Umax med Firewire-skanner

Firewire er et godt alternativ til USB og SCSI for tilkobling av skannere, harddisker, videokameraer osv. Nå kommer Umax - som første produsent - med en komplett skanner-pakke basert på Firewire.

Firewire er et godt alternativ til USB og SCSI for tilkobling av skannere, harddisker, videokameraer osv. Nå kommer Umax - som første produsent - med en komplett skanner-pakke basert på Firewire.

Når du skal hente data fra en skanner eller et digitalt videokamera, trenger du en tilkobling mellom PC og enheten som er så rask som mulig. Det er flere alternativer, og de mest aktuelle er USB, parallellport, SCSI og FireWire.

USB og parallellport har ca. samme hastighet, og klarer maks 1,5 MB i sekundet. Dette er mer enn nok for enkle overføringer fra digitale kameraer o.l. SCSI er mye raskere (og mye dyrere), og kommer i varianter fra 4 MB i sekundet (SCSI-1) til 80 MB i sekundet (Wide Ultra2 SCSI).

Firewire (eller IEEE 1394 som er det egentlige navnet) ble utviklet av Apple, og finnes som standard i alle nyere Apple-modeller. Firewire kan overføre data med en hastighet på opp til 50 MB i sekundet, og er spesielt egnet til å håndtere mediastrømmer fordi den kan levere dataene med en garantert hastighet.

Komplett pakke fra Umax

Skannerprodusenten Umax er tidlig ute med å levere skannere med Firewire, og er nå på markedet med modellen Astra 6450. Denne skanneren har en oppløsning på 600 x 1200 dpi med en fargedybde på 42 bit. Skanneren leveres med et Firewire-kort for montering i PCen. I tillegg kan Astra 6450 skanne dias, og det gjør jo pakken betydelig mer attraktiv.

I følge skrytemateriellet til Umax, er denne skanneren dobbelt så rask som identiske SCSI-skannere. Dette skal man selvsagt ta med en klype salt. Men at skanneren er rask er det ingen tvil om. Svenske Mac-World har testet skanneren, og den bruker 28 sekunder på en hel A4-side i 300 dpi oppløsning. Dette er betydelig raskere enn skannerne i vår omfattende test av billige USB-skannere.

Ønsker du å lese om flere målinger av hastigheten, kan du sjekke en test i PC World USA

En stor fordel med denne pakken er at Firewire-kortet også kan brukes til andre enheter som f.eks. Digitale videokameraer. Mange DV-kameraer bruker denne standarden, og det eneste du vil trenge i tillegg til pakken fra Umax, er et program for å overføre og redigere video på PCen. Disse programmene er forholdsvis rimelige, og de enkleste koster fra 500 til 1.000 kroner. Sjekk f.eks. Ulead VideoStudio.

Du finner flere tekniske opplysninger om Astra 6450 på denne siden (Umax, USA).

Norsk importør av Umax er Frontline AS (tlf. 69 27 57 11/ www.frontline.no), og de opplyser til DinSide at Astra 6450 vil koste ca. 4.900 inkl. mva. for hele pakken med dias-skanning og Firewire-kort.

Det kommer også en modell uten dias-skanning (6400) som blir litt rimeligere. Denne vil koste ca. 4.100 inkl. mva.