testet ett av undervannshusene til Canon, nærmere bestemt modellen WP-DC9 til Ixus 850 IS-modellen.

WP-DC9 og Ixus 850 IS.
WP-DC9 og Ixus 850 IS. Vis mer


Les vår test av Canon Ixus 850 IS her

Dyrt, men kjekt

Det er ikke til å komme bort ifra at undervannshus er forholdsvis dyre i forhold til kostnaden med å kjøpe et kompaktkamera. Ofte kan de koste mer en selve kameraet. Sett i forhold til å kjøpe et engangskamera for undervannsbruk er det likevel vel anvendte penger. Få av engangskameraene har blits, og ofte er de innstilt med høy ISO for å kunne gi brukbare bilder i dårlige lysforhold. Med et hus som WP-DC9, hvor alle funksjonene på kameraet er tilgjengelige når det sitter i vannhuset, har du mye større muligheter og kreativitet for å ta uforglemmelige undervannsbilder.

Det finnes også kameramodeller som kan brukes under vann uten hus. Populære eksempler er Pentax Optio W10 og Olympus Mju 720 SW. De færreste av modellene kan brukes på større dyp, slik du kan dersom du putter kameraet i et egnet undervannshus.

Vi valgte å prøve vårt test-hus i Drammenselva, noe som nok gir vanskeligere testforhold enn om du bruker det i havet, en innsjø eller mer stillestående vann. Vi ble likevel meget fornøyd med resultatet.

O-ringen må behandles forsiktig for ikke å skape lekasjer i vannhuset.
O-ringen må behandles forsiktig for ikke å skape lekasjer i vannhuset. Vis mer


Vær nøye med installeringen

Når du skal putte kameraet ditt i et undervannshus, er det viktig å være nøye med installasjonen. Med WP-DC9 er det en smal sak å lokke inn kameraet, men som brukerhåndboken indikerer, skal du være nøye med at selve o-ringen som gjør huset tett er helt ren for sand, hår og annet smuss. Et hår er nok til å gi en fatal lekkasje. Pakningen skal også smøres med silikon som følger med huset, noe som gjør at den ikke blir smuldret opp etter bruk i saltvann.

Det er også viktig å sette inn kameraet i undervannshuset før du går ut fra hytta eller reiser hjemme ifra. Selv om dobbelt linseglass skal forhindre dugg under vann, kan varme og fuktige sommerdager føre til duggproblemer allerede når du installerer kameraet. For ikke å snakke om støv og andre partikler som kan legge seg på o-ringen. Gjør derfor installeringen innendørs, hvor luften er tørr og du er skjermet for vind og blest.

Gjør deg kjent med kameraet

Når alt er klart til bruk og du har hoppet i vannet, vil du fort forstå at kjennskap til selve kameraet ditt er en stor fordel. Når du først er under vann, blir det vanskelig å navigere seg gjennom menyene med mindre du har satt deg inn i hvilke knapper som er til hvilke funksjoner. Logikken i knappene er det ingenting i veien med, men det å tusle litt med kameraet inne i vannhuset før du går under overflaten eller begynner å lete etter gode bilder, vil lønne seg. Uunngåelig så blir alt litt mer klumpete en normalt med et vannhus utenpå.

Diffusoren gir gode resultater, men er lett utsatt for skade.
Diffusoren gir gode resultater, men er lett utsatt for skade. Vis mer


Blitz - diffusor nødvendig

WP-DC9 kommer med en såkalt diffusor, en semi-transparent skjerm som skal gjøre at lyset fra blitsen blir likt fordelt i bildet. Grunnen til dette er at selve blitsen fra kameraet blir delvis dekket av linseporten i undervannshuset. Uten anvendelse av diffusoren, vil det oppstå en mørk skygge nede i høyre hjørne av bildet når du bruker blits.

Vi opplevde at den innebygde blitsen ofte ble litt svak for å ta bildene vi ønsket, med mindre vi var helt inne på objektet vi avbildet (under 20 centimeter). Dette er likevel en problemstilling man må være klar over når man bruker et kompaktkamera med undervannshus. De er best egnet for makrofotografi med mindre lys- og siktforholdene er meget gode.

Blitsen på 850 IS sitter nokså nære selve søkeren på kameraet, noe som ikke er det mest ideelle på et kompaktkamera du ønsker å bruke til undervannsfotografi. Ifølge Christian Skauge som er redaktør i Norsk Dykking, er det optimalt om søkeren og blitsen sitter lengst mulig fra hverandre. Slik skapes en bedre vinkel for selve lyset og opplysningen av bildet. Les Skauges tips til undervannsfotografi i bunn av artikkelen.

Diffusoren på WP-DC9 kan tas av og på under vann, og festes utenpå selve linseporten. Den kan være litt vanskelig å ta av/på og kan føles som litt skjør. Samtidig skal den helst ikke ripes opp for å gi maksimal effekt. Vi ser at den kan skape litt problemer i og med at den er lett å skade der den sitter. Diffusoren festes med en reim til kameraet som den henger i når du ikke ønsker å bruke den. Henger den og dingler, kan den komme i veien eller henge seg fast i ting som båtriper og dykkeutstyr.

Instillinger under vann

Det å ta bilder under vann krever ofte at du bruker en høy ISO. En positiv ting med Ixus 850 IS er at kameraet har en god innebygd bildestabilisator, noe som gjør at du vil oppleve det mye enklere å få skarpe bilder under vann enn med mange andre modeller og også kan senke ISO noe. Det krever imidlertid at objektene du tar bilder av er forholdsvis stillestående.

Kameraet har også en egen innstilling for undervannsfoto, noe som gjør at mye av det skjemmende blåskjæret i undervannsbildene blir fjernet.

Våre testforhold var ikke de beste, men vi fikk overraskende gode bilder i det gjørmete vannet.
Våre testforhold var ikke de beste, men vi fikk overraskende gode bilder i det gjørmete vannet. Vis mer


Flere knapper - større lekkasjefare

For full funksjonalitet over menyer i undervannsmodus, er det nødvendig med mange knapper. Dette er veldig positivt for å ta bilder, men kan være et aber i det lange løp.
WP-DC9 er trykktestet ned til 40 meters dyp, noe de færreste hobbyfotografer vil nå. Går du dypt nok vil likevel trykket føre til større belastning på alle o-ringene rundt knappene -ergo større sjanse for lekkasje med mange bevegelige knapper. Dette er en av grunnene til at mange undervannshus blir laget med begrenset antall knapper og kontroller.

Vi mener WP-DC9 er et godt kjøp. Modellen kommer spesialsydd til de fleste typer Ixus kameraer.
Vi mener WP-DC9 er et godt kjøp. Modellen kommer spesialsydd til de fleste typer Ixus kameraer. Vis mer

Vi sier ikke at dette er et stort problem for de fleste, men for deg som har litt mer ekstreme behov, kan det være noe å ta med i betraktningen.


Konklusjon

Vi ble positivt overrasket med kombinasjonen Ixus 850 IS og WP-DC9. En forholdsvis rimelig kombinasjon som gir gode bilder og mange valgmuligheter. En god pakkeløsning for den som har spesielle behov under vann og deg som ønsker en sikkerhet i strandkanten.

Prisen ligger i overkant av 2000 kroner avhengig av hvor du kjøper vannhuset, noe det ikke er så mye å si på. I hvert fall ikke med tanke på hvilke blinkskudd og all moro du kan få med det.

Tips fra proffen

Redaktør i Norsk Dykking, Chritian Skauge, har tatt flere blinkskudd under vann enn de fleste. Her er ekspertens råd til en nybegynner med kompaktkamera under vann.

 • Pass på at undervannshuset ditt er fritt for sand, salt, hår og andre ting til en hver tid. Skyld det godt etter bruk og legg det gjerne i ferskavann en stund etter bruk i saltvann.

 • Bruk det mye. Det er en terskel for å lære seg undervannsfoto. Med et kopaktkamera må du som regel nære fotoobjektene dine fordi blitsen ikke er så sterk. Jo nærmere du er, jo mindre forstyrrende partikler har du i vannet mellom linsen og objektet. Bruk en diffusor for å oppnå bedre resultater. På kameraer som ikke har dette, kan du bruke en gjennomsiktig tape-bit eller lignende over blitsen for å få bedre resultat.

 • Tren på å holde kameraet stille som mulig og legg vekt på ha et raskt kamera. Let etter et kamera hvor søkeren sitter så lagt unna blitsen som mulig, det gir bedre lysvinkel og bilder.

 • Hold deg på grunnen til å begynne med og tren på ting som sitter stille. For eksempel snegler eller en krabbe. La fisken vente til du får mer trening.

  Les mer om høstens nye kameraer:
  Skred av nye Olympus-kameraer
  Mange nye Nikon-kameraer
  Gigantslipp fra Canon

  [Ugjyldig objekt (debatt)]