Ulead Photo Explorer

Digitale kameraer og skannere begynner å bli allemannseie, og mengden av digitale bilder har etter hvert blitt formidabel hos mange. Gratisprogrammet Ulead Photo Explorer kan kanskje være en løsning for ikke å miste oversikten.

Det største problemet med digitale bilder, er at samlingen raskt kan bli uoversiktlig. Hvis du bruker Windows Utforsker kan du riktignok velge å vise filene i en mappe som miniatyrbilder, men her er det mange begrensninger, blant annet støtter den bare noen få bildeformater.

Det finnes et virvar av programmer for behandling og organisering av digitale bilder som kan lastes ned fra Internett. Mange av disse kan brukes gratis i en prøveperiode, og må deretter registreres og betales for. Det finnes også gratis alternativer, men få klarer kombinasjonen kraft, hurtighet og brukervennlighet like bra som Photo Explorer fra selskapet Ulead .

Seriøs aktør

Ulead Photo Explorer

Ulead er en stor aktør innen programvare for digital bildebehandling, og er kanskje mest kjent for sine videoredigeringspakker MediaStudio og VideoStudio. Førstnevnte gir deg 90% av funksjonaliteten i Adobe Premiere, som kanskje er den mest anerkjente videoredigerings-programvaren for PC. Prisen er derimot langt lavere.

Innimellom lanserer Ulead en og annen godbit som kan brukes fullstendig gratis. En av disse er programmet Photo Explorer, som nå foreligger i versjon 6.0. Vi kom tilfeldig over programmet, og ble overrasket over at det ikke kostet noe. For funksjonaliteten er omfattende, og i tillegg til å organisere og vise dine digitale bilder, kan du beskjære og redigere, lage lysbildeshow, skanne bilder og foreta en rekke andre operasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Like lett som Windows Utforsker

Ved hjelp av Photo Explorer kan du blant annet enkelt foreta fargekorrigeringer i bildet
Ved hjelp av Photo Explorer kan du blant annet enkelt foreta fargekorrigeringer i bildet Vis mer

Programmet viser trestrukturen på diskene dine til venstre i skjermbildet. Bildene vises som små miniatyrer i selvvalgt størrelse med filnavn, til høyre. Med andre ord - har du brukt Utforskeren i Windows, burde du ikke ha problemer med å navigere. Du kan se bildet i full størrelse og foreta justeringer ved å dobbelklikke på miniatyrutgaven.

Programmet støtter en rekke filformater, blant annet PSD (PhotoShop). Bildefilene leses hver gang du klikker på en mappe, noe som kan ta tid dersom du har mange bilder liggende i den. Her har vi sett mer galante løsninger i andre programmer, men PhotoExplorer gjør til gjengjeld jobben raskere enn de fleste.

Nyttige tilleggsfunksjoner

Vi likte spesielt god AutoRename-funksjonen, som lar deg markere mange bilder samtidig, for så å forandre filnavnene på samtlige. Mange digitale kameraer lagrer bildene med generiske filnavn, ofte nummererte, som i "P301742.jpg". Da kan det være hensiktsmessig å plassere en beskrivelse foran i filnavnet, for eksempel "Spania 2000", og utføre endringen på alle bildene i serien samtidig.

Andre nyttige automatiske operasjoner er muligheten til å konvertere mange bilder fra et format til et annet, samtidig. Dette kan være nyttig i mange tilfeller, for eksempel hvis du ønsker å spare diskplass. Hvis du har bilder liggende lagret i f. eks BMP, PSD (flate), TIFF eller andre formater som krever stor plass på harddisken, kan det i mange tilfeller lønne seg å konvertere til JPEG med moderat komprimering.

Enkel overføring av bilder til nettstedet iMira.com
Enkel overføring av bilder til nettstedet iMira.com Vis mer

Programmet inneholder også en publiseringsdel, som lar deg kopiere bilder til ditt private område til Internettadressen iMira.com . På den måten har du alltid tilgang til bildene dine, samtidig som du kan dele dem med andre over nettet. Dette kan være et godt alternativ til å sende bilder til venner og familie via epost. Tjenesten fungerer greit, og publiseringen er svært enkel (dra og slipp metoden).

Konklusjon

Ulead PhotoExplorer er et nyttig, lite og tiltalende program som du fort blir glad i. Det gir den funksjonalitet som mange "digitalbilde-samlere" har behov for.

Programmet inneholder dessverre en reklamebanner øverst. Dette har blitt svært vanlig i mange gratisprogrammer, og er ikke alltid like behagelig. I PhotoExplorer vises bare reklame for Ulead selv, og vi synes ikke det generer oss. Hvis du likevel skulle ønske å fjerne banneren, kan du kjøpe Pro-utgaven for rundt 200 kroner fra Uleads hjemmesider. Denne har i tillegg noen ekstra funksjoner.

Du kan laste ned gratisutgaven ved å følge denne lenken.