Under panseret på Windows 98

Ønsker du større kontroll over Windows? Da er det lille programmet Tweak UI midt i blinken. Programmet lar deg tilpasse og justere mange egenskaper i Windows som ellers er svært vanskelig tilgjengelig.

Flere lesere har sendt epost til Datadoktoren og tipset om dette programmet, og i denne artikkelen gir vi deg noen smakebiter på hva det kan gjøre, så kan du selv avgjøre om det passer ditt bruk.

Har du Windows 98 i første utgave, finner du programmet på den originale CD-platen i katalogen \tools\reskit\powertoy. Programmet er dessverre fjernet i Windows 98 Second Edition, men bladet Winmag har fått lov av Microsoft å legge det ut til gratis nedlasting fra denne lenken.

Mange muligheter

Programmet er laget av entusiastiske utviklere i Microsoft, som ønsket å tilby flere justeringsmuligheter. F.eks. kan du få undermenyer til å komme frem raskere, eller du kan kontrollere om Windows skal vise logoen sin når Windows starter. Dette er bare smakebiter - det er svært mange muligheter.

Slette referanser til avinstallerte programmer

For en tid tilbake svarte vi en leser på hvordan han kunne fjerne referanser til programmer som var fjernet i Legg Til/Fjern Programmer i kontrollpanelet. Dette medførte at flere lesere tipset oss om at Tweak UI har en egen funksjon for dette, som kun krever at du klikker på referansen og klikker Remove.

Kontroll over skrivebord, mus og menyer

Programmet har flere funksjoner for å kontrollere hvordan musen oppfører seg. F.eks. kan du få en side til å rulle en hel side i stedet for tre linjer når du bruker hjulet i midten. Blant de litt mer sære tingene er at du kan la musen bestemme hvilket vindu som skal bli aktivt bare ved å føre musen over vinduet. Litt vanskelig å kontrollere etter vår smak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av favorittene i Tweak UI er funskjonen for å få undermenyer til å komme frem raskere enn det som er standard i Windows. Noen av oss sitter jo og velger i menyer hele dagen, og det er temmelig irriterende at det tar så lang tid før undermenyene dukker opp.

Programmet har også rikelig med muligheter for å kontrollere spesialikonene på skrivebordet. F.eks. kan du fjerne ikonet til Recycle Bin, eller krysse av for at Temporary Internet Files skal vises. Du kan også bestemme at det blir slutt på at snarveiene på skrivebordet får den irriterende teksten "Snarvei til" når du lager en ny snarvei.

Reparasjonsfunksjoner

Tweak UI kan også reparere ulike småting som har blitt ødelagt i Windows. F.eks. kan du gjenopprette systemkataloger for skrifttyper, URL-historie o.l. pluss at du kan reparere Regedit, ikoner, filtilknytninger o.l. Men dette er først og fremst et program for å justere hvordan Windows kommuniserer med deg som bruker, ikke et redskap for å gjøre de store endringene i oppsettet.

Og mere til...

Tweak UI har enda flere funksjoner, mer eller mindre nyttige, som ikke er nevnt i denne artikkelen. Er du en skikkelig Windows-fikler, vil du uansett like dette programmet. Det gir deg svært god kontroll over saker du normalt ikke får tak i uten å gyve løs på registerfilen, og det er det jo hyggelig å slippe...