Med Undercover har du faktisk en sjanse til å få tilbake en stjålet maskin. Foto: Colourbox.com
Med Undercover har du faktisk en sjanse til å få tilbake en stjålet maskin. Foto: Colourbox.comVis mer

Undercover slår alarm

... dersom noen har stjålet Macen din.

Til Windows-brukere: Vi har tidligere skrevet om programmet The LaptopLock som kan brukes på en Windows-maskin for å minimere skaden av et tyveri.

Hva om du kom hjem fra kino en kveld og noen hadde brutt seg inn og stjålet Macen din?

Én ting er at det selvsagt er surt å bli frastjålet noe du har betalt mye penger for, men sannsynligvis har du også en del lagret på den som du gjerne skulle hatt tilbake. Kanskje har du vært flink og gjemt de hemmelige filene dine, men allikevel - aller helst skulle du hatt tilbake maskinen din.

Ambisjonen til programmet Undercover er nettopp det - å sørge for at du får tilbake maskinen hvis den blir stjået.

Avansert sporing

Undercover fungerer på følgende måte: Først kjøper du programmet. Det koster $49 for en lisens, med rabatter dersom du kjøper flere eller er student. Deretter installerer du programvaren, starter om maskinen og legger inn registreringskoden din. Så angir du navn og e-postadresse, og du bør velge en e-postadresse som ikke automatisk hentes ned på maskinen – det er nemlig til denne adressen du vil få rapporter dersom uhellet er ute.

Tilbake får du en e-post som bekrefter at Undercover nå er aktivert. I e-posten får du også en unik ID for å identifisere maskinen din, og det er derfor viktig å ta godt vare på denne e-posten. Undercover-programvaren kommuniserer så med serveren hvert 6. minutt for å sjekke om du har flagget den som stjålet. Det er umulig å avinstallere Undercover med mindre du har administrasjonspassordet til maskinen, men programmet bruker heldigvis svært lite ressurser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik lurer du passordtyven

Dessverre lar ikke Undercover seg teste, for prosessen som settes i gang dersom maskinen blir stjålet er ganske omfattende, men det fungerer slik:

  • Maskinen blir stjålet. Du går inn på Undercovers side for å rapportere et tyveri og angir ID samt ditt navn og e-postadresse.
  • Neste gang maskinen din får nettilgang vil Undercover-programmet få beskjed om at du har flagget maskinen som stjålet. Da iverksettes plan A - sporing.
  • Undercover bruker Skyhook-teknologi for å bestemme hvor den blir brukt. Dette er den samme teknologien som du finner i iPhone og iPod Touch og er nøyaktig ned til 20 meter, og vi har skrevet om denne teknologien i artikkelen "Nettleseren vet hvor du bor". I tillegg vil maskinen jevnlig sende fra seg skjermdumper, i tillegg til at det innebygde webkameraet jevnlig vil ta bilder dersom du har en maskin med webkamera. Skaperne av Undercover samarbeider da med det lokale politiet for å finne tilbake den stjålne maskinen, og du får rapporter.
  • Hvis dette ikke fører noe med seg, iverksettes plan B. Da simulerer programmet en skjermfeil, og på 30 sekunder er skjermen/maskinen ubrukelig. Dette gjøres fordi skaperne av Undercover da tror at tyven enten kommer til å levere den på reparasjon eller selge den.
  • Etter en tid (du bestemmer!) vises en beskjed på skjermen om at maskinen er rapportert stjålet, at den er gjort ubrukelig og at vedkommende vil få en finnerlønn for å returnere den (denne dekkes av Orbicule, som har laget Undercover).

Så - har du tro på at dette er noe som kan bidra til at du kan få tilbake maskinen din hvis noen har stjålet den, er det bare å bla frem Visakortet og peke nettleseren til http://www.orbicule.com/undercover der du også finner mer utfyllende informasjon.