UlteOS - et helt operativsystem i nettleseren din

At alt skal skje i nettleseren, er det en drøm eller et mareritt?

At PCen er så personlig er en styrke og en plage. At du har alt du trenger av dokumenter og filer bare noen tastetrykk eller museklikk unna har revolusjonert tilværelsen på mange områder. Men noen ganger har du ikke tilgang til din egen maskin, og skulle gjerne hatt tilgang til både egne data og aktuelle programmer.

Da er det duket for den virtuelle PC, hvor du kan få tilgang til alt du trenger på hvilken som helst PC som er koblet opp på Internett. Og vinduet ut mot den virtuelle PCen er nettleseren.

Mange alternativer

Det finnes flere løsninger som vi allerede har skrevet om. Google har en velutviklet løsning som fungerer utmerket for mange brukere. Her finner du både skriveverktøy, regneark og presentasjonsverktøy.

Men en mer omfattende løsning finner vi i Ulteos virtuelle desktop. Her får du opp en hel skjermflate, som om du styrte en annen PC (eller en virtuell PC på din egen maskin).

Ulteo Online Desktop

Ulteo er et firma som ble startet av veteraner i Open Source-miljøet, Gaël Duval (Mandrake Linux), Thierru Koehrlen og Vincent Branger.

De tilbyr en virtuell desktop med programvare som skal gjøre livet lettere både for brukere og administratorer. Brukerne får tilgang til sin desktop over alt, og administratorene trenger bare å sørge for én sentral installasjon av de aktuelle programmene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Programmet er i beta, men tilgjengelig for alle. Du må registrere deg og laste ned et program for å komme i gang, og tjenesten kjører både i Windows og Linux.

I bruk

Vår første møte med programmet gikk tilsynelatende bra. Registrering, bekreftelse, nedlastning og installasjon var unnagjort i en fei, så var det bare å gå i gang.

UlteOS - et helt operativsystem i nettleseren din


Vi startet med tekstbehandleren i OpenOffice.org og skrev inn noen avsnitt. Så gikk vi fra plassen vår noen minutter og kom tilbake til et tomt nettleservindu...

Videre bruk var fremdeles noe ustabilt, men rimelig raskt og lett manøvrerbart.

Kompatibilitet med filer fra Office var uproblematisk for det meste, men endel skjønnhestfeil dukker opp. Det mest graverende var ved kopiering mellom progammer i Open Office og tilsvarende i Microsoft Office ga ikke det samme resultatet.

Ved kopiering av utvalgte celler i Excel over i Word i et bredere format enn arket, blir cellene automatisk justert i bredden og teksten brytes og kommer på plass. Det skjer ikke i Open Office, der må man gå inn og justere for hånd.

Firefox finnes også på den virtuelle desktoppen, og det er litt pussig å kjøre en nettleser i en annen nettleser. Det gikk dessuten fryktelig tregt.

Ytelsen var ikke på langt nær så rask som når man jobber på egen maskin. Det var faktisk forsinkelse mellom tasting og visning av bokstaver, selv ved skriving i moderat tempo, til tross for at både PCen og nettforbindelsen er klart i den raskere enden av spekteret.

Godt konsept, men...

Vi som har brukt PCer siden de dukket opp på tidlig 80-tall stiller muligens strengere krav til ytelse enn de som i hovedsak har blitt kjent med PCen ved nettbruk. Å vente på respons fra et program eller tjeneste blir alltid feil, bortsett fra de gangene man setter i gang en tyngre prosess. Da snakker vi om jobber som konvertering av videoformater, kopiering av mange og store filer osv.

Men når den direkte responsen er borte og der føles som man lever i et univers med generell forsinkelse på alt man gjør, da blir det et slitsomt mareritt...

Men, det skal nevnes at Ulteo sin løsning hovedsakelig er ment å fungere i et lokalt bedriftsnettverk, og riktig dimensjonert vil nok ytelsesproblemene bli vesentlig redusert.

Du kan teste Ulteo her