Underklokke en bærbar PC?

Hei Datadoktor!

Jeg har en Compaq n1000v 2,2 Ghz bærbar PC. Denne maskinen har støyet mye hele tiden, men er blitt verre i det siste. Etter 45 min går viftene for fullt, uansett hva jeg arbeider med eller om den bare står der(lokaltemp = ca 65grader celsius). Jeg har åpnet maskinen og støvsugd, med det hjalp lite. Har prøvd programmet Fanspeed, men maskinen trenger all den kjøling den kan få.

Er det mulig å "underklokke" maskinen (kommer bare inn i en meget forenklet bios), eller hva bør jeg gjøre? Jeg bruker maskinen stort sett kun til Excel og nettsurfing.

Tar i mot det minste råd med stor takk!!

Hilsen Endre.

Datadoktoren svarer

Hei Endre, Du har helt rett i at eldre bærbare med Pentium 4-prosessorer trenger all den kjølingen de kan få. Å klokke ned hastigheten kan kanskje være en løsning, en annen er rett og slett å bytte ut den lille rakkeren av en kjølevifte med en ny, støysvak en (dersom du ikke skremmes av å skru litt). Her bør du sjekke forskjellige nettbutikker som har spesialisert seg på støydemping, for eksempel www.microplex.no.

Når det gjelder nedklokking av prosessoren, er dette noe som skjer automatisk i moderne mobilprosessorer, både fra Intel og AMD. Dermed blir viftestøy sjeldnere og sjeldnere noe tema på moderne bærbare PCer. Det kan la seg gjøre å klokke ned desktop-prosessorer også, men hvis du ikke har noen valg for dette i BIOS, kan det fort bli komplisert. Et godt utgangspunkt for å forske mer på emnet er denne artikkelen hos SilentPCreview.

Lykke til!

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

[Ugjyldig objekt (debatt)]